Jump to content

Szkodniki w słodzie/płatkach


Recommended Posts

Zalęgło mi się w mieszkaniu w okolicach magazynu słodów/płatków (jak szumnie nazywam jeden z kątów w mojej sypialni) jakieś robactwo. Opanowało słód pszeniczny, słody karmelowe, płatki pszenne, płatki żytnie. Co ciekawe, występuje zarówno w otwartych workach słodów, jak i kilku zamkniętych fabrycznie opakowaniach płatków. Czy ktoś wie, co to za ustrojstwo i czy jest w stanie dobrać się do zamkniętego foliowego opakowania(zastanawiam się, czy to dziadostwo przyszło ze słodu i dobrało się do płatków czy odwrotnie)? Czy to wołek zbożowy? Wywaliłem zapasy słodu/płatków, odkurzyłem dokładnie chatę, od teraz będę kupował maks 5 kilogramowe opakowania i trzymał je w szczelnych wiadrach. Kupię jakiś preparat na te dziadostwo, ale muszę wiedzieć co to jest, spotkał się ktoś z was z czymś podobnym?

 

68301649_647311282443176_5769585613468598272_n.thumb.jpg.2a7d5c83eae20a2cb1d8ac5874389543.jpg
Link to post
Share on other sites

To chyba nie dobra rada. Ale dobry żart :)

Wciornastki mają tę samą cechę co inne zwierzeta. Jak coś zjedzą, to musza potem wydalić metabolit i częsci niestrawione. Nie dośc, ze to nie jest smaczne dla większości z nas, to i nie zdrowe.Gdyby kolega tego miał kilka ton, można mysleć o minimalizacji strat. Ale te kilka kilogramów przeznaczyłbym na pasze dla ptaków.

Link to post
Share on other sites

Miałem je niedawno. Przyjechały z pewnego sklepu piwowarskiego czego nie zauważyłem od razu, rozpakowałem słód, ześrutowałem i użyłem. Resztę w worku zakleiłem taśmą i wrzuciłem do szafki (magazynu słodów). Efekt był taki że piwo i tak było dobre, a te france wlazły do kilku napoczętych worków i trzeba było wywalić kilka kg. Na szczęście dosyć szybko zauważyłem bo jakbym miał do wywalenia kilkadziesiąt kg to by bolało wtedy. 

Myślę, że gdyby użyć słodu z tymi robaczkami to i tak nic by się nie stało bo wszystko się wygotuje. 

Kto nigdy nie zjadł śliwki z robakiem niech pierwszy rzuci kamieniem. 

Link to post
Share on other sites

Tak szczerze wyglada mi to na popularnego wolka zbozowego.

Jesli nie masz tam potwornych ilosci tego to przebiez i zuzyj jak najszybciej, a reszte wyrzuc zanim Ci sie to cholerstwo rozpleni.

Na przyszlosc nie przechowuj zbyt wielkich ilosci slodu i zwroc uwage rowniez na warunki przechowywania.

 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.