Jump to content

Recommended Posts

Witam, pewnie nie jedena osoba miała okazję spróbować piwo Świąteczne od kormorana. Mi piwo przypadlo do gustu i może w nastepnym  miesiącu bym chciał spróbować zrobic taki wynalazek. Dajmy na to tak by pod koniec października butelkować. Więc do świąt lub do następnych świat powinno być ok. 

 

Czytałem również opisy innych świątecznych piwy. Zastanawiałem się nawet przez chwilę nad ekstraktem coopers a famili amber ale ktore mam zamiar dziś zrobić. Ponoć ma posmak piernika. 

 

Na stronie kormomorana znalazłem taki skład:

Parametry piwa:

  • Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, słody jęczmienne ciemne, cukier, chmiel, goździki, cynamon, skórka pomarańczy, imbir, ziele angielskie, kardamon, aromaty naturalne.
  • Metoda warzenia: tradycyjna
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: ciemne, świąteczne
  • Zawartość alkoholu: 6,1% obj.
  • Ekstrakt: 16,5% wag.
  • Barwa: ciemno-wiśniowo-brązowa
  • Termin przydatności do spożycia: 91 dni
  • Opakowania: butelka 500 ml

Chciałbym wykorzystać ekstrakty slodowe zamiast zacierania. Cukier mógłbym zastąpić miodem. Ogólnie pewnie resztę owych rzeczy można poddać w ilości takich jak się robi wino grzaniec. Dobija mnie tylko informacja o aromacie naturalnym wtf? Jak oni zrobili posmak piernika dodali go? Na zimna? 😅

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said:

Jak oni zrobili posmak piernika dodali go?

 

Piernikowość, czy to w piwie, czy w cieście, bierze się z przypraw, w pierwszej kolejności z cynamonu, stąd na liście składników wyprzedza on inne przyprawy. Poza wymienionymi można też eksperymentować z innymi, na przykład z anyżem. Na niektóre przyprawy trzeba bardzo uważać, np. kilka ziarenek ziela angielskiego może zdominować piwo. Sugerowanych proporcji nie ośmielam się podawać, bo moje eksperymenty z piwami piernikowymi jak dotąd nie zakończyły się żadnym sukcesem. Podpowiem tylko, że gdy przygotowuję przyprawę do ciasta, mieszam wszystko w moździerzu do uzyskania satysfakcjonującego zapachu. Wrzuca się toto raczej na ostatnie minuty gotowania.

 

On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said:

Cukier mógłbym zastąpić miodem.

 

Miód z kolei dawałbym na burzliwą, gdy brzeczka trochę już przefermentuje.

 

On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said:

Dobija mnie tylko informacja o aromacie naturalnym wtf?

 

Niektóre dodatki psują pianę, być może coś takiego dodano w postaci aromatu. Możliwe też, że jakaś przyprawa była droga, mało wydajna lub w inny sposób kłopotliwa. Nie ma czym zaprzątać sobie głowy.

 

Oczywiście, kwestia mieszanki przypraw to jedno, a dobre piwo bazowe to drugie. Spartaczona fermentacja popsuje większość efektu i piwo będzie się nadawało co najwyżej na grzańca, gdy np. będzie cuchnąć piernikiem wymieszanym z rozpuszczalnikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, vmario napisał:

Miód z kolei dawałbym na burzliwą, gdy brzeczka trochę już przefermentuje.

 

Ciekawe podejście z tym by dodać w trakcie. I tutaj pojawia się problem miodu czy poprostu go rozwodnić i gotowac jak do dmiodu pitnego i dolać potem do brzuliwej aby otrzymać pełne 23 litry piwa czt raczej w piwie go rozmieszać? :D

 

Czyli dajesz wszystkie przyprawy naraz nie wiem na 15 minut gotowania brzeczki pod koniec?

