Skocz do zawartości

Pierwsze chmielenie


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzęsą mi się ręce i nie wpadłem w histerię, tym niemniej chciałbym się paru rzeczy na temat chmielenia i gotowania dowiedzieć.

 

* Mieszać czy nie mieszać podczas gotowania? Podobno napowietrzanie gorącej brzeczki źle robi na smak, czy to się tyczy również czasu gotowania brzeczki z chmielem?

* Zlewać znad chmielin od razu po opadnięciu, czy może można wystudzić brzeczkę z chmielinami i dopiero wtedy zlać ją do fermentora? Nie ukrywam, że wolałbym nie operować strumieniem niemal wrzącej brzeczki, łatwiej będzie mi przenieść gar do wanny.

 

Pytanie o żonglowanie odmianami chmielu chyba zadam w oddzielnym wątku. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Nie musisz mieszać brzeczki podczas gotowania, sama się miesza kiedy wrze :)

2. Zlej już wystudzoną brzeczkę znad chmielin. Ja po studzeniu oczekuję jakieś 30 minut aż cały osad opadnie i dopiero wtedy dekantuję brzeczkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli o mnie chodzi to po wystudzeniu nie czekam na opadnięcie osadów tylko przelewam (przy udziale drugiej osoby) zawartość garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach do fermentora. Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem innego sposobu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.