Jump to content
Damian Kuc

Zostałem na lodzie...

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję pilnej pomocy. Uwarzyłem piwko a w zasadzie aż 3 :) tylko nie bardzo wiem kiedy mam ściągnąć gęstwę. Nie chciałbym zakazić piwka by martwe drożdże za długo w nim nie siedziały. A że jestem totalnym laikiem stąd pytanie do Was. Tzn. uwarzyć piwko uwarzę - kwestia co dalej. Obecnie pszeniczne leżało mi w tanku 5 dni w 20 st. C i gdy zeszło do 3 Blg rozpocząłem jego samoczynne "nagazowywanie" ze zwiększaniem ciśnienia. Po kolejnych 3 dniach gdy ciśnienie osiągnęło 0,9 bar a Blg zeszło do 2 zapodałem w tanku temperaturę 5 st. C. i w tych 5 st. siedzi już 3 dni. Blg stanęło na 2. Czy powinienem już zlać gęstwę? W celu nagazowania piwka stale utrzymuję ciśnienie. Zatem jak zleję gęstwę dobiję dalej by nie spadło poniżej 0,6 bar. Czy robię to dobrze? To moje pierwsze piwko z trzech :) Może pomożecie?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, anteks napisał:

Kupiłes browar i na forum piwowarów domowych pytasz co robić?

 

Widzisz, czasami trafi się okazja by kupić linię technologiczną, a że jestem laikiem stąd zadaję pytanie w piaskownicy. Chętnie się nauczę od domorosłych piwowarów. Chyba dobrze trafiłem? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1 minutę temu, Damian Kuc napisał:

Widzisz, czasami trafi się okazja by kupić linię technologiczną, a że jestem laikiem stąd zadaję pytanie w piaskownicy. Chętnie się nauczę od domorosłych piwowarów. Chyba dobrze trafiłem? ;) 

W celach komercyjnych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, anteks napisał:

 

W celach komercyjnych :)

Zarówno w komercyjnych - jeśli wyjdzie dobrze, jak i niekomercyjnych... Choć plan końcowy jest taki by udostępniać linię technologiczną właśnie domorosłym piwowarom jako inkubator browarniczy. Taki mam plan. I mam nadzieję, że wypali. Zatem każdy może sobie tę linię u mnie "wypożyczyć" na uwarzenie swojego piwka. Ale na pierwsze chciałem uwarzyć sam by zobaczyć jak wszystko działa. Stąd pytania. A że tanki zalane nie chcę ich teraz spaścić.

Edited by Damian Kuc

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, anteks napisał:

Jeśli w celach komercyjnych to powineneś przed warzeniem zgłosic warke do UC

Widzę, że wszystkie odpowiedzi tylko nie w temacie. Ale dla zadowolenia dodam, że warka zgłoszona, akcyza opłacona itd... Jestem dobry w "papierologii" ale nie w technologii warzenia piwa. Jeżeli możesz udzielić mi odpowiedzi na moje pytania to udziel, jeśli nie to nie zadawaj nowych ;) nie dotyczących tematu :)

Edited by Damian Kuc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, anteks napisał:

odstrzel drożdże

Ok. zatem idę zlać gęstwę - właśnie o to mi chodziło, czy teraz jest dobry czas czy jeszcze mają razem z piwkiem sobie poleżeć. Zatem jeżeli BLG się ustabilizuje w okolicy 2 mam zawsze zlać gęstwę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie jesteś (fizycznie)? Bo Twój pomysł bardzo mi się podoba.

Nawet tu kiedyś pisałem, że warto by było rozważyć jakąś "spółdzielnię" i w kilka osób kupić coś porządnego. Ale nie chwyciło zupełnie, no i sobie kombinuję ekonomiczne podejście do garnka z Lidla...

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Damian Kuc napisał:

Ok. zatem idę zlać gęstwę - właśnie o to mi chodziło, czy teraz jest dobry czas czy jeszcze mają razem z piwkiem sobie poleżeć. Zatem jeżeli BLG się ustabilizuje w okolicy 2 mam zawsze zlać gęstwę?

Tylko przy weizenach. 

I trzymaj te odstrzelone weizeny w zimnym. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Muchor napisał:

A gdzie jesteś (fizycznie)? Bo Twój pomysł bardzo mi się podoba.

