Jump to content

Recommended Posts

Witam 

Swoją przygodę z piwowarzeniem rozpocząłem w marcu tego roku ( bo tego sklepowego pić się nie da)

Sprzętu dużo mam z racji tego, że zajmuje się miodosytnictwem.

Wszystkie uwagi szczególnie krytyczne mile widziane.

Na stanie sprzętowym.

Gar nierdzewny 33l

Chłodnica karbowana

Gniotownik walcowy

Lodówka do fermentacji ze sterownikiem inkbird 308

Masa drobnego sprzetu....

Na początku była jedno piwo z brefkitu takie sobie ale ok.

Potem już zacząłem warzyć 

1 brewkit copers lager

2 blond ale (zestaw ale piwo)

3 dry stout (zestaw ale piwo)

4 .FAH.

5 .FAH

6. Lekka APA

7. Jasne polskie

8.SMASH Puławski

9.Marcowe"weny"

10.RiS

11.Wysłodek+miód gryczany

12.Koźlak "dori"

13. Pils Lubelski

14.Pszenica

15.American wheat

16. Monachijske ciemne

17.Żytnie

18.FAH "Grazia" piwo żony

19.Porter bałtycki

20.Koźlak pszeniczny

21. Miodowe

22. AIPA atak karmelu

23. Lager wiedeński/marcowe

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 6. Lekka APA

planowane 10l, 12blg, 30IBU

         słody:

  1. 3kg pale ale

        chmiel:

  1.         30g. citra
  2.        30g. cascade na cichą

        zacieranie:

 

      na lenia 68C

         gotowanie:

 

        60minut.

        20g citry na 60,

        10g na 10minut

         fermentacja:

         

         w piwnicy 18C brak kontroli, fermentacja dwa tygodnie burzliwa dwa cicha na ostatnie 4dni 30g cascade. Rozlew z 80g glukozy.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 7. Polskie jasne

zakladane 25l 12blg 18.08.2019r.

słody:

  1. 3,5kg pilzneński
  2. 1kg. monachijski
  3. 0,2kg carared
  4. 0,13kg caramelpils

drożdże:

W34/70

warzenie:

zasyp do 15l 50C podgrzane do 61-62C 15min, podgrzane do 72C 40min, wygrzew do 76C filtracja do wysladzania 16l.

chmiele:

  1. 30g. Iunga 60min.
  2. 30g. Oktawia 15min.
  3. 15g. Oktawia 0min.
  4. 20g. oktawia 4dni na cicha

fermentacja:

fermentacja w lodowce 2 tygodnie 10C, zlane na cicha i do piwnicy na 2 tygodnie rozlew 15.09. z 150g glukozy wyszlo 22l.

degustacja:

4.11 piwo o ładnym złotym kolorze, piana nie równa małe i średnie ciągle się odnawia. Piwo delikatnie przegazowalem, po otwarciu butelki po kilku sekundach wychodzi samo.

Aromat z kufla fajny aromat chmielu.

A smaku slodowosc i mocny owocowy aromat ciężko określić nagazowanie utrudnia ocenę. Piwo ok ale ja słaby w tym opisywaniu.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

warka 8. SMASH Puławski

zakladane 25l 12blg, 20.082019r.

słody:

  1. 5kg pilzneński

drożdże:

 US-05, gestwa po warce 6.

warzenie:

zasyp do 15l 50C podgrzane do 61-62C 15min, podgrzane do 72C 40min, wygrzew do 76C filtracja do wysladzania 16l.

chmiele:

  1. 30g. Puławski 60min.
  2. 30g. Puławski 15min.
  3. 10g. Puławski 5min.
  4. 20g. Puławski 4dni na cicha

fermentacja:

fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 18C, zlane na cicha i do piwnicy na 2 tygodnie rozlew 15.09. z 160g glukozy wyszlo 24l. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 9. marcowe. wg receptury ''weny'' z wiki

zakladane 25l 14blg 1.09.2019r.

słody:

  1. 5kg pilzneński
  2. 1kg. monachijski 2
  3. 1kg. wiedenski
  4. 0,3kg carared 

drożdże:

 gęstwa po warce7.

