Jump to content
Sign in to follow this  
np-trudny

Opadnięcie piany po trzech dniach

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie fermentacji  pierwszej warki (AIPA). Drożdże zadałem w niedzielę o 21.30, od poniedziałku w fermentorze utrzymywała się 1.5cm piana i okresowe bulgotanie z rurki fermentacyjnej. Dziś rano (środa, po 84 godzinach od zadania drożdży) zobaczyłem, że piana w dużym stopniu opadła i pozostawiła na ściankach fermentora osad przypominający barwą rozrobione w wodzie drożdże. Drożdże nie mają za ciepło - obecnie utrzymuje się jakieś 19-20 stopni (według odczytu z termometru ciekłokrystalicznego). Czy to normalne? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki?

Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, rkkr napisał:

19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki?

Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi...

 

Mowa o temperaturze brzeczki. Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C  było przez pierwsze kilkanaście godzin zanim znalazłem sposób na obniżenie temperatury (łagodne). Od niedzieli jest już ~20

Edited by np-trudny

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, np-trudny napisał:

Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C  było przez pierwsze kilkanaście godzin

Można założyć, że przez pierwsze 2 doby temp.brzeczki było mocno powyżej 20°C... wiec to normalne, że większość cukrów już przefermentowała... pewnie wyjdą Ci wady od takiego schematu fermentacji..

Na przyszłość postaraj się schłodzić brzeczkę do tych powiedzmy 17-18°C i dopiero wtedy zadawaj drożdże...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...