niezgi Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 (edited) hej pół roku temu zrobiłem piwo z brewkitu .... po burzliwej fermentacji przelałem na cichą i tak zostawiłem ........ na pół roku woda w rurce jeszcze jest i tak sie zastanawiam czy ono jest jeszcze dobre czy trzeba bedzie wylać ?? jak sprawdzić przed rozlewem czy jest zdatne do picia ?? Edited August 23, 2019 by niezgi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Organoleptycznie. Prawdopodobnie jest utlenione bo platik jednak przepuszcza tlen, a 6 miesięcy to długo. Możesz też mieć problem z nagazowaniem bo jeśli jakieś drożdże jeszcze żyją to ochotę do pracy mają na poziomie beneficjentów 500+ w dresach z trzema paskami. 2 łyżki gęstwy tego samego szczepu powinny załatwić sprawę. Juniorek, Gruby. and Hanys93 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niezgi Posted August 23, 2019 Author Share Posted August 23, 2019 pociągne jeszcze temat..... ile po zakapslowaniu moge przechowywać takie piwo w warunkach pokojowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 2 godziny temu, niezgi napisał: ile po zakapslowaniu moge przechowywać takie piwo w warunkach pokojowych? W piwnicy mam dwu letniego Milk Stouta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted August 24, 2019 Share Posted August 24, 2019 W warunkach pokojowych piwo się trzyma tydzień, potem wynosi do piwnicy na lata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted August 24, 2019 Share Posted August 24, 2019 Mówiąc piwnica macie na myśli jakie temperatury? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted August 24, 2019 Share Posted August 24, 2019 U mnie jest 10-12°C. Nie narzekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singer Posted August 25, 2019 Share Posted August 25, 2019 (edited) He, wczoraj otworzyłem swoje piwko z grudnia 2015 roku. Oczywiście niepasteryzowane. Kolor bez zmian. Bogaty bukiet. IBU OK. Nasycenie ciut za duże ale OK. Leżakował w garażu czyli wahania temperatur takie jak na zewnątrz. Czyli..? Edited August 25, 2019 by Singer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted August 25, 2019 Share Posted August 25, 2019 To zależy jakie piwo. RISa czy BW to można leżakować. Na piwa lżejsze czy mocno chmielone na aromat czas działa niekorzystnie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 Miałem podobny do Twojego przypadek. Dodałem świeżego chmielu, żeby wzbogacić aromat i po kilku dniach w butelki. Bardzo przyjemnie się je piło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major_07 Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 E tam,kopyr otwierał niby oryginalnego grodziszcza i nic mu nie było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 Ostatnio przy okazji grilla czyściłem zapasy. Trzyletni porter był dobry, dwuletni koźlak miał aromat maggi, roczna IPA miała goryczkę, ale w aromacie tylko miód i sos sojowy, dwuletni Old Ale przyjemnie się zestarzał. Wszyscy uczestnicy degustacji przeżyli, przygód żołądkowych nie było. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niezgi Posted November 23, 2019 Author Share Posted November 23, 2019 hej dzisiaj jeszcze raz sie do tego piwka zabierałem zeby przelac i takie cos mam czy to infekcja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.