Jump to content
EU8N

Zapytanie o recepturę

Recommended Posts

Witam.
Chciałbym zrobić pierwszy raz lagera wiedeńskiego,ale 40 litrów gotowca.
  Co powiecie o mojej recepturze?
6 kg wiedeńskiego
2 kg monachijskiego I
1 kg carhall
0.25 kg carmunich
Zacieranie 50st 10 min,62st 20min,72st 40min.
Chmielenie Tradition 50 g 60min.,Saaz 40g 20min,mech irlandzki 14g 15min.Drożdże ....tu mam problem.Mam gęstwę po W34/70,czy lepiej coś lepszego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli robisz pierwszy raz lagera wiedenskiego, to zrob go sobie na na 100% zasypu wiedenskim, ewentualnie mozesz dodac troche melanoidynowego.

Nastepnym razem dopiero kombinuj  ze zmiana zasypu, ale nie z takimi proporcjami jakie podales w recepturze. Czasem mniej jest lepiej.

Co do chmielenia to wedle uznania.

Jesli chodzi o drozdze to zadnego problemu nie masz bo W34/70 mozesz uzywac do wszystkich lagerow.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Hanys93 napisał:

ewentualnie mozesz dodac troche melanoidynowego

 

Z tym słodem ostrożnie, nawet małe jego ilości potrafią zdominować profil...

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 31.07.2019 o 12:46, EU8N napisał:

Witam.
Chciałbym zrobić pierwszy raz lagera wiedeńskiego,ale 40 litrów gotowca.
  Co powiecie o mojej recepturze?
6 kg wiedeńskiego
2 kg monachijskiego I
1 kg carhall
0.25 kg carmunich
Zacieranie 50st 10 min,62st 20min,72st 40min.
Chmielenie Tradition 50 g 60min.,Saaz 40g 20min,mech irlandzki 14g 15min.Drożdże ....tu mam problem.Mam gęstwę po W34/70,czy lepiej coś lepszego?

Uważam, że trochę za dużo jest karmelowego, zmniejszyłbym minimum o połowę, a nawet do ilości takiej jak caramunich i może trochę pszenicy na lepszą pianę - tak ze 0,25kg

Przerwę 50°C bym wyrzucił. Przerwę w 62 i 72 zrobiłbym po 40 minut, żeby nie było za pełne ciała będzie wystarczająco z karmelowych i ew. z pszenicy. Chmielenie OK będzie go dobrze czuć.

Jak masz tą gęstwę to był ją wykorzystał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Jancewicz napisał:

 

Z tym słodem ostrożnie, nawet małe jego ilości potrafią zdominować profil...

 

Masz racje, nie sprecyzowalem ilosci, a troche dla jednego to 5 % a dla drugiego 20 % ;)

 

A wiec jak wrzucisz 5 % to bedzie okej.

Ale tak jak wspominalem najlepiej pierwszy raz na samym wiedenskim, a potem kombinuj.

 

A z ta przerwa w 50 stopniach to mozesz dac sobie spokoj, bo nie wiem czy w dzisiejszych czasach gdziekolwiek kupisz slod w ktorym bialko bedzie slabo rozlozone.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...