Jump to content
JsKefir

refermentacja - jak policzyc

Recommended Posts

Temat zapewne prosty choć mam pytanie.

W kalkulatorach do refermentacii podaje się ilość warki ale i temperaturę refermentacji.

Od pewnego czasu zauważam że piwka im dłużej stoją w lodówce tym są bardziej nagazowane, a nawet przegazowane.

Oczywiście piwo trafia do lodówki po 2 tyg w temp 20st

Pytanie - jaka temperaturę należy wpisać do kalkulatora - domową czy np. 8st z lodówki (takiej do piwa).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod w wpływem niskiej temperatury co2 lepiej rozpuszcza się w piwie.Dlatego piwa mają swoją preferowaną temperature serwowania.

Pomocna tabelka:

WH_CDA_tabela_nagazowania.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od temperatury w jakiej je otwierasz i masz zamiar  pic .

Ale pamiętaj żeby uważać na ciśnienie,bo lepiej pic słabo nagazowane niż mieć granaty (tu również pomaga tabelka)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm... jeśli tak to na 20L powinno się dać 63g glukozy dla 8st

a ja dawałem 140g bo dla 20st tyle wskazał kalkulator

z drugiej strony zwyczajowe  3g na 0,5l = 120g na 20l

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Lisu napisał:

Od temperatury w jakiej je otwierasz i masz zamiar  pic .

Ale pamiętaj żeby uważać na ciśnienie,bo lepiej pic słabo nagazowane niż mieć granaty (tu również pomaga tabelka)

 

Nie wypisuj głupot. W kalkulator wpisuje się najwyższą temperaturę w trakcie fermentacji.

Granaty najczęściej biorą się z niedofermentowanego piwa, infekcji, albo błędu przy dodawaniu cukru (źle rozmieszany roztwór, podwójna ilość do jednej butelki, etc.).

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Lisu napisał:

Od temperatury w jakiej je otwierasz i masz zamiar  pic .

Ale pamiętaj żeby uważać na ciśnienie,bo lepiej pic słabo nagazowane niż mieć granaty (tu również pomaga tabelka)

Proponuje jeszcze duuuużo poczytać zanim zaczniesz radzić innym na forum 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby dobrze wybrzmiało. W kalk wpisujesz najwiekszą temp fermentacji

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to od zakończenia fermentacji, ew. jej końcówki. Ad absurdum - jak na początku fermentacji będziesz miał 30C, a potem zjedziesz do 15C (i bąbelkować dalej będzie), tzn, że jest nasycone CO2 jak dla 15C. Natomiast jeśli po zakończeniu fermentacji podbijesz do 30C (i część CO2 się wytrąci), a potem obniżysz z powrotem do 15C, to już musisz założyć zawartość CO2 jak dla 30C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry. Z racji planowanego cold crash'a po raz pierwszy chciałbym upewnić się:

Fermentację kończę w 20,5C, cold crash np. 6C (nie wiem jeszcze ile lodówka wyciągnie).

Ilość cukru liczę dla 20,5C ?

Czy cold crash spowolni późniejszy proces nagazowania?

Edited by mandowskas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli cold crash bedzie trwal tylko dzien, dwa, to ilośc rozpuszczonego w CO2 nie wzrośnie znaczaco.

Ja w takich przypadkach przyjmuję 18C - dwa, trzy stopnie nizej, niz koniec fermentacji.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inaczej. Powinno się przyjąc temp w jakiej najdłużej znajdowało się piwo. Albo właśnie jakąś srednią.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak właśnie myślałem...

dochodzę do wniosku, że muszę dłużej trzymać na cichej -  nie tylko do końca fermentacji ale i dać czas co2 na opuszczenie piwa.

O ile dobrze pamiętam, po wlaniu glukozy i delikatnym mieszaniu miałem wrażenie lekkiej zawartości gazu i efekt lekkiego pienienia.

 Druga sprawa to przegazowane piwo które poleżało w lodówce ze 2 tyg, nagazowało się bardziej w samej warce.

Więc piwko do lodówki na dzień, 2 przed wypiciem

Tak czy siak, wiecej cierpliwości :D i może mniej glukozy :). Myślę że ze 140 zejdę na 120g bo jakoś mi to przegazowanie słabo smakuje.

dziękuje wszystkim

Edited by JsKefir
uzupełnienie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...