warzenie:

zasyp do 20l 60C podgrzane do 61-62C 30min,dekokt 6l, gotowany 15min. zwroconei  podgrzane do 72C 30min, wygrzew do 76C filtracja do wysladzenia 30l.

chmiele:

  1. 30g. Iunga 60min.
  2. 20g. Sybilla 10min.
  3. 10g. Sybilla 0min.

fermentacja:

fermentacja w lodowce 2 tygodnie 10C, zlane na cicha i do piwnicy na 2 tygodnie 16C

Edit. Rozlane zeszło do 4plato, wyszlo 26l zabutelkowane z dodatkiem 140g glukozy. Trochę malo, ale ostatnie 3 Warki trochę przegazowane.

Edited by Marcin Skwira
Rozlew

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 10. RIS, Imperator

zakladane 20l 25blg 03.09.2019r.

słody:

  1. 3,1kg pilzneński
  2. 1kg. monachijski 2
  3. 1kg. wiedenski
  4. 2,1kg pale ale
  5. 0,4kg. carafa3
  6. 0,5kg. karmelowy jasny 150
  7. 0,18kg. chocolate 1200
  8. 0,45kg. j. palony
  9. 0,1kg. melanoidynowy
  10. 1kg. płatki owsiane

drożdże:

gestwa po 8.

warzenie:

zasyp do 23l 60C podgrzane do 64-68C 2 godziny na lenia,  wygrzew do 76C filtracja do wysladzania 25l. ten ostatni etap porażka.

chmiele:

  1. 100g Marynki 60min
  2. 25g Sybilli 10min.

fermentacja:

fermentacja w piwnicy brak kontroli temp, 16C. 

Piwko 30,09 zlane na cichą zeszło do 8,5 Plato, smak już dobry, ale alko czuć mocno, co nie dziwi.

4.11, piwo w butelkach wyszło 17l poszło 70g cukru.

 

Edited by Marcin Skwira
Cicha

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 11. ''WYSŁODEK''

zakladane ...l 18blg 04.09.2019r.

słody:

Wysłodziny po risie.

drożdże:

gestwa po 8

warzenie:

wyszlo 20 l 10blg gotowane 2 godziny dodane 900g. miodu gryczanego

chmiele:

  1. 30g. Sybilla 60min

fermentacja:

fermentacja w piwnicy 16C, brak kontroli temp. 22.09 zlane na cicha,

Rozlew 6.10 z dodatkiem 40g cukru wyszło 11l, zeszło do 3blg.

Edited by Marcin Skwira
Rozlew

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 12. koźlak wg receptury ''dori'' z wiki

zakladane 25l 16,5blg 15.09.2019r.

słody:

  1. 3,5kg pilzneński
  2. 2kg. monachijski 
  3. 1kg. monachijski 2
  4. 0,2kg carared 
  5. 0,24kg crystal 2

drożdże:

 gęstwa po warce 9 

warzenie:

zasyp do 17l 55C podgrzane do 61-62C 15min,dekokt 6l gotowany 15min. zwrocone i  podgrzane do 72C 45min, wygrzew do 76C filtracja do wysladzenia 30l.

chmiele:

  1. 40g. Oktawia 60min.
  2. 10g. Lubelski 10min.

fermentacja:

wyszło 26l 17,5blg.

fermentacja w lodowce 2 tygodnie 10C, 

15.10 rozlew 26l z 160g cukru.

Edited by Marcin Skwira
Błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 13. Pils Lubelski

zakladane 25l 12blg 29.09.2019r.

słody:

  1. 3,5kg pilzneński
  2. 1kg. monachijski
  3. 0,2kg carared
  4. 0,2kg caramelpils

drożdże:

White labs WLP800 pilsner lager

warzenie:

zasyp do 20l 40C podgrzane do 61-62C 30min, dekokt 4l gotowany 15min. zwrócone  i podgrzane do 72C 40min, wygrzew do 76C filtracja do wysłodzenia 30l. witaminaC dodana do wody do wysładzania, pół łyżeczki na 12l.

chmiele:

  1. 30g. Marynka 7,7 a 60min.
  2. 30g. Lubelski 15min.
  3. 20g. Lubelski 0min.

fermentacja:

Jest 28l o gęstości 12,8blg, fermentacja w lodowce 2 tygodnie 10C, zlane na cicha i do piwnicy na 2 tygodnie  

PIWO DO KIBLA! WALI OCTEM BŁONA NA POWIERZCHNI, podczas przelewania na cichą wpadła mi jedna muszka owocówka.

