Jump to content

Grodziskie-prośba o pomoc z dobraniu zasypu.


Recommended Posts

Witam, mam pomysł na zrobienie piwa zbliżonego do grodziskiego, z małym akcentem pilzneńskiego słodu. Niestety jestem uczulony na pszenice i zamiast tego chciałbym użyć słodu orkiszowego- nie ma wędzonego i nie mam pomysłu jak uzyskać aromat charakterystyczny dla grodziskiego?.Myślałem o płatkach dębowych, Macie jakiś pomysł jak ew. zmienić recepturę albo jakie dodatki dorzucić aby zbliżyło się do grodziskiego.

Mój pomysł na zasyp:

2kg słód orkiszowy

1kg słód pilzneński

100g łuska ryżowa

chmiel lubelski 50g. 20g na 60 min. 30g na 10min.

zacieranie na lenia 68C 60min.

drożdże S-33

 

Link to post
Share on other sites

No to poszukaj  jęczmiennego wędzonego czymś innym niż dąb (bo chyba takiego nie ma), żadne płatki nic nie dadzą.

Ewentualnie obwędz jeczmienny nad ogniskiem,czy jakąś komorą skleconą na szybko,no chyba,że masz wędzarnie,albo chociaż jakiś znajomy.

 

Ostateczność to chyba aromat dymu ;)

Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Kup słód wędzony ze Steinbacha, zmieszaj z podstawowym słodem 1:2 (1 kg wędzonego, 2 kg orkiszowego czy tam pilzneńskiego), chmielenie ok, drożdże ok. Ten słód jest wędzony drewnem bukowym, jest dość intensywny, daje fajne szynkowe nuty, zero kabli, apteki itp. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.