Jump to content
esen1a

Dzielenie warki na cichej fermentacji

Recommended Posts

Cześć,

Czy ktoś z Was dzieli warkę na fermentacji cichej, np na dwa wiadra po 15l? Jest sens, jak chce się dodać różnych chmieli, ewentualnie innych dodatków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest, dlaczego nie? Moim zdaniem super sprawa jak najdzie ochota aby pobawić się dodatkami. Wiaderka 15l są do nabycia po taniości w marketach budowlanych, a ich dodatkowym plusem jest to, że się bez problemu mieszczą do przeciętnej lodówki na cold crush. Mi się zdarzyło raz dzielić na owoce + inny chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ogoun napisał:

Wiaderka 15l są do nabycia po taniości w marketach budowlanych,

Są też 12 litrowe po śledziach w sklepikach rybnych, często ich używam i polecam. Pani w sklepie życzy sobie za sztukę 1zł, umycie Ludwikiem załatwia sprawę zapachu😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, 330ml napisał:

Są też 12 litrowe po śledziach w sklepikach rybnych, często ich używam i polecam. Pani w sklepie życzy sobie za sztukę 1zł, umycie Ludwikiem załatwia sprawę zapachu😀

Nawet jakby mycie nie przyniosło zadowalających rezultatów mamy marketingową przynętę na piwnych hipsterów "stout leżakowany w pojemnikach po śledziach".

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ogoun napisał:

Wiaderka 15l są do nabycia po taniości w marketach budowlanych,

Tyle że bez certyfikatu przydatności do celów spożywczych...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, x1d napisał:

Tyle że bez certyfikatu przydatności do celów spożywczych...

Jak najbardziej można dostać takie z certyfikatem

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, x1d said:

Tyle że bez certyfikatu przydatności do celów spożywczych...

 

Są tez takie które można użyć do żywności, widziałem takie.

Wystarczy szukać znaczka "Widelec i Kieliszek", on oznacza ze pojemnik może być użyty do żywności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, anteks napisał:

Kto ci takich bzdur naopowiadał?

Ale konkretnie jakich? O składzie tworzyw sztucznych czy asortymencie marketów budowlanych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Pojemników po śledziach chyba jednak nie użyję ponieważ ciężko zabić zapach "rybki" trochę myć i wietrzenia potrzeba. PS. chciałbym zobaczyć miny sędziów na jakimś konkursie piwowarskim przy próbowaniu takiego piwa - a teraz piwo Morski Pils, rzeczywiście w smaku nuty morskie, chyba śledź... :) 

 

Wiadra do kontaktu z żywnością - w teorii mają mniej jakiś tam substancji plastiko/rakotwórczych, które mogą przeniknąć do żywności. Zawsze jeszcze są szklane gąsiory. 

 

Z ciekawości czy używacie w takich małych wiadrach na fermentacji cichej zaworków żeby później łatwiej było zlać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, esen1a napisał:

Z ciekawości czy używacie w takich małych wiadrach na fermentacji cichej zaworków żeby później łatwiej było zlać?

 

Ja nie uzywam kraników na cichej. Na rozlew przelewam wężem do innego wiadra (już z kranikiem) i zazwyczaj przez hopspider - jak na zdjęciu.

 

 

image.png.c8971278416fec455bb0317d736baa34.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, msto napisał:

Ja nie uzywam kraników na cichej. Na rozlew przelewam wężem do innego wiadra (już z kranikiem) i zazwyczaj przez hopspider - jak na zdjęciu.

Jak spisuje się przy chmieleniu na zimno? Też się nad nim zastanawiam od pewnego czasu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, korzen16 napisał:

Jak spisuje się przy chmieleniu na zimno? Też się nad nim zastanawiam od pewnego czasu. 

ja też tak używałem i bardzo dobrze - troche pyłu się dostało. Mimo wszystko sitko z IKEI i kranik + reduktor osadów - póki co najlepsze na zimno dla mnie. Nic się nie przedostało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, korzen16 napisał:

A jaką miałeś siatkę?

Mówisz o tym z IKEI czy pytasz  o siatkę w HopSpiderze? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, korzen16 napisał:

W Hopspiderze

Nie pamiętam właśnie bo nei ma go w sprzedaży już tam gdzie brałem :D ale ten akurat jest dość spory chyba z 800 mikronów, pewnie w mniejszym będzie w ogóle super. Nie uzywam na zimno za często  bo nie mam w czym go wygotować bo jest dość długi :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, Suchejroo napisał:

Mimo wszystko sitko z IKEI

Jakie sitko masz na myśli?

 

Co do hopspidera czy woreczka muślinowego. Czy nie lepiej dodatki rozrzucić żeby oddały większy aromat tu mam bardziej na myśli chmiel? Przecież i tak później idzie to do filtracji więc nie powinno to stanowić problemu, że coś przeleci 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, esen1a napisał:

Jakie sitko masz na myśli?

 

 TU masz moją małą recenzję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.