Jump to content
Sign in to follow this  
natrix

chłodnica

Recommended Posts

Witam,

Wybaczcie to zapewne durne i podstawowe pytanie: chcę dzisia zrobić chłodnicę (mam 15mb rurki miedzianej) - czy mam ją wymoczyc w czymś kwaśnym przed użyciem (np. potraktować octem), czy to nie jest konieczne?

Z góry dziękuję za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Wybaczcie to zapewne durne i podstawowe pytanie: chcę dzisia zrobić chłodnicę (mam 15mb rurki miedzianej) - czy mam ją wymoczyc w czymś kwaśnym przed użyciem (np. potraktować octem), czy to nie jest konieczne?

Z góry dziękuję za pomoc!

a zmięknie ?

jak twarda miedź możesz też zagrzać powinna zrobić się bardziej plastyczna

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam miękką, tylko cały czas mi się kołacze po głowie, że ponoć trzeba potraktować czymś kwaśnym, żeby nie wchodziła w rekację z piwem, które też ma kwaśny odczyn. Ale nie jestem w stanie przypomnieć sobie gdzie takie coś wyczytałem i czy faktycznie wyczytałem, więc dla pewności pytam.

A o zmiękczaniu to nawet nie pomyślałem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to konieczne.

Umyj ją i wygnij, potem na 10' przed końcem chmielenia (wypłukaną z wierzchu) wsadzasz do garka i gotujesz.

Po wystudzeniu piwa po prostu ją myjesz wodą z wierzchu, lepiej od razu żeby nic na niej nie zaschło.

Wewnątrz się nie przejmuj tam i tak płynie chłodziwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez gdzieś wyczytałem ze trzeba wyczyścić w czymś kwaśnym by pozbyć się korodujących warstw.

Ponoć jak się tego nie zrobi to sama się oczyści podczas pierwszego schładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę :) . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał.

Patyna jest trująca. :)

Edited by danko

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam czujniki zamknięte w miedzianych osłonach i podczas warzenia się czyszczą. Z drugiej strony starzy piwowarzy twierdzą że trochę miedzi robi dobrze drożdżom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę :) . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał.

Patyna jest trująca. :)

hmm zacytuje książkę

"Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce."

i jeszcze jeden cytat

"Kwas octowy jest dobrym środkiem czyszczącym do urządzeń z miedzi, szczególnie w przypadkach pierwszego oczyszczania"

Share this post


Link to post
Share on other sites

kwas octowy jest na tyle mocny że rozpuszcza tlenek miedzi którym normalnie jest pokryta miedź. Pod wpływem tlenu z powietrza i wilgoci tworzy się na powierzchni tlenek miedzi CuO. Kwas octowy go rozpuszcza pozostawiając samą miedź, której kwas octowy nie jest w stanie naruszyć bez wsparcia jakiegoś utleniacza. Ot cała historia. I rzeczywiście jak się włoży miedź pokrytą tlenkiem do gotującej brzeczki to się ładnie czyści do gołej miedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba przed użyciem lekko przeczyszczę roztworem octu. Tak wyczytałem w "Domowym warzeniu piwa" Lehrla (chyba na niego powoływał się też tieroo), ale widzę, że zdania są podzielone. Tak czy siak, dzisiejszy dubbel, co się właśnie zaciera, będzie już chłodzony chłodnicą, a nie w brodziku :)

:)

Edited by natrix

Share this post


Link to post
Share on other sites

miedź idealnie się czyści octem z wodą utlenioną lub jakimś innym utleniaczem. Chodzi by roztwór był kwaśny i miał w sobie utleniacz.

Może być np ocet + woda utleniona

ocet + kilka ml wybielacza

kwasek cytrynowy + domestos itp

czyści do gołej miedzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę :) . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał.

Patyna jest trująca. :)

hmm zacytuje książkę

"Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce."

i jeszcze jeden cytat

"Kwas octowy jest dobrym środkiem czyszczącym do urządzeń z miedzi' date=' szczególnie w przypadkach pierwszego oczyszczania"[/quote']

Sprawdziłem. Faktycznie moczenie w occie nie musi skończyć się spatynowaniem miedzi. Dzieje się tak wtedy gdy w powietrzu znajduje się dużo CO2 i gdy nie dokładnie się ją wysuszy. Napisałem tak ponieważ kiedyś bawiłem się w patynowanie i robiłem to właśnie poprzez przecieranie przedmiotów miedzianych szmatką nasączoną octem.

 

 

Co złego to nie ja. :)

 

PS. Jeśli chodzi o patynowanie to polecam książkę "Chemia dla kolekcjonera" S.Sękowskiego. :)

Edited by danko

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmm zacytuje książkę

"Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce."

Ale po co, myślisz że miedź po pierwszym użyciu się nie utlenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopisze swoje pytanie chłodnica zanurzeniowa wiadomo o co chodzi.Ale jakie jeszcze inne oczywiście bardziej skuteczne i oszczędne bo woda kosztuje,stosujecie chłodnice jak zrobić gdzie kupić itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

najbardziej wydajne są chłodnice przepływowe, możesz albo kupić wymiennik ciepła (jest w piwodzieju) albo sobie zrobić wymiennik rurowy. Masz rurkę miedzianą którą wciskasz w wąż ogrodowy. Rurka środkiem płynie brzeczka a wężem zimna woda. teraz nie mogę znaleźć ale na forum gdzieś były zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo zrobić na wzór chłodnicy do destylatu. Zrobiłem parę testów na krótkiej 3 metrowej chłodnicy i teraz, dzięki uprzejmości Wesołego, składam z 10 mb rurki. I twierdzę, że takie rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne od zwykłej chłodnicy zanurzeniowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda kosztuje to fakt.

Ja na przykład wodę z chłodnicy wlewam do zatkanej wanny. Na schłodzenie całej brzeczki potrzebuje około pół wanny wody ( wedle licznika wyszło mi 0,11 m3 czyli jakieś 0,83 zł wedle stawki 7,60 za metr). A zebrana woda służy do mycia wszystkiego co pozostaje po warzeniu.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wodę z chłodnicy używam do odmaczania pustych butelek lub/i mycia sprzętu. Nie przesadzałbym z oszczędnością, wymiennik płytowy fajna rzecz ale ilość warek po jakiej jego koszt zwróciłby się jest nie adekwatna do zaoszczędzonego czasu w moim przypadku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ł wedle stawki 7' date='60 za metr[/quote']

Ze ściekami? Też bym tak chciał !

A ile u ciebie kosztuje ? Bo mnie się wydawało że w WPR to już przesadzili z ceną ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety w bloku studni sobie nie wykopie :P a te 12.06 to netto. :D Na wodę jak pamiętam dobrze VAT to 7% ale musiał bym na rachunek spojrzeć.

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.