Jump to content
zegancio

Belgian Pale Ale oraz Belgian IPA - dobór drożdży

Recommended Posts

Panowie i panie planuje powtórzyć Belgian IPA które wyszło mi bardzo dobre ale nie chcę by to był klon 1:1.Jako warkę "rozruchową" planuję 13tkę Belgian Pale Ale na którymś chmielu kontynentalnym a samą B.IPA 15blg chmielić Iunga/enigma/centenial/simcoe. Zasyp bardzo zbliżony w obydwu piwach: Wayerman pale ale/abbey/carabelge w pale ale monachijski I a w IPA cukier kand.

W pierwszej wersji użyłem FM 26 i piwo miało fajny owocowo fenolowy smak i odczuwalną przyprawowość od belgijskiego szczepu drożdży. Chmiele nieco w tle. Z racji że nie lubię powtarzalności to chętnie zmieniłbym drożdże na inny szczep. W głowie mam FM21 oraz FM25. 

Jakie dadzą mi efekty jedne i drugie drożdże w opisanych recepturach? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem, ale mówą że FM26 są podobne do Belgian Ardenes.

 

W zeszłym roku robiłem serie piw belgijskich na FM21, a w tym roku na FM26. Obie wersje były dobre, ale te zeszłoroczne na FM21 chyba lepiej wspominam. Nie jestem dobrym sensorykiem i nie mam szczegółowych notatek jeżeli chodzi o degustacje, ale belgi na FM21 wydawały mi sie lżejsze w odbiorze, bardziej aromatyczne, owocowe. Ale to subiektywna opinia oparta na wspomnieniach. I to że mnie bardziej smakowały piwa na FM21 nie znaczy że to były bardziej stylowe belgi. Spróbuj i podziel się wrażeniami ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...