Jump to content
Typhon

Pierwsza Warka, proszę o wyrozumiałość.

Recommended Posts

Witam wszystkich! Planuje w najbliższym czasie uwarzyc swoje pierwsze piwerko. Przeglądając Brewness natknąłem się na klona Pan i Pani, jako że uwielbiam to piwo postanowiłem że to będzie moja dziewicza warka.  Link do przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/pan-i-pani-konkursowy-klon-2/view

Kupiłem kocioł Klarstein Fullhorn (bez pompy), niestety też bez pokrywki ale za to tanio. 

Na tą chwilę mam nową kwadratową beczkę do kiszenia ogórków czy kapusty. Zdecydowałem się na taką ponieważ zmieści mi się do małej lodówki. Do lodówki mam też prosty regulator temperatury RT-2. Brakuje jeszcze chłodnicy i kilku drobiazgów. 

Mam kilka pytań.

1. Czy White IPA to dobry wybór na początek przygody z browarem domowym? Na co uważać przy tym stylu.

2. W przepisie jest napisanie ziarno "Przeniczny" możecie wyjaśnić jakie dokładnie ziarno autor miał na myśli?

3. Czym różni się woreczek nylonowy od Hoop spidera? Tzn  wiem czym się różni ale co jest lepsze do chmielenia? Jakie są ich wady i zalety?

4. Po jakim czasie piwo jest zdatne do picia od zabutelkowania?

5. Jak długo może piwo stać w butelkach?

 

Zapewne dla większości to banalne pytania ale proszę o wyrozumiałość. Staram się czytać i oglądać jak najwięcej. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites



Witam wszystkich! Planuje w najbliższym czasie uwarzyc swoje pierwsze piwerko. Przeglądając Brewness natknąłem się na klona Pan i Pani, jako że uwielbiam to piwo postanowiłem że to będzie moja dziewicza warka.  Link do przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/pan-i-pani-konkursowy-klon-2/view
Kupiłem kocioł Klarstein Fullhorn (bez pompy), niestety też bez pokrywki ale za to tanio. 
Na tą chwilę mam nową kwadratową beczkę do kiszenia ogórków czy kapusty. Zdecydowałem się na taką ponieważ zmieści mi się do małej lodówki. Do lodówki mam też prosty regulator temperatury RT-2. Brakuje jeszcze chłodnicy i kilku drobiazgów. 
Mam kilka pytań.
1. Czy White IPA to dobry wybór na początek przygody z browarem domowym? Na co uważać przy tym stylu.
2. W przepisie jest napisanie ziarno "Przeniczny" możecie wyjaśnić jakie dokładnie ziarno autor miał na myśli?
3. Czym różni się woreczek nylonowy od Hoop spidera? Tzn  wiem czym się różni ale co jest lepsze do chmielenia? Jakie są ich wady i zalety?
4. Po jakim czasie piwo jest zdatne do picia od zabutelkowania?
5. Jak długo może piwo stać w butelkach?
 
Zapewne dla większości to banalne pytania ale proszę o wyrozumiałość. Staram się czytać i oglądać jak najwięcej. 
 
 


1. To nie White IPA, tylko Wheat IPA.
White IPA to hybryda belgijskiego Witbiera z IPA - tu dodaje się niesłodowanej pszenicy, a Wheat IPA to po prostu IPA z dużym zasypem słodu pszenicznego.
2. Zwykły słód pszeniczny.
3. Kwestia użycia. Hop spider wieszasz najczęściej na ściance kotła, woreczek wrzucasz do kotła. Myślę, że efekt jest zbliżony, a siatka jest zdecydowanie tańsza.
4. Zależy od piwa i upodobań. Już po 2 tyg powinieneś mieć odpowiednie nagazowanie, ale warto poczekać z min miesiąc przy takim piwie na "ułożenie"
5. Też zależy od stylu, ekstraktu, zawartości alkoholu. Sa piwa co wymaflgaja wrecz lezakowania kilku miesiacy i nawet po latach będą wyśmienite, a te lżejsze czy mocno chmielone na aromat zazwyczaj po 3 miesiącach tracą na aromacie i utlenienie wpływa na nie niekorzystnie

