Jump to content
damian511

Piwo na bazie ekstraktu słodowego smakuje tak samo jak na glukozie

Recommended Posts

Witajcie zrobiłem 2 warki piwa z brewkitów coopers irish stout, do jednej do uzupełnienia brewkita uzyłem ekstrakty słodowe a do drugiej samą glukoze i jestem w szoku bo oba piwa po odlezeniu 1 miesiąca smakują bardzo podobnie znajomi też próbowali i nie widzą różnicy, teraz mam niezły dylemat i zastanawiam się czy jest sens dopłacać do ekstraktu słodowego zamiast glukozy...

Edited by damian511

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, damian511 napisał:

Witajcie zrobiłem 2 warki piwa z brewkitów coopers irish stout, do jednej do uzupełnienia brewkita uzyłem ekstrakty słodowe a do drugiej samą glukoze i jestem w szoku bo oba piwa po odlezeniu 1 miesiąca smakują bardzo podobnie znajomi też próbowali i nie widzą różnicy, teraz mam niezły dylemat i zastanawiam się czy jest sens dopłacać do ekstraktu słodowego zamiast glukozy...

Nie idź tą drogą, bo możesz z czasem dojść do dziwnych wniosków ;) , że "po co w ogóle zacierać, jak można wymieszać wodę z cukrem, porządnie nachmielić i nikt nie zauważy różnicy".

Cukier, glukoza podbijają ekstrakt, ale dają większą wytrawność i nie wnoszą całkowicie niczego do piwa - jedynie większą ilość alkoholu. Ekstrakt słodowy, nawet jak składałby się praktycznie z cukrów fermentowalnych, to wnosi jeszcze inne składowe do piwa. Myślę, że nawet jak nie czuliście różnicy w smaku i aromacie, to nie znaczy, że jej tam nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze pytanie, jak (w jakiej temperaturze) bylo to fermamtowane.

Bo źle przeprowadzona fermentacja może przykryć drobne niuanse wynikające z lepszych/gorszych składników

Share this post


Link to post
Share on other sites

Estry, w tej temperaturze, przykryły to co wniósł ekstrakt słodowy. Nawet jeśli zastosujesz najlepsze składniki piwo wyjdzie źle jeśli nie zastosujesz się do pewnych podstawowych zasad. Poczytaj przede wszystkim o fermentacji i czystości w domowym browarze. Udanych warek! 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, damian511 napisał:

Temperatura fermentacji to było około 21 stopni dla obu warek po czym przelewałem je do innego pojemnika na cichą fermentacje na 5 dni, do butelek dodawałem po 4 gramy cukru.

Temperatura fermentacji OK, ale jak dla mnie popełniłeś jedną gafę - piwo z dwóch fermentacji burzliwych przelałem do wspólnego fermentowa na cicha. Jak jedna z warek była by zakażona, to straciłbyś obie warki-  trochę szkoda.

Cztery gramy cukru to dość mocne nagazowanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, korzen16 napisał:

Temperatura fermentacji OK, ale jak dla mnie popełniłeś jedną gafę - piwo z dwóch fermentacji burzliwych przelałem do wspólnego fermentowa na cicha. Jak jedna z warek była by zakażona, to straciłbyś obie warki-  trochę szkoda.

Cztery gramy cukru to dość mocne nagazowanie

Kolega w skrócie chyba napisał. Chyba chodzi mu o to, że każdą oddzielnie przelewał na cichą lecz w ten sam sposób. Jeśli jednak przelał obie do jednego to mega dziwne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@damian511

Pierwsza rada: drożdże dołączone do brewkitu wyrzuć lub zrób z nich pizzę. Jest ich za mało, są źle przechowywane (ktoś trzyma brewkity w lodówce?) i są to marne szczepy. Lepiej dołożyć 10 złotych i kupić coś normalnego. Fermentację typowych szczepów piwowarskich zaczynamy w najniższej zalecanej przez producenta drożdży temperaturze.

A druga rada zacieraj samodzielnie lub rób piwo z ekstraktu słodowego z samodzielnym chmieleniem. Piwo wyjdzie tańsze i lepsze.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego się obawiałem. W przyszłości użyj innego ekstraktu słodowego. Wystrzegaj się marki Gozdawa jeśli chodzi o brewkity i ekstrakty słodowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...