Edited by Marcin Skwira
Błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 14. Pszeniczne

zakladane 20l, 12blg 29.09.2019r.

słody:

  1. 2,25kg pilzneński
  2. 2,25kg pszeniczny

drożdże:

FM41 gwoździe i banany, starter 1600ml 48h przez noc w lodówce zlane z wierzchu zadane 800ml gestego

warzenie:

zasyp do 16l 40C podgrzane do 44C( tylko pszeniczny) 20min.

Podgrzane do 50C przerwa 10min pod koniec podgrzane i wsypany pilzneński.

podgrzane do 61-64C 45min, 72C 20min, wygrzew do 76C filtracja do wysłodzenia 25l 

chmiele:

  1. 15g. Lubelski 60min.
  2. 15g. Lubelski 30min.

fermentacja:

Jest 21l o gęstości 13blg, fermentacja w piwnicy 2 tygodnie temperatura ok 16C. 

30.10 po miesiącu fermentacji cały czas piana na wierzchu, dziś pomiar 3blh na sobotę planowany rozlew.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 15. American Wheat

zakladane 20l, 12blg 13.10.2019r.

słody:

  1. 2,2kg pilzneński
  2. 2,2kg pszeniczny

drożdże:

4 łyżki gęstwy US-05

warzenie:

zasyp do 13l 50C 

podgrzane do 61-64C 100min, wygrzew do 76C filtracja do wysłodzenia 25l 

chmiele:

  1. 10g Zeus 60min.
  2. 15g Amarillo na 15min.
  3. 25g Citra na 0min.

fermentacja:

Jest 22l o gęstości 13blg, fermentacja w piwnicy 2 tygodnie temperatura ok 16C.

Po tygodniu zeszło do 3blg, 30.10 nadal 3blg na sobotę planowany rozlew.

Edited by Marcin Skwira
Pomiary

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 16. Munich dunkel.

zakladane 25l, 13blg 20.10.2019r.

słody:

  1. 1,5kg pilzneński
  2. 1,8kg monachijski
  3.  1kg wiedeński
  4. 0,2kg melanoidynowy
  5. 0,25kg karmelowy 150
  6. 0,25kg. Darek crystal 200-220
  7. 50g. Pszenica prażona 1000 na wygrzew.

drożdże:

Gęstwa po 13. Wlb800

warzenie:

zasyp do 18l 55C 

podgrzane do 61-64C 60min, podgrzane do 72C na 20min, wygrzew do 76C filtracja do wysłodzenia 30l 

chmiele:

  1. 15g Marynka 60min.
  2. 15g Lubelski na 15min.

fermentacja:

Jest 25l o gęstości 13blg, fermentacja w lodówce 10,11 po trzech tygodniach zeszło do 5blg wystawiłem do piwnicy gdzie jest 16stopni drożdże ruszyły od nowa mam nadzieję, że nie zrobią dziwnych posmaków tylko posprzątają.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 17. Żytnie 

zakladane 25l 13blg, 02.11.2019r.

słody:

  1. 2,4kg pilzneński
  2. 1,2kg żytni
  3. 1kg monachijski
  4. 0,2kg carared
  5. 0,15kg karmelowy ciemny300
  6. 0,05kg chocolate 450-550

drożdże:

 US-05, gestwa, FM41 gwoździe i banany gestwa

warzenie:

zasyp do 15l 50Cna 15minut tylko zytni, podgrzane do 61-62C 40min, podgrzane do 72C 90min(zakupy z żoną), wygrzew do 76C filtracja.

chmiele:

  1. 25g. Marynkii 60min.
  2. 15g. Lubelski 10min.

fermentacja-

fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 16C, Warka podzielona na 2, 8l z gęstwa FM41, drugie 15l zadane US-05,