Nawet tu kiedyś pisałem, że warto by było rozważyć jakąś "spółdzielnię" i w kilka osób kupić coś porządnego. Ale nie chwyciło zupełnie, no i sobie kombinuję ekonomiczne podejście do garnka z Lidla...

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Małopolskie na pograniczu z Podkarpackim - zapraszam, w tej chwili mam jeden 500 l wolny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Henx napisał:

Tylko przy weizenach. 

I trzymaj te odstrzelone weizeny w zimnym. 

Czyli jak rozumiem, jeżeli brzeczka w tankofermentatorze zejdzie mi do 2 Blg i utrzymuje się na tym poziomie to spokojnie mogę odstrzelić drożdże i przejść na tzw. fermentację cichą? Ile wtedy jeszcze ma sobie "poleżakować" piwo - mówimy cały czas o pszenicznym. Przy zlaniu gęstwy zlewałem aż była rzadka. Mam nadzieję, że dobrze. Wyszło mi około 30 litrów z 500 l. tanka. Piwko leży sobie teraz w 3-5 stopni C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Damian Kuc napisał:

plan końcowy jest taki by udostępniać linię technologiczną właśnie domorosłym piwowarom jako inkubator browarniczy

Coś takiego powstało w miejscowości Biecz. Wygląda że to wy. Gratulacje za pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, na razie nie potrzebuję 500l piwa, ale dobrze wiedzieć.
Na dodatek, Biecz to przeurocze miasteczko, z dech zapierającym kościołem z początku XVI wieku, wieloma innymi zabytkami - a muzeum aptekarskie uważam za jedno z lepszych, które miałem przyjemność widzieć. Niezależnie od piwa, warto to miejsce zobaczyć.

Przepraszam za off-topic, ale dla Biecza - warto

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa :) Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Damian Kuc napisał:

Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa :) Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu :)

Z 20-25litrow 12blg masz spokojnie litr gestwy, czasem wiecej czasem mniej zalezy jak drożdże opadaja. 

Wiec ekstrapolujac z 500l 30l gestwy jest calkiem mozliwe. Nie wiem jamie drozdze, ale moga byc właśnie taka polplynna. 

Nie kazda gestwa zbija sie jak beton po kveikach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Damian Kuc napisał:

Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa :) Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu :)

Po to masz stożek by gęstwa/ chmiel zbierał sie w nim. Czyste piwo pobierasz zaworem nad nim.

Masz w okolicy browary rzemieślnicze, podjedż i pogadaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz z innej beczki :) Czy jest jakaś tabela czasu nagazowywania piwa? Bo w jakim ciśnieniu dane piwo powinienem trzymać by zostało nagazowane to wiem (zgodnie z tabelą dla konkretnego gatunku przy podanej temperaturze). Kwestia tylko przez jak długi czas? Przykładowo dla pszenicznego w temperaturze 3 st. C trzymam w zbiorniku ciśnienie 1,17 bar, dla lagera przy 5 st. C. 0,90 bar, a dla IPA przy 5 st. C. podobnie. Teraz kwestia jak długo? Drożdże ściągnięte - piwo leży sobie w tych ciśnieniach już ok. tygodnia. I czytając wasze wcześniejsze wątki niestety nie mogę robić strzałów po 2-3 bar ponieważ zawory bezpieczeństwa w tankach mam do 1,3 bar :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Damian Kuc napisał:

I czytając wasze wcześniejsze wątki niestety nie mogę robić strzałów po 2-3 bar ponieważ zawory bezpieczeństwa w tankach mam do 1,3 bar

Pogadaj z p. Andrzejem, czy te dwa bary byłyby problemem - 1,3 bara to wartość nominalna (robocza) - dowiedz się na jaką wartość maksymalną zbiorniki były sprawdzane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, korzen16 napisał:

Pogadaj z p. Andrzejem, czy te dwa bary byłyby problemem - 1,3 bara to wartość nominalna (robocza) - dowiedz się na jaką wartość maksymalną zbiorniki były sprawdzane.

1,3 bara trzyma mnie poprzez zawory bezpieczeństwa. Niestety powyżej od razu się otwierają, próbowałem dla pszenicznego nagazować go w środkowym zakresie 1,31 bara i od razu się otworzyły. Więc skoro są to po coś one są :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...