Jump to content
Sign in to follow this  
ronson

Czapa drożdży po fermentacji

Recommended Posts

Cześć,

Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06

Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa.

Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem.

Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę.

Miał ktoś kiedyś coś podobnego?

 

 

hefe1.jpg

hefe2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, ronson napisał:

Cześć,

Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06

Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa.

Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem.

Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę.

Miał ktoś kiedyś coś podobnego? 

 

 

Tak, czasem tak się zdarza, nie tylko na WB-06 :)

Jak blg nie będzie już spadać, to spokojnie możesz butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tych drożdżach to jest normalna sytuacja - tzn. nie "spadają" jak np. US-05 Pozostaje sprawdzać czy BLG spada więc dobrze kombinujesz. Jak na tą chwilę masz 2,5 BLG to raczej do 0 już nie zejdzie, ale to jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze.

Opadnie to?

Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent.

 

67287098_431052170813590_6812713348669374464_n.jpg.45f680f528b359a119c64ca8510c10fc.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Jancewicz said:

A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja?

Przelewałem do nowego wiadra, żeby rozmieszać z roztworem cukru

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, ronson napisał:

 

A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze.

Opadnie to?

Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent.

 

67287098_431052170813590_6812713348669374464_n.jpg.45f680f528b359a119c64ca8510c10fc.jpg

 

Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, korzen16 said:

 

Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera.

Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. W smaku bardzo dobre, brak oznak infekcji. Przed otwarciem nie schłodziłem piwka, a miałem już tak, że po refermentacji bez schłodzenia wychodziły a po schłodzeniu (i nawet ponownym ogrzaniu) nic się nie działo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, ronson napisał:

Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. 

Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, korzen16 said:

Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie.

Właśnie czasu nie ma, więc raczej szybko :D Dzięki za odpowiedź, bardzo się bałem o to piwko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...