Wydajność 62%, filtracja porażka 3godziny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 18.FAH "ale Grażyna"

zakladane 25l 12blg, 3.11.2019r.

słody:

  1. 4,5kg pilzneński

drożdże:

 US-05, gestwa po warce 

warzenie:

zasyp do 18l 50C podgrzane do 61-62C 15min, podgrzane do 72C 40min, wygrzew do 76C filtracja 

chmiele:

  1. 20g. Marynki 60min.
  2. 35g. Lubelski 15min
  3. 15g Lubelski 0min

fermentacja:

fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 16C,

Wydajność 70%, szybko i sprawnie.

Po 10dniach zeszło do 5blg fermentacja ustala piana opadła wystawiam na cichą do zimnej piwnicy.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 19. Porter bałtycki(rec. dragon)

zakladane 29l, 21,5blg 10,11,2019r.

słody:

  1. 3kg pilzneński
  2. 2kg monachijski2
  3.  2kg wiedeński
  4. 0,25kg caramunich2
  5. 0,25kg coffe light 
  6. 0,25kg. Czekoladowy 1000
  7. 0,2kg żytni nie miałem płatków jak w oryginale.
  8. 50g. Jęczmień palony od początku,
  9. 75g. Pszenica prażona 1000 na wygrzew. Nie podobał mi się kolor za jasny był

drożdże:

Gęstwa po 16. Wlb800 przepłukana, 

warzenie:

zasyp do 23l 70C na, temp między 68-65 na 90min, 5min w 78C. Do wysladzania zużyłem 10l wody uzysklamem 25l brzeczki 18blg.

chmiele:

  1. 100g Sybilla60min

fermentacja:

Wyszło 20l o gęstości 21,5blg, schłodzone do 8C wieczorem zadam przepłukana gęstwę.11,11 rano temp zniżam na 6 i tak pierwszy tydzień potem każdy kolejny 2stopbie w górę.

17,11 temp w lodówce podnoszę na 8C.

12,12 zlane na cichą zeszło tylko do 10blg.

22.12 zeszło jeszcze na 8,5blg. Początek stycznia pójdzie w butelki.

12.01.20r Rozlew 21l z 100g cukru. Aromat zapowiada ogromny potencjał.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Pod koniec sierpnia doszło do wysyłkowej wymiany piwem między Browar Miodka i Browar Szyszyna. Ostatnio otrzymałem kolejną paczkę z kolejnymi piwami. W tym jednym poście wpisuję recenzje wszystkich piw, które miałem okazję pić z Browar Miodka. Nie jestem sędzią ani nic z tych rzeczy, mam na koncie 90 zrobionych warek i sporo zdegustowanych piw kupnych, więc jakieś tam doświadczenie jest. Recenzje nie są sponsorowane 😉 .

 

1) 30,09,19r. Dry Stout warka nr 3

Wygląd - jest czarne i trochę mętne, ale stało w lodówce jakieś 12h, więc mogło się jeszcze nie ułożyć po podróży. Niskie wysycenie przez co pianę musiałem wymusić. Stworzyła się cienka warstwa lekko brązowej pianki a po chwili została obrączka.

Aromat - Bardzo dobry, typowy dry stout, choć piłem ich chyba z 5 rodzajów tylko. Pachnie kawowo i wytrawnie. 

Smak - Słodyczy praktycznie nie ma, od razu czuć wytrawność, posmak kawowy, posmak gorzkiej czekolady trochę i na koniec wychodzi też trochę takiej palonej kwaśności. Goryczka dość niska, o takim palonym (nie chmielowym) charakterze. Bardzo fajne niskie wysycenie CO2, odpowiednie dla stylu piwa.

Ogólnie - Bardzo dobre piwo utrzymane w stylu. Ja nie zauważam żadnych wad tego piwa. Wszystko w nim gra, jest takie jak powinno być, jest bardzo pijalne. Jak na trzecią warkę to tym bardziej szacun. Trzeba też przyznać, że jest to chyba najwdzięczniejszy styl piwa (obok milk stouta) na początki warzenia. Wiele ono wybacza ewentualnych błędów, bo ciemne słody dość mocno dominują. 

