Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Pierwsze chmielenie

Recommended Posts

Nie trzęsą mi się ręce i nie wpadłem w histerię, tym niemniej chciałbym się paru rzeczy na temat chmielenia i gotowania dowiedzieć.

 

* Mieszać czy nie mieszać podczas gotowania? Podobno napowietrzanie gorącej brzeczki źle robi na smak, czy to się tyczy również czasu gotowania brzeczki z chmielem?

* Zlewać znad chmielin od razu po opadnięciu, czy może można wystudzić brzeczkę z chmielinami i dopiero wtedy zlać ją do fermentora? Nie ukrywam, że wolałbym nie operować strumieniem niemal wrzącej brzeczki, łatwiej będzie mi przenieść gar do wanny.

 

Pytanie o żonglowanie odmianami chmielu chyba zadam w oddzielnym wątku. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie musisz mieszać brzeczki podczas gotowania, sama się miesza kiedy wrze :)

2. Zlej już wystudzoną brzeczkę znad chmielin. Ja po studzeniu oczekuję jakieś 30 minut aż cały osad opadnie i dopiero wtedy dekantuję brzeczkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli o mnie chodzi to po wystudzeniu nie czekam na opadnięcie osadów tylko przelewam (przy udziale drugiej osoby) zawartość garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach do fermentora. Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem innego sposobu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy też przelewają brzeczkę przez płótno do oddzielania twarogu od serwatki :) , podobno bardzo sobie to chwalą i świetnie działa, gdzieś na forum jest temat o tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdekantowałem zimną brzeczkę. Udało się nie zassać chmielowej brei z dna, ale straciłem ok. 1 litra. Na szczęście było z czego odrobić, bo sporo odparowało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.