Jump to content
Sign in to follow this  
JacekKocurek

Browar Pieron: Milk Stout

Recommended Posts

Kolor jak przystało na stouta czarny jak smoła. Nagazowanie bardzo małe, nie wiem czy takie ma byc czy jeszcze sie nie zdążyło nagazować. Piana jednak się tworzy, niewysoka (jakieś 5mm) w kolorze ciemnobeżowym, szybko opada. Zapach lekko palony, słodowy minimalnie karmelowy i trochę czuć chmiel. W smaku czuć czekoladę, kawę zbożową, słodycz od laktozy wyczuwalna ale nie dominuje ładnie równoważy goryczkę. Bardzo smaczny słodki stout, pewno taki jaki leją (lali) w brytyjskich pubach (tak mi się wydaje ale nie mam porównania).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jak pewnie innych co mieli porówanie to ma być palone, ale ta wersja bardziej do mnie przemawia. Może w Żywcu szału nie będzie ale mi przynajmniej smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem jak pewnie innych co mieli porówanie to ma być palone, ale ta wersja bardziej do mnie przemawia. Może w Żywcu szału nie będzie ale mi przynajmniej smakuje.

A tam godosz gupoty. Mnie zastanawia jedno: wg definicji BJCP nagazowanie niskie do umiarkowanego, Beer Smith podaje że odpowiada to zawartości CO2 2,0-2,4, czyli jak na "brytyjczyka" dolna granica jest dość wysoko (ESB dla porównania ma 1,5) Wydaje mi się, że Twoje jest nagazowane tak blisko tych 1,5. Zobaczymy metryczkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.