Jump to content
INTseed

Fermentacja octowa bez dostępu tlenu?

Recommended Posts

Pytanie do osób które się znają.

Robie od pewnego czasu ocet. Zrobiłem jabłkowy. Potem robiąc nalewke z dzikiej róży pomyślałem że po zasypaniu cukrem doleje wody i zrobie z tego ocet.

Pomyliłem się w proporcji cukru i końcowy nastaw wyszedł ponad 23brix. Fermentacja nie ruszała. Po około 5 dniach wyczaiłem czemu. Przelałem 0.5l do butelki, zakręciłem i do lodówki 7C

Do słoja dolałem wody i na następny dzień ruszyło pięknie.

O butelce w lodówce zapomniałem na około 7dni. Po urlopie chciałem troche syropu wlać do szklanki i dolać wody gazowanej. Ku mojemu zdziwieniu po otwarciu lekka piana i bombelki z fermentacji.

Założyłem na butelke bulkadełko i sobie pracuje.

Jedno pytanie mam. Octy robi się z dostępem tlenu. Co jeśli tego tlenu nie będzie a dolany jest ocet jabłkowy? Końcowy produkt zaoctuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.