Jump to content
Ravage miodosytnik

Drożdże do miodów pitnych

Recommended Posts

Szanowne koleżanki i koledzy. 

 

Odbiegajac od tematu piwa, chciałem chwilę skupić uwagę na temacie produkcji miodów pitnych. 

 

Ze względu na warunki nie mogłem się bawić w steropianowe lodówki więc fernentowalem w temp 21 stopni w pokoju. Smaki wyszły dobrze ale napewno bylo by lepiej gdyby było chłodniej. 

 

Z jakimi drożdżami macie doświadczenia i jakie polecacie? 

Chyba najfajniej działają drożdże bayanus 995. Zachwycilem się drożdżami starovar gdzie miody osigały 21 procent. Tyle mi się nie udało, ale miałem wrażenie że one wypalały smak i ostro fementkwaly. Podnosił temp nawet o 10 stopni. 

 

Drugim moim zagadnieniem jest tak aby ruszyć 700 litrów nastawu. Np by przygotować w wiadrach fermentacyjnych 2x25 l miodu trojniaka i rozhulac to na tydzień. Następnie dodać to do 700l identycznego nastawu schłodzone wszystko do odpowiedniej temperatury tylko jakiej? 

Poniżej drożdże jakie testowałem. Próbował ktoś wyhodować drożdże z plastra pszczelego? 

Screenshot_20190808-185929_Allegro.jpg

Screenshot_20190808-185632_Allegro.jpg

Screenshot_20190807-012819_Chrome.jpg

Screenshot_20190808-190430_Allegro.jpg

Screenshot_20190808-193023_Allegro.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Marcin Skwira napisał:

Ze swojego sporego doświadczenia polecam bs103 

Mi z kolei nie przypadły do gustu, jak zresztą wszystkie bayanusy.

Lalvin 71B mają dobre opinie u miodosytników zza oceanu i są dostępne w dużych paczkach:
http://www.janlubera.pl/produkt/396,drozdze_lalvin_71b_500g.html
Mi osobiście nie podeszły (przy cydrze, miodu na nich nie próbowałem).

Stężenie cukrów w trójniaku jest na tyle duże, że nie namnożą się bardzo (stąd dla trójniaka zalecana dawka sucharów to 1-1.5g na 1 litr, podczas gdy standardowa dawka winiarska to 20g na 1hl). Dałoby się namnożyć pewnie w lżejszym nastawie, a potem dodać miód, ale wydaje mi się, że na pożywkę wydasz wtedy więcej niż byś wydał na drożdże (na samym DAPie bym się nie odważył).

 

17 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Następnie dodać to do 700l identycznego nastawu schłodzone wszystko do odpowiedniej temperatury tylko jakiej?

Takiej jak dolna granica dla szczepu, który planujesz użyć lub nawet minimalnie poniżej

17 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Próbował ktoś wyhodować drożdże z plastra pszczelego? 

Można, tylko po co?

Niezły rozmach nastawiać 7 hekto trójniaka a oszczędzać stówkę czy dwie na drożdżach.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, tibek napisał:

Niezły rozmach nastawiać 7 hekto trójniaka a oszczędzać stówkę czy dwie na drożdżach.

 

 

W zasadzie 100 czy 200 nie robią dużej różnicy przy ostatecznej cenie butelki/ Jednak szukam oszczedności.

 

Na samym DAP nie robię. Robię jeszcze na pożywce Activ - jakiś witaminy.

 

Generalnie miał nas uczyć technolog robienia miodów pitnych i zrobić miał z nami parę na stawów. Ktos go tam wynajął i opłacił, a on się ulotnił. Zaś my zostaliśmy z inwestycją...

 

No i teraz szukam prostej drogi do nauczenia się miodosytnictwa. Zrobienie miody na 15-25 litórw nie jest wyzwaniem - z 12 nie udały się 3 wywyniku zbyt wielkiego kombinowania i testowania jaka ilość cukrunie sprzyja życiu drożdży :D więc na tym polu mam spore sukcesy.

 

Zaś ruszenie 700 litrów to już wyzwanie.

 

Dlaczego chce rozpoczynać fermentacje w wiadrach z powodu kiepskiej przygody jaką miałęm z nastawem na dwójniaka gdzie z temperatury 25 temp skoczył do 35 na tydzien i nie dało rady tego zbić.

 

Temperaturę w 25 litrach łatwiej opanować. Bo można zrobić duży nastaw 700 litrów z niego spuścić 25-50-75 litrów do wiader fermentacyjnych zaszczepić je drożdżami i schłodzić  je podczas fermentacji do tych 16 stopni. zaś pozostałe 675-650-625 litrów w tym czasie sie schłodzi na spokojnie do 16 stopni. Kiedy w wiadrach burzliwa będzie mieć 3-4 dzien licze że ilość drożdży się też mocno namnoży. Tutaj widzę szanse na zaoszczędzenie tej stówki. Szukam słabych punktów w tym planie.

 

Wskazujecie że może nie dać rady przy dwóch 50 litrach burzliwej - tak w sumie podejrzewałem ze może być za mało. Więc porostu zastanawiam się jak to rozpracować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobilem juz kilka wiader 30litrowych miodow, dwojniaki i trojniaki, uzywam tylko i wylacznie bayanusow, ale kupuje oryginalnie zapakowane paczki, hermetycznie, i nie ma problemu z niczym, jest to jeden z najlepszych szczepow, szybko klaruje, i ladnie odfermentuje, nawet z blg 50 daja rade, wina wychodza super, a nawet uzylem ich do zrobienia zacieru kukurydziano-jeczmiennego, i jeszcze nigdy nie bylo problemow

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...