Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Kuchenka elektryczna

Recommended Posts

Witam,

 

Zaczynam coraz powazniej myslec o zrobieniu pierwszej warki lecz troche sie boje ze moge nie utrzymac wymaganych temperatur

przez odpowiedni czas ...

 

Czy ktos z kolezanek/kolegow korzysta podczas wazenia z kuchenki elektrycznej czy tez wszyscy bez wyjatku jada na gazie?

 

Pozdrawiam,

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś próbowałem grzać kuchenką elektryczną i bardzo trudno było utrzymać temperatury. Płyty grzejne mają dużą bezwładność i po wyłączeniu jeszcze podnoszą temperaturę zacieru. Trzeba zdejmować cały gar z kuchenki żeby nie przegrzać. Poza tym płyty dłużej się nagrzewały. Jednym słowem koszmarne to było warzenie. Nie warto sie męczyć na kuchence elektrycznej, chyba że chcesz robić piwo z ekstraktów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuje kupić kociołek do pasteryzacji z lidla. Cena bardzo podobna jak normalnego gara a duzo mniej problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Zaczynam coraz powazniej myslec o zrobieniu pierwszej warki lecz troche sie boje ze moge nie utrzymac wymaganych temperatur

przez odpowiedni czas ...

 

Czy ktos z kolezanek/kolegow korzysta podczas wazenia z kuchenki elektrycznej czy tez wszyscy bez wyjatku jada na gazie?

 

Pozdrawiam,

Jakub

używam kuchenki elektrycznej + grzałki zanurzeniowej 2000W do gotowania

do zacierania też użwałem kuchenki i w sumie nie było źle, ale osobiście polecam lodówkę turystyczną

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tam zależy jaki masz gar. Ja zwróciłem uwagę że im większy tym temperatura wolniej opada. Więc grzeje w 40 30l i po osiągnięciu zestawiam i tyle. Spadek 2-3 stopnie 30l to 30 min. pod warunkiem jak postawimy na styropianie a nie. np. na betonie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proponuje kupić kociołek do pasteryzacji z lidla.

Proszę zauważ że jest on w Irlandii, co prawda są tam Lidl'y ale niekoniecznie mają identyczną ofertę co w Polsce.

A no i z gazem w Irl to nie za bardzo, tam prawie wszystkie kuchenki są elektryczne

 

j.w. Proponuję warzyć na kuchence elektrycznej z dodatkowo zanurzoną grzałką elektryczną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Zaczynam coraz powazniej myslec o zrobieniu pierwszej warki lecz troche sie boje ze moge nie utrzymac wymaganych temperatur

przez odpowiedni czas ...

Polecam http://www.kcm-catering-equipment.co.uk/acatalog/Manual_Fill_Water_Boilers.html - Apollo 40L

 

Co prawda sam dopiero czekam na dostawe ;-) , ale naczytalem sie samych pozytywnych rzeczy na temat tego typu "urny" na roznych forach... :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date='

 

Zaczynam coraz powazniej myslec o zrobieniu pierwszej warki lecz troche sie boje ze moge nie utrzymac wymaganych temperatur

przez odpowiedni czas ...[/quote']

Polecam http://www.kcm-catering-equipment.co.uk/acatalog/Manual_Fill_Water_Boilers.html - Apollo 40L

 

Co prawda sam dopiero czekam na dostawe ;-) , ale naczytalem sie samych pozytywnych rzeczy na temat tego typu "urny" na roznych forach... :-)

genialne cacko jako HLT i Kettle, ale nikomu nie radzilbym w tym zacierac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta 20 litrowa nawet fajna. Kiedyś myślałem o czymś takim. Ciekawe do ilu stopni spada temperatura zanim grzałka włączy się ponownie jak nastawimy na np. 65°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktos z kolezanek/kolegow korzysta podczas wazenia z kuchenki elektrycznej czy tez wszyscy bez wyjatku jada na gazie?

Ja nie mam wyjścia, bo nie mam gazu, a a postawienie taboretu w kuchni w bloku nie wchodzi w grę.

