Skocz do zawartości

IPA Arbuzowa


maluutki85

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, maluutki85 napisał:

Dzięki za info, w takim razie posłucham bardziej doświadczonego browarnika. Jakieś ciekawe pomysły na owoc do IPA (mango już robiłem)?

Inspiracji możesz poszukać w sklepach np. na twojbrowar jest sporo gotowcyh zestawów wraz z pulpą np. liczi, grejpfrut etc, bądź jest sporo filmów na YT gdzie piwowarzy testują różne dodatki i komentują ich efekty np Piwna Planeta. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem raz czwórniaka arbuzowego - całość wody zastąpiłem sokiem z arbuza. Tak jak pisał @Oskaliber świeży ogórek to pierwsze skojarzenie. Drugie mango. Że to arbuz nikt nie zgadł. Robiłem z arbuzów jesiennych (końcówka września). Na jakieś orzeźwiające session ale mogłoby być nawet ciekawe, gdybym miał robić, to bym gotował stężoną brzeczkę (20-30blg) i potem sokiem rozcieńczał. Sam sok u mnie miał 8 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, maluutki85 napisał:

Dzięki za info, w takim razie posłucham bardziej doświadczonego browarnika. Jakieś ciekawe pomysły na owoc do IPA (mango już robiłem)?

Marakuja czy jakieś cytrusy przeważnie będą dobrze grać z IPA. Owoce takie jak wiśnie czy maliny użyte z głową mogą zagrać w każdym piwie. Ogólnie dosyć szerokie pole do kombinacji tu jest. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.