 

czy można pokombinować z przepisami na grzańca wino i dać takie komponety. Zastanawiałem się chwilę nawet nad przyprawą do grzańca w fixie juz nie wiem kto to robi czy knor czy kamis gdzieś widziałem. Ale zgaduje ze sierze przyprawy lepsze by były.

 

przy okazji ktoś bawił się liofilizowanymi owocami na zimno np? w proszku malina czy truskawka :D

 

 

Znalazłem na forum taki przepis:

 

Czy drożdże tutaj zaproponowane są w porządku? Zaskoczyło mnie to ze są wymieszane.

Surowce

Słody

słód pilzneński 2,00kg

słód pszeniczny 3,50kg

słód barwiący żywiecki 0,50kg

Chmiele

chmiel

Drożdże

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale i Safbrew WB-06

Inne dodatki

kardamon 3 ziarenka

ziele angielskie 1g

cynamon 4g

imbir 2g

gałka muszkatołowa 3g

 

 

Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden  ciemny, jeden jasny? Zapomnieć o przenicy której nie lubie albo dodać jej na smak z 250 g i resztę z słodu pizneńskiego.  Tutaj pojawia sie w końcu moje pytanie o płatki owsiane. Dają one taki gładki smak. Tylko ze jak widzę przepisy są one dodawane na zasadzie zacierania a czy da rade je pogotować w brzęczce jakis czas czy to nidy rydy tak? bo tez bym wtedy zpróbował

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

 

Ciekawe podejście z tym by dodać w trakcie. I tutaj pojawia się problem miodu czy poprostu go rozwodnić i gotowac jak do dmiodu pitnego i dolać potem do brzuliwej aby otrzymać pełne 23 litry piwa czt raczej w piwie go rozmieszać?

 

Jaki sens miałoby gotowanie miodu i dodawanie go w trakcie burzliwej? Skoro już mielibyśmy się zgodzić na odparowanie jego aromatów, to wrzućmy go do kotła i zniknie problem potencjalnej infekcji. Za to rozwodnienie może mieć sens, żeby miód szybko i równomiernie rozprowadził się w brzeczce zamiast np. opaść na dno i zgotować drożdżom piekło.

 

On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

Czyli dajesz wszystkie przyprawy naraz nie wiem na 15 minut gotowania brzeczki pod koniec?

 

Zazwyczaj daję wszystkie przyprawy na 10, ewentualnie 5 minut przed końcem.

 

On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

czy można pokombinować z przepisami na grzańca wino i dać takie komponety. Zastanawiałem się chwilę nawet nad przyprawą do grzańca w fixie juz nie wiem kto to robi czy knor czy kamis gdzieś widziałem. Ale zgaduje ze sierze przyprawy lepsze by były.

 

Fiksy zawierają zupełnie zbędną dla nas mąkę. Poza tym większa frajda i możliwości (także na błąd) daje samodzielna kompozycja.

 

On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

przy okazji ktoś bawił się liofilizowanymi owocami na zimno np? w proszku malina czy truskawka :D

 

Wiem, że truskawka liofilizowana była stosowana, ale mnie efekt nie powalił, choć truskawka w piwie z reguły kończy się źle. W teorii owoce liofilizowane są super, bo nie zawierają zbędnej wody tylko samo dobro. Myślę, że kiedyś skorzystam. Tymczasem polecam podcast „Alchemia” i odcinek o owocach.

 

On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

Znalazłem na forum taki przepis:

 

Czy drożdże tutaj zaproponowane są w porządku? Zaskoczyło mnie to ze są wymieszane.

 

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale i Safbrew WB-06

 

Dziwny przepis, nie ma najważniejszego składnika, czyli wody, stąd nieznany jest ekstrakt początkowy. Chmiel — zagadka. Drożdże zapewne mogą być i takie, i takie, choć wybór dziwny, bo to nie są odpowiedniki, łączy je tylko estrowość i fenolowość, z tym że dająca różne aromaty.

