Jump to content
hajmon7

piwo 0% niskokaloryczne

Recommended Posts

witam

ostatnio posmakowało mi piwo pewnego koncernu na ż

które było bezalkoholowe i miało tylko 20kcal/100ml

zastanawiam się czy w warunkach domowych można takie piwo wykonać?

takie tzn bezalkoholowe

i/lub o niskiej zawartości kalorii.

Mama nadzieję ze nie popłynie zaraz fala hejtu za tego typu pytanie, jak mówi stare dobre powiedzenie: "kto pyta nie błądzi"

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma szans na coś takiego, może ewentualnie nisko alkoholowe z nowymi drożdżami od fermentu moblile - "jestem wozem" czy coś takiego, ale uważam że to proszenie się o kłopoty, bo nie daj bóg coś podłapać przy tych drożdżach chociażby dzikusy to granaty mamy jak w banku  ale:

1. można zrobić lekkie piwo i odfermentować normalnie - będzie mało alkoholu, ale kalorie będą i to jest chyba jedyna słuszna droga;

2. można zatrzymać fermentację, nagazować butelki i całość partii trzymać w kilku stopniach poniżej zera - fermentacja raczej się zatrzyma na założonym poziomie, ale będzie na słodko. No chyba że są jakieś ustrojstwa które przeżywają w ujemnych temperaturach i dojedzą....

3. podobnie jak w punkcie drugim ale spasteryzować butelki - też będzie na słodko i brzeczkowo, ale alkoholu mało;  

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry "chłyt martetindody", prawie jak określenie Luksusowej jako "bezglutenowa".

Głównym źródłem kalorii w piwie jest ... tak, eureka! ... alkohol.

Przyjmując 7 kcal/g i 500ml piwa 5% w uproszczeniu sam etanol w nim daje nam 175 kcal, gdzie 11% w RISie da nam 385 kcal.

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, hajmon7 napisał:

witam

ostatnio posmakowało mi piwo pewnego koncernu na ż

które było bezalkoholowe i miało tylko 20kcal/100ml

zastanawiam się czy w warunkach domowych można takie piwo wykonać?

takie tzn bezalkoholowe

i/lub o niskiej zawartości kalorii.

Mama nadzieję ze nie popłynie zaraz fala hejtu za tego typu pytanie, jak mówi stare dobre powiedzenie: "kto pyta nie błądzi"

 

pozdrawiam

 

Weihenstephan ma sczep WSL-17 (Saccharomycodes ludwigii), ale jest dosyc trudno dostepny. Jego EVG wynosi miedzy 12-15%. Sam nigdy go nie probowalem bo z bezalkoholowych lubie najbardziej Coca- Cole ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

12 minut temu, Hanys93 napisał:

Weihenstephan ma sczep WSL-17 (Saccharomycodes ludwigii), ale jest dosyc trudno dostepny. Jego EVG wynosi miedzy 12-15%. Sam nigdy go nie probowalem bo z bezalkoholowych lubie najbardziej Coca- Cole ;D

Tak jak pisałem wcześniej są drożdże do Fermentu Mobile (prawdopodobnie ten sam szczep) i widzę, że z dostępnością nie ma problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...