 

2) 08,11,19r. Marcowe warka nr 9

Wygląd - barwa bursztynowa jak dla mnie to za jasne jest, dość klarowne, sporo luźnego osadu na dnie, mogło się zmącić podróżą, bo otwieram w dzień otrzymania paczki. Dobre wysycenie, średnio niskie, nic nie wylatuje z butelki.

Aromat - ok, słodowe, orzechowe trochę. Mam wrażenie, że czuję alkohol, taki aromat zmywacza do paznokci. 

Smak - W smaku też jest ten alkohol. Pozostaje w posmaku miesza się z lekką goryczką i pozostawia nieprzyjemny posmak na języku. Poza tym smakuje słodowo, biszkoptowo no i jest też takie skojarzenie z orzechem laskowym.

Ogólnie jest trochę męczące, ten alkohol przeszkadza i odbiera mu pijalność. Marcowe jest w miarę wyrazistym piwem. To jest dość bezpłciowe i alkoholowe. Dla mnie 5/10

 

3) 08,11,19r. warka nr 12 Koźlak

Wygląd - Barwa ciemny bursztyn, wg mnie trochę za jasne na koźlaka. Dla mnie taką barwę może mieć nawet marcowe (takie ciemne marcowe). Opalizujące, piana szczątkowa, po chwili zredukowała się do obrączki. 

Aromat - Szczerze to bardzo niewiele się dzieje. W ciemno to bym postawił, że jest to właśnie marcowe może. Jest chleb, ale nie przypieczony, słód, orzechy laskowe może też trochę biszkoptu. Wszystko to czuć delikatnie, aromat jest mało intensywny. Niestety również odnoszę wrażenie, że czuję alkohol w formie zmywacza do paznokci. Mniej niż w marcowym. 

Smak - No tu niestety alkohol jest mocno wyczuwalny i jeszcze bardziej niestety niewiele czuć poza nim. Tworzy on taki męczący nieprzyjemny posmak. Ciężko się to pije. Szczerze to po paru łykach degustacyjnych wylałem resztę. 

Dla mnie to 3/10 Słabe piwo, co prawda jak na koźlaka to jest jeszcze dość młode (niecały miesiąc od rozlewu), ale wg mnie leżakowanie za wiele nie pomoże. Obym się mylił.

 

4) 08,11,19r. warka nr 14 Weizen.

Wygląd - Barwa i zmętnienie klasyczne, bardzo dobrze to wygląda. Piana szybko redukuje się do cienkiej warstwy, ale za to ona już zostaje do końca. 

Aromat - Bardzo przyjemny, rześki dzięki temu, że jest wg mnie sporo goździka. Balans powiedziałbym 60% goździk 40% banan. A może tak pół na pół. Na pewno nie jest po prosu bananowe, bo czasem piłem takie pszenice z balansem zdecydowanie bananowym. Też były ok, ale wtedy czegoś brakuje i jest za słodko.

Smak - Klasyka stylu można by napisać. Fajny lekko słodko kojarzący się posmak bananowy i bardziej rześki kontrujący posmak goździków. Mam wrażenie, że czuć też po prostu pszenicę w smaku co nie jest dla mnie zawsze takie oczywiste w weizenach. 

Ogólnie - bardzo dobre piwo, klasyk bez udziwnień w bardzo dobrym wydaniu. Brakuje tylko obfitszej piany może nieco mocniejszego wysycenia i degustacji w upalny dzień 😉 Dla mnie 8/10

 

5) To ostatnia recka na dziś (08,11,19r.), American Wheat Warka nr 15

Spróbowałem dziś 4 piw, ale de facto wypiłem niecałe 2 piwa objętościowo, bo trochę się dzieliłem piwem. Więc recki w pełni świadome ;-).

Wygląd - Bardzo podobne do weizen warka 14, słomkowe, jasne złoto, ładnie jednolicie zmętnione. Piana też podobna. Zredukowała się dość szybko do cienkiej warstwy, która została już na długo.

