Jump to content
gorek007

drożdże do porteru bałtyckiego

Recommended Posts

Witam, mam w planach jutro uwarzyć porter bałtycki, niestety nie mam drożdży dolnej fermentacji. Czy jak zadam s-04 lub us-05 to będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis stylu mowi, że może być fermentowany drożdżami górnej fermentacji w niskich temperaturach (12°C?). Jak masz niska temperaturę to bym spróbował. Jak ucieknie, będziesz miał mocnego ciemnego bezstylowca - nie widzę wad tego rozwiązania, chyba że warzyzz na konkurs.

 

Pytanie ile musisz mieć tych drożdży. Bez gęstwy bym się nie porywał na taką robotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja puściłem 16 l, 22 blg na 220ml gęstwy us-05 i dolna granica temp. Na początku był lekki banan, ale teraz już go nie wyczuwam. Można spokojnie próbować.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku plany są spore. Wszystkie składniki już zakupione.

W planach:

Pils, Marcowe, Koźlak, Porter Bałtycki.

 2 * Full Aroma, RIS.

We wtorek uwarzylem 10l lekkiej APY na us-05, już ładnie pracują na niedzielę planuje warzyć Full i na gęstwę.

Koledzy powiedzcie jak zaplanować dolniaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.08.2019 o 22:25, Marcin Skwira napisał:

Pils, Marcowe, Koźlak, Porter Bałtycki.

 

W dniu 14.08.2019 o 22:25, Marcin Skwira napisał:

Koledzy powiedzcie jak zaplanować dolniaki.

Musisz zacząć od stworzenia warunków do dolnej fermentacji ( lodówka ze sterownikiem , komora styropianowa ) , kup drożdże do dolnej fermentacji ( US-05 to nie jest do końca dobry pomysł ) , warz po kolei z wykorzystaniem gęstwy . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, rob7320 napisał:

 

Musisz zacząć od stworzenia warunków do dolnej fermentacji ( lodówka ze sterownikiem , komora styropianowa ) , kup drożdże do dolnej fermentacji ( US-05 to nie jest do końca dobry pomysł ) , warz po kolei z wykorzystaniem gęstwy . 

Część.

Lodówkę już mam ze sterownikiem.

Drożdże W34/70, słody i chmiele wszystko jest.

Na jutro planuje pilsa na Iundze i Sybilla. Zobaczymy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.