Jump to content
Skip90

Zapytanie o cydr

Recommended Posts

Dzień dobry, 

to mój pierwszy post więc przede wszystkim witam wszystkich.

Mam 3 pytania o cydr który nastawiłem.

 

9 dnia od rozpoczęcia fermentacji wypada mi niespodziewany wyjazd na 6 dni.

Podpowiecie mi czy lepiej byłoby rozlać ten cydr już 9 dnia czy przeczekać do 15? 

 

Drugie pytanie czy jest sens tak jak piwo przelewać na fermentację cichą?

Chciałbym uniknąć posmaku drożdży i czy przelanie na cichą nie rozwiązałoby z posmakiem drożdży i przy okazji spokojnie by dofermentowało do mojego powrotu?

 

Kupiłem też 2 składnikowy roztwór do klarowania. Powinienem go dodać na początku czy już za późno na to? Ewentualnie czy dodać przy przelewaniu na cichą?

 

Cydr z 20 litrów naturalnego, mętnego soku z jabłek, który dosłodziłem ok 1kg cukru do 18 blg, drożdże do cydru słodkiego i dodałem pożywkę dla drożdży.

Planuję potem ewentualnie dosłodzić go ksylitolem.

 

Będę wdzięczy za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Edited by Skip90

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Skip90 napisał:

Dzień dobry, 

to mój pierwszy post więc przede wszystkim witam wszystkich.

Mam 3 pytania o cydr który nastawiłem.

 

9 dnia od rozpoczęcia fermentacji wypada mi niespodziewany wyjazd na 6 dni.

Podpowiecie mi czy lepiej byłoby rozlać ten cydr już 9 dnia czy przeczekać do 15? 

 

Drugie pytanie czy jest sens tak jak piwo przelewać na fermentację cichą?

Chciałbym uniknąć posmaku drożdży i czy przelanie na cichą nie rozwiązałoby z posmakiem drożdży i przy okazji spokojnie by dofermentowało do mojego powrotu?

 

Kupiłem też 2 składnikowy roztwór do klarowania. Powinienem go dodać na początku czy już za późno na to? Ewentualnie czy dodać przy przelewaniu na cichą?

 

Cydr z 20 litrów naturalnego, mętnego soku z jabłek, który dosłodziłem ok 1kg cukru do 18 blg, drożdże do cydru słodkiego i dodałem pożywkę dla drożdży.

Planuję potem ewentualnie dosłodzić go ksylitolem. 

 

Będę wdzięczy za wszystkie rady.

Pozdrawiam

 

Ad.1 zostaw do momentu aż skończy się fermentacja, może być nawet miesiąc

Ad.2 nie

Ad.3 dodaj po zakończeniu fermentacji

 

PS. to co zrobiłeś to nie cydr tylko wino jabłkowe tudzież jabcok tudzież jabol

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, majlosz napisał:

PS. to co zrobiłeś to nie cydr tylko wino jabłkowe tudzież jabcok tudzież jabol

 

Po co będzie się kolega rozdrabniał, śmignie jedną butelkę zarazem zgasi pragnienie i zostanie na fotelu 😉 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu jabola? :D

 

edit: doczytałem, że różnica pomiędzy cydrem a winem jabłkowym polega na dosładzaniu przed fermentacją. 

Trochę to nieprecyzyjne, bo jak dosłodzę potem przed butelkowaniem na gaz to nadal byłoby wino jabłkowe?

z 18 blg jak zejdę do 2blg po fermentacji to powinno być koło 6% alk

Edited by Skip90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dosłodzisz sok to jabol.
Jak dodasz cukier na refermentację to cydr z gazem normalnie A nie tam jabol.

Tak ja to rozumiem.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dziękuję bardzo za wszystkie informacje.

Zostawiam na spokojnie niech sobie fermentuje, nie przelewam na cichą, klarowanie po skończonej fermentacji.

Następnym razem nie będę dosładzał i zobaczę jak wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok dziękuję bardzo za wszystkie informacje.

Zostawiam na spokojnie niech sobie fermentuje, nie przelewam na cichą, klarowanie po skończonej fermentacji.

Następnym razem nie będę dosładzał i zobaczę jak wyjdzie.

Hej

 

Ja to robię tak ( jak dotychczas dotychczas lecz jeszcze eksperymentuje)

2,5- 4,5 tygodni burzliwa - najpierw parę dni garuje A resztę czasu sobie stoi - opada, ale nie czekam aż się sklaruje czy coś.

 

Potem rozlewam i dodaje cukru w syropie do refermentacji- około 4g cukru w roztworze na butelkę (roztwór szybciej zostanie przerobiony i szybciej będzie gotowy tj nagazwany cydr w butelce).

Szybkość refermentacji zależy m.in. od czasu opadania w fermentatorze - im dłużej sobie leży tym dłużej się gazuje.

 

Klaruje się w butelkach jak już się nagazuje - gazowane 1-3 tyg i klarowanie kolejne 1-3 i tu wszystko zależy od drożdży i czasu fermentacji.

 

Tak czy inaczej cicha tylko przedłuża produkcję i w mojej ocenie jest niepotrzebna i utrudnia gazowanie.

 

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy klarowanie jest potrzebne, bardziej cierpliwość.
Ten cydr był jak każdy po burzliwej menu jak błoto, pomimo że trzymałem to tam przez 4,5 tygodnia.
Po 6-7 tygodniach stał się przezroczysty tj. Naturalnie mętny używając terminologii craftowej jak w załączeniu. b3e2e1210d5c1957ce574b7aae5b7d2a.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś jest 18 dzień fermentacji. Nie widać, żeby coś tam dalej pracowało. Zlałem trochę z kranika i zeszło do 0 blg. Czy poza klarowaniem jest jakiś inny powód dla którego trzymać cydr jeszcze ze 2 tyg?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzy tygodnie to już jest dość ok- choć mógłby Jeszce trochę sobie opaść, ale jak nie to lek w butelki.

Przy trzeciej nastawie jak już będziesz miał więcej cierpliwości to potrzymaj trochę dłużej i zobacz jakie są różnice i czy warto.

Z mojego doświadczenia im dłużej burzliwa tym dłużej w butelkach się gazuje.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...