Aromat - świetny, rześki aromat amerykańskich chmieli. Zapach idzie w kierunku owoców cytrusowych, pomarańcz cytryna przede wszystkim z domieszką słodkich białych owoców, ananas. 

Smak - Bardzo dobre. Ma taką fajną gładką teksturę, chyba od tego zmętnienia, do tego dochodzi dość niskie wysycenie, dla mnie może nawet nieco za niskie, ale to już kwestia gustu. Jest średnio niskie tak mówiąc obiektywnie. W posmaku czuć generalnie to co w aromacie czyli chmiele. Piwo jest pełne, nieco tylko słodkie, ale przy tym rześkie. Goryczka średnio niska, nic nie zalega. Nie czuć żadnych wad. Po czasie mam wrażenie, że czuć też w aromacie i smaku tę podbudowę pszeniczną. Nie jest to piwo oparte na chmielu tylko, jest zachowany ten balans. 

Ogólnie - Świetne piwo, Wyraziste i jednocześnie zbalansowane, czuć, że to piwo pszeniczne i czuć, że to amerykańskie chmiele. W sumie to chyba jedno z najlepszych American Wheat jakie piłem. Moje też mi bardzo smakowały i ogólnie jest to jeden z moich ulubionych stylów piwa domowego. Tylko, że moje czasem miały mniej rześkości, były pełniejsze i słodsze także od chmieli, bo dawałem go więcej. Dla mnie to piwo to 9/10

 

6) Warka nr 6 APA 09,11,2019r.

Wygląd - mocniej wysycone niż poprzednie, dzięki temu piwo ma najlepszą pianę jak na razie z twoich piw. Barwa złota, mocno mętna, ale tak w miarę ładnie jednolicie. Pod koniec z piany została tylko cienka warstewka, ale za to oblepiająca szkło.

Aromat - Bardzo rześki, ładny, cytrusowy aromat amerykańskich chmieli. Trochę też białe słodkie owoce typu ananas.

Smak - czuć tę mętność na języku, piwo ma gładką teksturę i jednocześnie jest średnio - wysoko wysycone. Goryczka wyraźnie zaznaczona, czysta nie zalegająca. Na początku jest lekka słodycz, trochę pewnie to złudzenie, bo aromat jest lekko słodki. Potem wychodzi goryczka i nieco kwaśności (taka zwykła nie infekcja itp) Generalnie piwo bardziej wytrawne. Trochę może brakuje tego tzw. ciała, pełni od słodu. Piwo sprawia wrażenie nieco wodnistego, poza chmielem niewiele się dzieje. Ale z drugiej strony to też bardzo dobrze, bo w końcu nazwa to lekka APA. A to piwo jest właśnie takie lekkie, zwiewne bardzo pijalne, na gorące dni byłoby super.

Ogólnie - kolejne bardzo dobre piwo górnej fermentacji. Dla mnie 8/10, czyli bardzo dobrze.

 

7) Polskie Jasne warka nr 7 09,11,2019r.

Wygląd - ciemniejsze złoto, dość klarowne, opalizujące. Najmocniej wysycone, powoli wychodziło sobie z butelki, do szkła dało się nalać całkiem nieźle, więc nie jest źle.

Aromat - skromny, mocno trzeba wąchać, zęby coś poczuć. Mam wrażenie, że czuć nieco chmielu. Pod koniec chmiel wyszedł bardziej w całkiem przyjemny sposób. Jabłkowo może ziołowy trochę.

Smak - jak się je pije to już jest nisko nagazowane, albo się odgazowało przy wlewaniu, albo powodem gushingu nie było zbyt mocne wysycenie. W smaku na początku słodowa słodycz lekka pełnia, potem czuć taki posmak zbożowy a na końcu średnio niska goryczka. Goryczka ze zbożowością zostawiają przez chwilkę nieco nieprzyjemny taki tępy posmak w ustach. Ale jest to na niskim poziomie, w moich lagerach też czasem to miałem, ten posmak, który odbiera trochę pijalność piwu. Najgorzej gdy ten jak go nazywam zbożowy posmak łączy się z zalegającą goryczką, wtedy jest źle. Tutaj czuć go tylko przez moment, pewnie gdybym pił na grillu, bez większego zastanowienia to bym tego nie wyczuwał. Mam wrażenie, że chmiel zaistniał jednak w tym piwie, czuć go dopiero pijąc. A zaistniał w postaci czerwonego jabłka wg mnie, takie miałem skojarzenie z Oktawią po swoich piwach i teraz to chyba czuję, może to sugestia.