 

On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said:

Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden  ciemny, jeden jasny? Zapomnieć o przenicy której nie lubie albo dodać jej na smak z 250 g i resztę z słodu pizneńskiego.  Tutaj pojawia sie w końcu moje pytanie o płatki owsiane. Dają one taki gładki smak. Tylko ze jak widzę przepisy są one dodawane na zasadzie zacierania a czy da rade je pogotować w brzęczce jakis czas czy to nidy rydy tak? bo tez bym wtedy zpróbował

 

Tu ci nie pomogę, nie znam się na ekstraktach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.08.2019 o 21:16, Ravage miodosytnik napisał:

Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden  ciemny, jeden jasny?

 

Ekstrakty jak najbardziej można mieszać. Jednak w tym przypadku najbardziej odpowiedni zestaw to ekstrakt słodowy jasny + ekstrakt słodowy pszeniczny. Barwiący możesz namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny dla ciemniejszego koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem pomyślałem nad tym przepisem trochę i doszedłem do takich wniosków:

 

Oczekiwana ilość gotowego piwa - 22l

oczeiwane blg według brewness.com 17.5 blg

 

warzenie z ekstraktów:

ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1,7 kg

ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,4 kg

ektrakt suchy gozdawa około 650g

miód gryczany 2.2kg własny

 

przyprawy:

imbir świeży krojony- 10g

skórka słodkiej pomarańczy 50g

goździki 5g

kardamon 4g

laska cynamonu 5g pałamany

rozważam gałkę ale się jej boje :D

 

 

chimel: marynka, lubelski

 

Ekstrakty zaczynam gotować w objętości około 10l (garnek 15l)

 

chmielenie podczas warzenia:

marynka 30g na 60 min

lubelski 20g na 30min przed koncem

przyprawy na 30min przed końcem

dodaje pożywkę do piwa nie zaszkodzi strong ferm beer yeast 5g

drożdze t58

 

koniec warzenia dodaje miód gryczany i staram się jak najszybciej schłodzić wlewam około 3l lodowatej wody i do wanny (brak chłodnicy) zajmnie mi to jakies 60min i dopełnie lodowata wodą do 23 l temperatura docelowa 15-16 stopni i w takiej temperaturze chce fermentować

 

doświadczenie mam dobre z s-04, ale rozważam T-58  i us-05. Te pierwsze z racji ze są dedykowane do piw korzennych chodz boje się czy to nie bedzie za duże kombo. S-04 są raczej czyste w smaku nie mam jakiś zastrzeżeń do nich. No i oczywiście wszyscy chwalą us-05.

 

Jakie są wasze rady, wątpliwości co do tego przepisu?

 

Dla ludzi oburzonych włożeniem miodu do wrzątku uspokajam nic mu sie nie stanie jeśli będzie szybko schłodzony :) no i nie daje go w celach zdrowotnych tylko smakowych :)

 

zakładam ze butelkwoanie będzie po około 3 tygodniach od startu

 

 

Edited by Ravage miodosytnik
zmiana parametrów przepisu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry imbir jest w Lidl'u. Kupić, wysuszyć, pokroić, ewentualnie gotowy, ale taki w kawałkach, niemielony. Podobnie z laską cynamonu-po prostu połam na kawałki. Jakby skórka była swieża, to ok, ale suszonej, to dość dużo. Kardamonu zważ 3g, a potem wyłuskać ziarenka i tę ilość dodaj, w zupełności wystarczy. Goździków też w okolicach 3g, gałki też w okolicach cynamonu, czyli na kawałki nożem, natomiast wagowo 1/4 cynamonu. Przyprawy daj razem z Lubelskim i na 30 minut. S-04 jak najbardziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh czytam dużo tego i wszyscy chwala te s. 04 inni że us-05 lepsze. A t58 kontrowersyjne widzę. I chyba mogą dać fajny efekt i zejść do tych 5 blg ale chyba trzeba ucelkwac w dobra temperaturę. Tylko jaka ona jest. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...