Tak więc daje się warzyć na płycie elektrycznej. Najlepiej jednotemperaturowo, ale można też z przerwami, tylko trzeba naprawdę dużo mieszać, żeby uniknąć przegrzań. No i rzeczywiście zdjąć z palnika po podgrzaniu do zadanej temperatury, bo jeszcze długo grzeje mimo wyłączenia.

A w czasie chmielenia trzeba się wspomagać grzałkami...

Tak więc nie można powiedzieć, że to bardzo konfortowa sytuacja, ale zatarłem już na na tej kuchni już ponad 120kg słodów, czyli daje się. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
' date=' ale nikomu nie radzilbym w tym zacierac.[/quote']

Powiedz to chlopakom z antypodów ;-)

 

http://www.aussiehomebrewer.com/forum/index.php?showtopic=36094

 

Buduje na podstawie takiego 40L gara i pompki 6,5L/min cos w stylu super-prostego RIMSa... przefotografuje caly proces jak juz rusze i pochwale sie osiagnieciami ;-)

No ok, ale jak widzisz nikt nie podgrzewa zacieru w tym garze :) Jest użyty tylko i wyłącznie jako pojemnik z gorącą wodą. Do tego trzeba porządnie opatulić całość śpiworkiem. Do tego lepszy jest coolbox. No i brzeczka będzie bardziej klarowna no i można wysładzać jak należy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja 3/4 swoich warek robiłem na normalnej płycie elektrycznej i faktycznie trzeba gar zestawiać,ale nie widzę w tym jakiegoś gigantycznego problemu... (używam garnka z bardzo grubym dnem ze stali nierdzewnej).

Jedynie czas oczekiwania na zagotowanie brzeczki był relatywnie długi w stosunku do gotowania na palniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja używam kociołka z lidla z czymś ala HERMS i udaje mi się ostatnio utrzymywać temp z dokładnością do 1 stopnia. A podgrzewanie jest załatwiane bardzo szybko bo jest duża cyrkulacja brzeczki bo pompa ma koło 20 litrów na minutę, więc współczynnik wnikania ciepła do brzeczki jest większy niż w zwykłym garze i 0 przypaleń.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy na antypodach mają 100 czy 220 V.

Przy 110 nie ma co marzyć o warzeniu na prądzie.

chyba że na 3 fazach :] ja mam u siebie piec ceramiczny 24kW. Jak idzie na pełną moc to licznik lata jak szalony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy na antypodach mają 100 czy 220 V.

Przy 110 nie ma co marzyć o warzeniu na prądzie.

Tak do wiadomości wszystkich. Nie ma już 220V tylko 230V a "siła" to już nie 380V a 400V. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No ok, ale jak widzisz nikt nie podgrzewa zacieru w tym garze

A w czym widzisz problem? :-) Worek z ziarnem odizolowany od grzalki odwroconym durszlakiem, wlaczasz grzanie i mieszasz albo pompujesz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeby bylo smieszniej to gaz do domu mam doprowadzony i caly system grzewczy jest w oparciu o piec gazowy.

 

Alkos - pomysle o takim garze, wolalbym taboret ale nie nawet nie wiem czy udaloby mi sie tutaj gdzies butle nabic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No ok, ale jak widzisz nikt nie podgrzewa zacieru w tym garze

A w czym widzisz problem? :-) Worek z ziarnem odizolowany od grzalki odwroconym durszlakiem, wlaczasz grzanie i mieszasz albo pompujesz...

Nie widzę, tylko podtrzymuje moje zdanie.

Nie radzę nikomu używać tego jako kadź zacierną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie radzę nikomu używać tego jako kadź zacierną :)

Ciagle tylko nie wyjasniles dlaczego :)

Może rozwinę temat.

Jeśli ktoś prowadzi "elektryczny" browar rzemieślniczy. To moim zdaniem najlepiej się sprawdza trójstopniowy browar. HLT--->mash tun--->kettle.

Łatwo skopiować ten system w domu. Lodówka turystyczna z filtratorem i zaworkiem to wydatek poniżej 100zł.

Kontrola nad wysladzaniem i brzeczka zapewne nie jest klarowna bez porzadnej filtracji przy uzyciu worka.

No i brak możliwości utrzymania stałej temperatury zacierania. Dobrze zaizolowana kadz zacierna potrafi stracić 1-1,5°C w ciągu 60 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.