Ogólnie - Całkiem dobry lager. Wygląd ok, aromat słabo czuć, w smaku ok. Daję mu 7/10

 

8 ) Warka 11 Wysłodek. 11,11,19r.

Wygląd - czarne nie przejrzyste, nie wiem czy klarowne. Ładna brązowa piana na 1 palec.

Aromat - Pachnie dość ładnie, choć po zamieszaniu pierwszy niuch to trochę uderzenie alkoholu. Potem czuć go już lekko i wychodzą inne aromaty. Przede wszystkim czekolada mleczna, aromat jest bardziej słodki niż palony. 

Smak - Fajne lekkie wysycenie, piwo jest gładkie. Lekko słodko na początku, potem przychodzi wyraźna palona goryczka i lekka kwaśność od palonych słodów. W smaku dużo bardziej palone niż w aromacie. Mam wrażenie, że czuć to, że piwo jest w sporej części na miodzie, że te 8blg pochodzi z miodu a nie, że czuć miód w smaku. Jest ono gładkie, ale jest też dość wytrawne i takie jakby lekkie. W ciemno to bym nie zgadł, że to 18 blg, mało jest pełni w tym piwie co z racji jego składu nie jest wadą oczywiście.  Nie jest mocno alkoholowe wg mnie. Jest on wyczuwalny dość wyraźnie, ale jest krótko, nie zalega tak jak w koźlaku i tworzy jakoś jedno całość z piwem. Poza tym wg mnie tutaj on się z czasem ułoży i ma go co przykryć, jest sporo aromatów i smaków po risie. Za kilka miesięcy będzie to wg mnie bardzo porządne piwo, już jest ok. Na Twoim miejscu bym je schował, nie pił teraz i zostawił je sobie na wiosnę. Albo z racji, że to aż 18blg to nawet na następną zimę. Chyba, że pijasz takie piwa latem, bo ja wtedy zdecydowanie wolę lżejsze piwka a takie rzeczy to lepiej wchodzą zimą.

Ogólnie - Dobre piwo z prognozą na bardzo dobre po ułożeniu. Jakie drożdże, bo nie ma info w zapiskach? Na teraz to tak 7/10 Dobrze się to pije. Alko jest, ale nie zawadza i nie ciąży, nie męczy aż tak bardzo wg mnie. 

 

9) Ostatnie piwko czyli smash z warki nr 8. 12,11,2019r. 

Wygląd - złote, mętne, sporo osadu na dnie i pewnie przez to gushing. Ciężko było to ładnie nalać do szkła. Piana obfita na samej górze piany coś było, jakiś taki brązowy osad. Tak jakby może drobinki chmielu wyniesione przez pianę aż na samą górę, nie wiem. Dużo tego nie było.

Aromat - dopiero po degustacji wyczytałem, że było to piwo chmielone na zimno. Skoro tak to nie dało to jakiegoś dużego efektu. Piwo pachnie tak sobie, jest ziemiste trochę zsłodowe, zbożowe i trochę chmielowe w taki ziołowo sianowaty sposób.

Smak - po wlewaniu odgazowało się niemal zupełnie. Słodkawe, lekka goryczka  dość krótka, ale taka piekąca trochę, tak piecze lekko w stylu papryczkę chili z tym, że słabiej oczywiście. W ustach czuć też efekt wysuszania od tego pieczenia jakby. Trochę posmak chmielowy tak jak w aromacie, do tego słód zboże. Brak temu piwu rześkości i lepszej pijalności. 2 bym może wypił max, potem by męczyło.

Ogólnie - Coś tu nie zagrało. Gdyby to był polski lager z małą ilością chmielu bez chmielenia na zimno to bym się nie zdziwił. Jak na ale'a chmielonego na zimno to piwo jest trochę słabe. Daję mu 5,5/10 Średnie piwo plus problemy z nalewaniem i mocna mętność. nie jest to apetyczna kombinacja.