Nie jestem przekonany czy Wheat IPA bedzie dobrym pomysłem na pierwsza warkę z uwagi na duży % pszenicznego w zasypie. Możesz miec problemy z filtracją. Chmielenie na zimno i filtracja chmielin też może Ci przysporzyć kłopotów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Typhon napisał:

Do lodówki mam też prosty regulator temperatury RT-2.

Ten regulator jest do podgrzewania do zadanej temperatury . W sterowaniu lodówką  chyba się nie sprawdzi , bo tam trzeba będzie schładzać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites





1. To nie White IPA, tylko Wheat IPA.
White IPA to hybryda belgijskiego Witbiera z IPA - tu dodaje się niesłodowanej pszenicy, a Wheat IPA to po prostu IPA z dużym zasypem słodu pszenicznego.
2. Zwykły słód pszeniczny.
3. Kwestia użycia. Hop spider wieszasz najczęściej na ściance kotła, woreczek wrzucasz do kotła. Myślę, że efekt jest zbliżony, a siatka jest zdecydowanie tańsza.
4. Zależy od piwa i upodobań. Już po 2 tyg powinieneś mieć odpowiednie nagazowanie, ale warto poczekać z min miesiąc przy takim piwie na "ułożenie"
5. Też zależy od stylu, ekstraktu, zawartości alkoholu. Sa piwa co wymaflgaja wrecz lezakowania kilku miesiacy i nawet po latach będą wyśmienite, a te lżejsze czy mocno chmielone na aromat zazwyczaj po 3 miesiącach tracą na aromacie i utlenienie wpływa na nie niekorzystnie

Nie jestem przekonany czy Wheat IPA bedzie dobrym pomysłem na pierwsza warkę z uwagi na duży % pszenicznego w zasypie. Możesz miec problemy z filtracją. Chmielenie na zimno i filtracja chmielin też może Ci przysporzyć kłopotów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzięki za zainteresowanie. Faktycznie pomyliłem style:) Jest jakiś złoty środek na poprawną filtrację? Na co musiał bym uważać? Chciałbym się jak najlepiej przygotować, zrobić próbny rozruch przed warzeniem. Rozpisać wszystko żeby nic nie pominąć.
Może warto się jeszcze w coś zaopatrzyć do mogło by wspomóc filtrację?
Będę czytał jeszcze dużo na forum, na pewno to nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten regulator jest do podgrzewania do zadanej temperatury . W sterowaniu lodówką  chyba się nie sprawdzi , bo tam trzeba będzie schładzać. 
Masz rację, są na grzanie lecz mój to wersja na chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Typhon napisał:


Może warto się jeszcze w coś zaopatrzyć do mogło by wspomóc filtrację?
 

Samą filtrację? Wybrać styl odpowiedni przede wszystkim, aby nie zrazić się przy nauce. A na koniec gotowania uzyć możesz whirlfloc/mech irlandzki do klarowania brzeczki - mi w kotle Coobra pomaga bo nie zapycha się bazooka przynajmniej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Typhon napisał:

