Jump to content
sali

Belgian pale ale dziwny ekstrakt

Recommended Posts

Robiłem po raz 3 Belgia pale ale 12. 

https://browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestaw-na-20-l-piwa-z,3,37,947

Zawsze wychodziło idealnie, piwa wychodziło trochę mniej ale za to było pełniejsze. 

Teraz jak robiłem, ekstrakt wyszedł 36 ale myślałem że to błąd pomiaru bo kupiłem nowy balingomierz. Po tygodniu burzliwej pokazywał blg 20 i piwo było gęste jak kisiel. Postanowiłem nie przelewać na cichą i po kolejnym tygodniu zeszło do 18, piwo dalej ma konsystencję kisielu. 

Nie mam za bardzo pomysłu co robić 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest niemożliwe - słodów miałeś około 4kg - żeby osiągnąć ekstrakt 36°Blg musiałbyś osiągnąć wydajność rzędu 270%. 

Na 100% jest to błąd pomiaru, albo Twój, albo coś nie tak jest z balingomierzem.

Kiślowata konsystencja jest charakterystyczna dla piw żytnich, przez beta-glukan, ale tu nie miał się skąd wziąć w takich ilościach, żeby utworzyć żele w brzeczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwna sprawa bo robiłem jednocześnie dwa piwa i w drugim pomiary wyszły wg normy. Tak jak pisałem dokładnie to piwo robię 3 raz w identyczny sposób. Zastanawiam się w czym tkwi problem i co z nim dalej robić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

postanowiłem napisać, bo temat sam się rozwiązał, choć może ktoś znajdzie w tym jakąś logikę.

1. W poniedziałek (2 tygodnie po burzliwej) ekstrakt jak wyżej pisałem miał 18 i piwo miało konsystencję kisielu

2. po dwóch dniach we środę zadzwoniłem do browamatora z zapytaniem co zrobić. Byli tak zszokowani, że poprosili o nagranie filmiku i przesłanie im. 

3. Poprosiłem żonę o nagrywanie i nagle okazało się, że ekstrakt jest 8 i piwo również zmieniło konsystencję na właściwą. Najlepsze jest to, że w menzurce zostały resztki glutów po poniedziałkowym pomiarze blg.

Mam dwa pytania:

1. Czy zlewać na cichą (minęło ponad 2 tygodnie burzliwej), czy od razu do butelek

2. Jak to się stało, że w przeciągu dwóch dni ekstrakt tak spadł i piwo zmieniło konsystencję? Mam takie przypuszczenie, że może na dnie fermentora zaszła jakaś reakcja i teraz po kilku odciągnięciach jest ok???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zlałbym na cichą bez tych "glutów" i zostawić na kilka dni. Potem jak masz możliwość to maksymalnie schłodzić - pozwoli to na opadnięcie wszystkiego, co niechciane; a potem do butelek. Oczywiście przed rozlewem, musisz być pewny, że fermentacja dobiegła końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...