Skocz do zawartości

"Cydr" 8-12%


drathir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Planuję zrobić cydr (20-25l z gotowych soków (Riviva bądź marketowe 5l)) i chciałbym aby był trochę mocniejszy niż standardowy (8-12% - najlepiej coś koło 10%). Czytałem, że drożdże piwne/do cydru nie sprawdzą się w tym przypadku. Jakich drożdży najlepiej użyć? Czy dosypywać jeszcze cukier do soku (ma 10g na 100g soku).

 

Z góry dziękuję za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jaki dokładnie rodzaj drożdży? Czytałem, że na LV1116 wychodzi całkiem fajnie, i ile cukru dosypać do wspomnianych %? W lodówce nie upchnę, w mieszkaniu owszem - mam dość wysoką temperaturę, ale przy amatorskich winach nigdy to nie przeszkadzało. Ew. mogę wstawić do garażu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świeża gęstwa ci da rade. Możesz też zrobić z drożdzy winnych.
 Jeśli nie masz lodówki to będziesz miał za wysoką temperature fermentacji.
Zaraz zaraz. W piwie temperatura przeszkadza, cydr też powinien być w piwnicy, ale czy temperatura w trakcie burzliwej ma tak istotny wpływ na smak i w jaki sposób - kwas czy cierpkość?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zaraz. W piwie temperatura przeszkadza, cydr też powinien być w piwnicy, ale czy temperatura w trakcie burzliwej ma tak istotny wpływ na smak i w jaki sposób - kwas czy cierpkość?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Zależy jak ciepło będzie miał. Przy za bardzo wysokiej ( drożdze piwne ) będzie mózgotrzep.
Jak wypije na raz jedną butelke to spoko :)
Na sokach NFC jest kwasek. Wiele osób dodaje ksylitol aby był słodszy.
Sensorykiem nie jestem.
Przy niższej temperaturze fermentacji jest czystszy profil i w smaku i zapachu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, drathir napisał:

jaki dokładnie rodzaj drożdży? Czytałem, że na LV1116 wychodzi całkiem fajnie, i ile cukru dosypać do wspomnianych %? W lodówce nie upchnę, w mieszkaniu owszem - mam dość wysoką temperaturę, ale przy amatorskich winach nigdy to nie przeszkadzało. Ew. mogę wstawić do garażu.

Czekaj czekaj, chcesz podbic cukrem cydr do 10% alko?

To bedzie jabol nie cydr. Jak polowa alko bedzie z cukru. 

 

Nie tedy droga. Jak chcesz mocny cydr to musisz wymrozic. 

 

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.08.2019 o 18:07, INTseed napisał:

Masz coś do pomiaru BLG?

tak, mam - pora nauczyć się z niego korzystać :)

 

W dniu 7.08.2019 o 07:57, Lasek napisał:

Czekaj czekaj, chcesz podbic cukrem cydr do 10% alko?

To bedzie jabol nie cydr. Jak polowa alko bedzie z cukru. 

 

Nie tedy droga. Jak chcesz mocny cydr to musisz wymrozic. 

 

 

Możesz rozwinąć, podać jakiś sensowny link (chętnie się nauczę czegoś nowego :))? Wolałbym uniknąć za słodkiego trunku jeśli jest możliwość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja co roku robię na takich drożdżach Polecam.

Na 22l soku Riviva daje 2 kg cukru.

Do nagazowania 1,3 L soku Riviva przed butelkowaniem.

Ja dodaje jeszcze 0,5 kg ksylitolu. (zależy czy chcesz słodszy czy wytrawny)

Po takim cudaku niema co się spodziewać wzorcowego znakomitego cydru.

Mi smakuje, zależy co kto lubi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.