Jump to content
Sign in to follow this  
VoSooler

Zapytanie do receptury - Light American Lager i American Lager

Recommended Posts

Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta:

19L

Pale Malt (2 Row) - 2,38kg

Rice Syrup Solids - 0,91kg

Saaz - 28,35g

Wyeast Labs 2007

 

na zwykłego sam ułożyłem:

19L

Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg

Płatki kukurydziane - 1kg

Saaz - 30g

White Labs WLP840

Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, korzen16 napisał:

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...