Jump to content
Janpalony

Początek i koniec fermentacji.

Recommended Posts

Cześć, Warzylem ostatnio swoje drugie piwo, wyszło mi 18 blg.

Czy istnieją jakieś reguły dotyczące fermentacji brzeczki? O ile % powinno spaść BLG po fermentacji burzliwej a o ile na koniec cichej? Nigdzie nie znalazłem jasno określonej reguły.

 

Słód 5kg pale ale, 1kg dekstrynowy

Płatki: 0,5kg owsiane, 0,5kg pszeniczne

Drożdże: US-05

 

 

Edited by Janpalony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

procent odfermentowania zależy od szczepu drożdży (producenci podają w specyfikacjach), ale także od zasypu, zacierania, ilości i kondycji drożdży, warunków fermentacji i innych zmiennych - jest ich na tyle, że nie znajdziesz wzoru. Obserwacja i doświadczenie pozwalają wiedzieć kiedy zbliża się do końca, kiedy się skończyła etc.

 

A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma takiej reguły, wszystko zależy od tego jakie cukry i w jakiej ilości znajdują się w brzeczne i od użytego szczepu drożdzy. 

 

Na ogół "standardowe" drożdże (czyli s. cerveisae) zjadają cukry proste jak glukoza i fruktoza, pozniej bardziej złożone jak maltoza i jeszcze ewentualnie maltotriozę. Bardziej złożone cukry pozostają w brzeczce tworząc właśnie cukry resztkowe. Ile jakich cukrów jest w brzeczce zależy w dużej mierze np od procesu zacierania. 

 

Przyjmuję się jedynie, że s. cerevisiae powinny zejść do ok 3/4 ekstraktu początkowego - ale jest to mocno umowne.

 

Przy brettach i bakteriach to już w ogóle innach historia. 

 

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, zasada napisał:

A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu?

 

Dałem 12,5g na ok 19l brzeczki. Pomysł na słód dekstrynowy, wziął się z etykiety New England z ale browaru, coś nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Po burzliwej powinieneś mieć już piwo przefermentowane do końca i na cichej nic nie powinno więcej spaść. Czasami zdarza się, że dojedzą te 0,5-1blg ale to wynika z błędów podczas burzliwej. Cichej nie trzeba w ogóle robić jeśli nie masz ku temu konkretnych powodów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Janpalony napisał:

Dałem 12,5g na ok 19l brzeczki. Pomysł na słód dekstrynowy, wziął się z etykiety New England z ale browaru, coś nie tak? 

Drożdży za mało: wg wyliczenia z Brewers Friend na 19 litrów ejla 18 BLG potrzebujesz właściwie 3 razy tyle. Nie wiem jak inne kalkulatory (Mr.Malty np.) ale nie wygląda to najlepiej.

Cells Available:
110 billion cells
Pitch Rate As-Is:
0.32M cells / mL / °P
Target Pitch Rate Cells:
342 billion cells
Difference:
-232 billion cells
 
 

a tego dekstrynowego a dużo. Ale to już indywidualny smak.

Pozdumowując: jak na drugie piwo jest szansa, że wpakowałeś sie na minę.

I posłuchaj @Oskaliber - nie przelewaj do innego pojemnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Janpalony napisał:

Dodam że, skończyłem i zadałem drożdże o 1 w nocy 

Uwodnić jak najszybciej brakujące saszetki i dodać je do nastawu? Nie wiem czy ma to sens, nigdy tak nie robiłem.

Aż się boję zapytać o temperaturę do której schłodziłeś i w jakiej piwo stoi.

Pozdrawiam i dobrego piwa życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile fermentacja jeszcze nie ruszyła to śmiało możesz napowietrzyć brzeczkę i dodać kolejną saszetkę tych samych drożdży. Nie wiem jak to zadziała jak już fermentuje w najlepsze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, msto napisał:

O ile fermentacja jeszcze nie ruszyła to śmiało możesz napowietrzyć brzeczkę i dodać kolejną saszetkę tych samych drożdży. Nie wiem jak to zadziała jak już fermentuje w najlepsze. 

No właśnie fermentuje, i to już całkiem nieźle :/ najwyżej Sam je wypije :D kolejne będzie bardziej przemyślane

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Janpalony napisał:

No właśnie fermentuje, i to już całkiem nieźle :/ najwyżej Sam je wypije :D kolejne będzie bardziej przemyślane 

 

Przefermentować przefermentuje, natomiast drożdże mogą dać od siebie coś, czego niekoniecznie chciałbyś w gotowym piwie ;)

Na przyszłość dobrze jest użyć kalkulatora drożdży, albo po prostu do mocniejszego piwa dać 2 paczki drożdży, jeśli nie chce się liczyć. Poczytaj sobie o under- i overpitchingu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, zasada napisał:

 

A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu?

 

Ale co jest nie tak z tym dekstrynowym słodem? Tam jest go raptem 14%, dużo, ale bez przesady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...