 

PODSUMOWANIE - poziom piw dość mocno zróżnicowany, od bardzo słabego egzemplarza koźlaka, przez kilka średnich piw, aż po świetne piwa na amerykańskich chmielach i weizena. Generalnie większość na plus, więc jest dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, darinho napisał:

PODSUMOWANIE - poziom piw dość mocno zróżnicowany, od bardzo słabego egzemplarza koźlaka, przez kilka średnich piw, aż po świetne piwa na amerykańskich chmielach i weizena. Generalnie większość na plus, więc jest dobrze.

Dziękuję Darku za profesjonalne podejście do tematu.

Mam nadzieję, że teraz dojdę w końcu do odpowiednich wniosków gdzie popełniłem błędy przy tych gorszysz piwach.

Z tymi "świetnymi" to tak na wyrost ale człowiek cieszy się jak mu coś w końcu wyjdzie.

Po degustacji twoich piw wiem, że dużo mi brakuje i sporo nauki, i wyciągania wniosków. Jeszcze raz dzięki wielkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 20. Koźlak pszeniczy .(dagome)

Wyszło 23l 20blg 14,11,2019r.

słody

  1. 2,6kg monachijski2
  2.  4,1kg pszeniczny
  3. 0,3kg caramunich 2
  4. 0,1kg. Czekoladowy 450-550
  5. 0,05kg. Pszenica prażona 1000 

drożdże:

fm41 gestwa

warzenie:

zasyp do 21l 46C

46C-10min

51-52C 15min

62-63 10min dekokt 7l

dekokt 72C 15min

dekokt 100C 30min

w tym czasie zacier 62C .

Zwracamy dekokt i dodajemy słody ciemne

dalej

72C 30min

76C 5min 

wysladzanie 12l wody

 

chmiele:

  1. 20g Marynka 7,7alfa

fermentacja:

Wyszło 20l o gęstości 20blg, schłodzone do 15C zadana gęstwa. Wiadro trzymane w temp ok 15 piana duża znowu wychodzą na wędrówki.

Dwa tygodnie w zimnej piwnicy następnie przeniesione do mieszkania temp powyżej 20stopni.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recenzja moich piw od kolegi "Jaro." Z forum. Warki nr. 9,12,14,15.

 

 

"Miałem okazję spróbować 4 piw: Amerykańskiej pszenicy, pszenicznego, marcowego i koźlaka. 

 

Przede wszystkim uważam, że każde z tych piw wyglądało wzorowo, aromaty były czyste, w stylu a same piwa miały prawidłowe nagazowanie,  po przelaniu do szkła  świetnie się prezentowały. ( choć przelałem tylko marcowe i koźlaka ) pozostałe 2 były pite z butelki na boisku, ale były klarowne jak na swój styl. 

 

amerykańska pszenica - najlepsze, super aromat amerykańskiego chmielu, stonowany, odpowiednia goryczka, bardzo dobry smak.

 

pszeniczne- bardzo fajne piwo, nie jestem jakimś szczególnym fanem tego stylu, ale to smakowało mi, fajny balans pomiędzy goździkiem i bananem. Bardzo pijalne, czysty profil. 

 

marcowe - naprawdę dobre. Pięknie prezentujące się po przelaniu do kufla, barwa wpadająca w rubin, super piana. Dobrze ukryty alkohol, nie znam parametrów ale poczułem działanie xD 

 

koźlak - tu akurat moim zdaniem było najsłabiej co nie znaczy, że było źle. Piwo ładnie się prezentowało, piękna piana. Jednak smak trochę taki "niekoźlakowy" według mnie za mało palony. Pijąc w ciemno pewnie nie rozpoznałbym że to koźlak. Poza tym ok. 

 

Podsumowując uważam, że to naprawdę świetny początek jeżeli chodzi o warzenie piwa. Piwa praktycznie niczym nie odstają od piw domowych w stylach które próbowałem. Chętnie spróbuję kolejnych w przyszłości.  Życzę powodzenia. "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...