Jump to content
Marcin Skwira

Polskie chmiele do dolniaków.

Recommended Posts

Witam wszystkich.
Koledzy pomóżcie.
Posiadam na stanie dosyć sporo polskiego chmielu
100g Iungi
100g Marynki
200g Oktawia
200g Sybilli
200g Puławski
300g Lubelski
450g Izabeli 
I w planach warzenie pilsa, marcowe, koźlak, porter bałtycki, 2* FAH, RIS.
Jakie chmiele dać do poszczególnych warek. Im więcej czytam tym większy metlik. Doświadczenie mam małe (5 warek), mam na stanie podstawowe słody i cały sprzęt, i mętlik w głowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lagera wziąłbym dwa pierwsze, żeby profil wyszedł jak najczystszy.

Druga ważna sprawa to profil wody, sprawdź, jeżeli możesz, czy masz do swoich planów dobrą wodę - potrafi ona zamieszać w najlepszej recepturze, a dolniaki to trudny temat i trzeba się przyłożyć, bo wylezą wszystkie niedociągnięcia. Pils a Porter bałtycki i RIS to dwa piwa, wymagające skrajnie różnej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lagerów zdecydowanie tak, chyba że mieszkasz w górach, to jest szansa na miękką wodę.

Wejdź na stronę swojego dostawcy wody, często udostępniane są badania wody z Twojego terenu, co da mniej więcej obraz, czego można się spodziewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubelski, bez fajerwerków - klasyka ma być czysto, kontynentalnie.

Znajdź jakiś prosty przepis na pilznera, bez kombinowania, bez dekokcji. Fermentacja w niskich temperaturach i do tego dużo cierpliwości. W lagerach wszystko musi swoje potrwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego zainwestowalem w lodówkę.

Na początek wolę bazować na cudzych recepturach.

Pils

https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks)

Marcowe

https://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jan_Krysiak_(wena)

Koźlak

https://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori)

Porter bałtycki

 

Na tych przepisach chce bazować wszystkie słody mam tylko chmiele inne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

WwwPo konsultacji z bardziej doświadczonym piwowar padło na Polskie jasne Iunga i Oktawia.

Zasyp 

3,5kg pilzneński

1kg monachijski

0,13 caramelpils

0,2 carared

Zacierane na słodko

Zasyp 50C

podgrzew do 60 10min

72 C 45min

Wygrzew 78C

Gotowanie 60

chmielenie

60min Iunga 9,6a 30g

15min Oktawia 8,4a 30g

0min Oktawia 15g.

Celuje 25l 12 blg drożdże W34/70

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na twoim miejscu zrezygnowalbym z zasypu w 50 stopniach, tylko odrazu na 62 stopnie. Dodatkowo wydluzylbym ta przerwe, a skrocil ta w 72 stopniach.

Chodzi o piane i stopien odfermentowania,  moim zdaniem w lagerowych piwach piana powinna byc obfita i odfermentowanie w miare wysokie.

Co do zasypu to juz twoja decyzja jakie profile smakowe lubisz.

 

Co do chmielenia daj znac jak wyszlo bo sam teraz jestem w trakcie robienia serii dolniakow na polskich chmielach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wzorowałem się trochę na FAH z wiki.org zobaczymy co wyjdzie.

Na razie drożdże zadane o 13,30 i już jest ładna pianka. Zobaczymy za 3 tygodnie, fermentacje ustawiłem na 10C.

Napewno będę zdawał relacje.

Z tego co mogę powiedzieć w tej chwili to żona wchodząc do piwnicy gdzie warzylem mówiła że jeszcze tak ładnie nie pachnialo, ale ja mało warek mam jak na razie.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.08.2019 o 23:38, Marcin Skwira napisał:

Witam wszystkich.
Koledzy pomóżcie.
Posiadam na stanie dosyć sporo polskiego chmielu
100g Iungi
100g Marynki
200g Oktawia
200g Sybilli
200g Puławski
300g Lubelski
450g Izabeli 
I w planach warzenie pilsa, marcowe, koźlak, porter bałtycki, 2* FAH, RIS.
Jakie chmiele dać do poszczególnych warek. Im więcej czytam tym większy metlik. Doświadczenie mam małe (5 warek), mam na stanie podstawowe słody i cały sprzęt, i mętlik w głowie.

Do marcowego, koźlaka i porteru rodzaj chmielu ma niewielkie znaczenie. W tych piwach nie chmielenie jest najważniejsze. Chmiel na goryczkę czymś, co ma dużo alfa i beta kwasów (podobno jak jest dużo beta to goryczka lepiej się starzeje). Marynka i Iunga na pewno tak. 

Oktawia daje delikatny, choć bardzo przyjemny aromat owocowo-jabłkowy. Puławski ja odebrałem jako truskawkowo-poziomkowo-ziołowy. W klasycznym pilsie takie aromaty mogą być odebrane jako estry z fermentacji. Ja bym drugi raz użył tych chmieli po prostu do IPA lub Polish Pale Ale.

Aromat Marynki bardzo lubię, jest taki typowo chmielowy. Mi bardzo pasowały jasne lagery chmielone tylko Marynką.

Izabeli i Sybilli jeszcze nie próbowałem, nic mądrego nie doradzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, koholet napisał:

Chmiel na goryczkę czymś, co ma dużo alfa i beta kwasów (podobno jak jest dużo beta to goryczka lepiej się starzeje). 

Z przeproszeniem, chodzi o stosunek - im bliższy 1:1 tym lepiej.

Jak można w Vintage przeczytać: Vintage_Beer_ss.26-31.pdf

Nie wiem na ile ma to znaczenie w piwach innych niż te przeznaczone do starzenia (z wymienionych przez kolegę PB i RIS się łapią).

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, zasada napisał:

Z przeproszeniem, chodzi o stosunek - im bliższy 1:1 tym lepiej.

Jak można w Vintage przeczytać: Vintage_Beer_ss.26-31.pdf

Nie wiem na ile ma to znaczenie w piwach innych niż te przeznaczone do starzenia (z wymienionych przez kolegę PB i RIS się łapią).

Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki że podałeś źródło. Koźlak też jest lepszy po chociaż po półrocznym leżakowaniu.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.08.2019 o 10:42, Marcin Skwira napisał:

WwwPo konsultacji z bardziej doświadczonym piwowar padło na Polskie jasne Iunga i Oktawia.

Zasyp 

3,5kg pilzneński

1kg monachijski

0,13 caramelpils

0,2 carared

Zacierane na słodko

Zasyp 50C

podgrzew do 60 10min

72 C 45min

Wygrzew 78C

Gotowanie 60

chmielenie

60min Iunga 9,6a 30g

15min Oktawia 8,4a 30g

0min Oktawia 15g.

Celuje 25l 12 blg drożdże W34/70

 

 

Dziś po tygodniu od butelkowania, otworzyłem pierwsza butelkę kontrolnie.

Już jest dobrze a będzie jeszcze lepiej goryczka jest w sam raz, aromat chmielu to petarda ( dałem jeszcze 20g na zimno nas 4dni), czuć delikatnie owocówość, chmirlowosc w tym klasycznym ziołowym stylu. ale jeśli to prawda, że polski chmiel najlepszy po 3 miesiącach układania to będzie petarda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napewno spróbuje. Teraz w lodówce pils Lubelski, mam zamiar zrobić pilsa chmielonego Izabelą.

Aktualnie daje znajomym do spróbowania pilsa na Oktawia i ale na Puławskim, wszyscy pytają skąd ten owocowy aromat. Chmiele od polishops.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...