Jump to content
Sign in to follow this  
osatronix

Saison zszedl ponizej 0.5 BLG, ale butla strzelila

Recommended Posts

Dzien dobry wszystkim,

W czwartek rozlalem Saisona. Z 14 zszedl do p9nizej 0.5 w 2.5 tygodnia i juz dalej nie spadal wiec postanowilem butelkowac.

Na drugi dzien dalem kumplowi 1 buteleczke. W czasie powrotu do domu butelka siekla. 

Nie rozerwalo jej, ale tak jakby sie kawal szkla odlepil.

Wrocilem do domu i sprawdzilem reszte. Byly juz konkretnie nagazowane (mniej niz 20h od zabutelkowania), ale nie az tak zeby wylazic z butli. 

Otworzylem wszystkie i wlalem do fermentora zeby dopracowalo.

Moje pytanie brzmi: bedzie cos z tego?

 

Dzieki

 

 

osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, osatronix napisał:

W czwartek rozlalem Saisona. Z 14 zszedl do p9nizej 0.5 w 2.5 tygodnia i juz dalej nie spadal wiec postanowilem butelkowac.

Na jakich drożdżach robiłeś? U mnie Danstary Belle Saison zeszły do 0BLG po 6 tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt końcowy nie ma znaczenia. Jak masz infekcję dzikimi drożdżami to mogą zejść nawet do wartości ujemnych i zrobić granaty również z piwa, które tak głęboko odfermentowało. 

 

Choć jeśli problem pojawił się tak szybko to obstawiałbym raczej źle rozmieszany surowiec do refermentacji. Pozostałe butelki są równo nagazowane? Ewentualnie jakaś pomyłka przy dodawaniu surowca do tej konkretnej butelki (jeśli nie dodajesz do całości syropem). W ostateczności jakaś wadliwa butelka. Albo kolega rozbił i się nie chce przyznać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzien Dobry,

Przepraszam za opoznienie. Bylem na wakacjach z limitowanym dostepem do neta.

Wszystkie butelki byly nagazowane dosc rownomiernie.

Robilem na Fermentis BE-134.

Do refermentacji uzywam glukozy rozpuszczonej we wrzatku. Dalem okolo 110g na 18l.

Przyrzad jest raczej dobry, moze nie bylo to kompletne 0 ale napewno blisko (0,2 0,3). Skala jest co jeden i ciezko ulamki odczytac.

 

Jeszce jedna rzecz to taka, ze pomimio tego, ze BLG nie spadalo w rurce ciagle pykalo (nie za czesto, ale jednak) i jak robilem pomiary to do plywaka przyczepialy sie babelki. Bylo ich tyle, ze podnosily plywak. Gdzies czytalem, ze przy Saisonie wydziela sie duzo siarki i moze to bylo wlansie to. BLG juz stalo, ale drozdze pierdzialy siara...

W tym momencie jest 2.5 tygodnia po tym jak wlalem piwo z powrotem do fermentora. Rurka caly czas pierdzi, ale juz bardzo rzadko (raz na okolo 15 minut).

 

:D co do kolegi to raczej nie zmysla. Od uderzenia pekla by w inny sposob. (zdjecie zalaczone)

 

Poczekam do wekendu i zakapsluje. Zobaczymy co sie bedzie dzialo.

 

Dzieki bardzo za odpowiedzi.

 

 

osatronix

Saison.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.