5. Jak długo może piwo stać w butelkach?

Akurat wczoraj otworzyłem swoje najstarsze piwko z warki nr 6 (lager) , zabutelkowane 09,04,2016r. Czyli minęły 3 lata i 20 tygodni. Piwo nie miało żadnych oznak przegazowania. Pięknie wyglądało. Pachniało nieźle i jak najbardziej dało się wypić. Dostało jakby trochę nut belgijskich nie wiem skąd, ale wypiłem bez problemu. Rewolucji żołądkowej dziś też nie miałem. Dodam tylko, że mam niezłe warunki do przechowywania. Ciemna piwnica zimą około 0*, wiosna/ jesień 10*, lato 22* max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak spróbuję podjąć się tej Wheat IPA. Postaram się przygotować najlepiej jak to możliwe. Jutro prawdopodobnie zamówię surówce i zacznę szukać chłodnicy. Chciałbym ten temat rozwinąć, zapewne nie raz będę prosił o pomoc.
Umieszczę tu swoje wypociny z całego procesu. Zobaczymy co skopię a co pójdzie gładko.
Pozdrawiam wszystkich! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam zaopatrzyć się w garść łuski ryżowej, wysładzanie może iść opornie, szczególnie jeśli to ma być Twoje pierwsze piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, wszystko już mam, dojechały surówce i sprzęt potrzebny do warzenia. W piątek zaczynam swoją pierwszą warke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.08.2019 o 19:26, Typhon napisał:
W dniu 28.08.2019 o 18:31, rob7320 napisał:
Ten regulator jest do podgrzewania do zadanej temperatury . W sterowaniu lodówką  chyba się nie sprawdzi , bo tam trzeba będzie schładzać. 

Masz rację, są na grzanie lecz mój to wersja na chłodzenie.

 

Ten regulator nie nadaje sie do zasilania pomp, a taka jest lodówka. Zalączajac czesto silnik pompy moze Ci ja wykonczyc.

Potrzebujesz regulatora w ktorym mozesz ustawic histereze i minimalny czas na jaki zalaczany jest silnik, zeby przerwa 

miedzy kolejnymi zalaczeniami wynosila byla dluzsza i pompa pracowala przez chwile a ni np. minute.

 

Ja mam chlodziarke zalaczana przez regulator STC-1000 i to dziala bardzo dobrze.

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Ten regulator nie nadaje sie do zasilania pomp, a taka jest lodówka. Zalączajac czesto silnik pompy moze Ci ja wykonczyc.
Potrzebujesz regulatora w ktorym mozesz ustawic histereze i minimalny czas na jaki zalaczany jest silnik, zeby przerwa 
miedzy kolejnymi zalaczeniami wynosila byla dluzsza i pompa pracowala przez chwile a ni np. minute.
 
Ja mam chlodziarke zalaczana przez regulator STC-1000 i to dziala bardzo dobrze.
 
Jakub
Dzięki za radę! Zadaje sobie z tego sprawę. Lodówka to jakiś stary model z PRL, mam nadzieję robili wtedy solidniejsze sprzęty i że tą jedną warke jakoś zmęczy. Na następną zaopatrze się ww sterowniki. Na tą chwilę i tak już sporo zainwestowałem w jednym miesiącu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Ten regulator nie nadaje sie do zasilania pomp, a taka jest lodówka. Zalączajac czesto silnik pompy moze Ci ja wykonczyc.
Potrzebujesz regulatora w ktorym mozesz ustawic histereze i minimalny czas na jaki zalaczany jest silnik, zeby przerwa 
miedzy kolejnymi zalaczeniami wynosila byla dluzsza i pompa pracowala przez chwile a ni np. minute.
 
Ja mam chlodziarke zalaczana przez regulator STC-1000 i to dziala bardzo dobrze.
 
Jakub
Gdyby ktoś szukał, to STC-1000 za nieduże pieniądze jest na Ali:
https://s.click.aliexpress.com/e/Bj3zmStE

Wysyłka do Polski wliczona tu w cenę, 3 tygodnie transport.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zacząłem zacieranie i już pierwszy babol, żona mnie wku... I wyspałem 1kg monachijskiego zamiast pół z przepisu
Browar to nie apteka, zacieraj dalej

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już widzę że będzie problem z filtracją, nie wiem po co zamontowałem taka małą bazuke która była w zestawie. Moim zdaniem fałszywe dno by wystarczyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i filtracja stoi, nie wiem co robić?
A co tam masz w zasypie, że tak ciężko? Zamieszaj łygą cały zacier, poczekaj 15,aż się ułoży i spróboj ponownie.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...