Jump to content
Oskaliber

XI Poznański Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

W imieniu Wielkopolskiego Oddziału PSPD zapraszamy do udziału w XI Poznańskim Konkursie Piw Domowych, który odbędzie się 26-27 października 2019 roku.

Ogłoszenie wyników nastąpi w trakcie tegorocznych Poznańskich Targów Piwnych, 15-16 listopada 2019.

 

Konkurs będzie wliczony do Pucharu PSPD.

 

W tym roku konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

1. Fruit Weizen

2. White IPA

 

Opisy stylów znajdują się w poście poniżej.

 

REGULAMIN

https://targipiwne.pl/wp-content/uploads/2019/10/Regulamin-PKPD-XI.docx-2.pdf

 

REJESTRACJA PIW (od 1 października do 21 października)

https://poznanskikpd.pspd.org.pl/

 

PRZYJMOWANIE PIW (od 9 października do 21 października)

Sklep Centrala Piwna
ul. Mickiewicza 33
60 - 837 Poznań
tel +48 505 234 966
z dopiskiem „XI PKPD”.

 

NAGRODY

Spośród zwycięzców kategorii zostanie wybrane zostanie jedno piwo, które otrzyma tytuł Grand Prix. Zwycięskie piwo zostanie uwarzone przez Browar Sady, a Ostecx Créative w porozumieniu z piwowarem stworzy markę i etykiety dla trzech pierwszych styli tej marki oraz posty informacyjne do kanałów social media.

 

W każdej kategorii przyznane zostaną nagrody za trzy pierwsze miejsca, a laureaci otrzymają zapas słodu od firm Viking Malt oraz Browar Grodzisk. Browar Grodzisk obdaruje Was take miesięcznym zapasem piwa, zestawem szklanek oraz zaproszeniem na darmową degustację w dniach 15-16 listopada podczas Poznańskich Targów Piwnych.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autor opisów: Bartosz Markowski

 

Fruit Weizen

 

Ekstrakt początkowy: 11 - 12,9°Blg
Ekstrakt końcowy: 2,6 – 3,6°Blg
Goryczka: 8 – 15 IBU
Kolor: 4 – 16 EBC
Alkohol: 4.3 – 5.6% obj.

Uwaga! Na potrzeby konkursu przyjmujemy następującą potoczną definicję owoca: „Owocami są części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym, zwykle słodkim smaku i zapachu”, nie stosujemy klasyfikacji botanicznej czy też prawnej.

 

Piwowar musi zadeklarować jaki owoc/owoce zostały użyte. 

Aromat:
Główny element aromatu stanowią średnie do wysokich bananowe estry oraz średnie do wysokich goździkowe fenole. W najlepszych przykładach obie te składowe występują na podobnym poziomie intensywności. Są one uzupełnione przez średnio niski do średnio wysokiego aromat użytych owoców, który nie powinien ich dominować. Charakter owocowy przypomina świeże, naturalne owoce i nie może być kompotowy ani sztuczny. Całość wspierana jest przez niskie do średnio niskich zbożowe nuty pszenicy. Aromaty estrowe inne niż bananowe (np. gruszkowe, czerwonego jabłka, gumy balonowej) dopuszczalne jedynie na niskim poziomie. Może występować aromat kwaśny lub waniliowy na poziomie niskim. Brak aromatów chmielowych. 

Wygląd:
Piwo bazowe powinno mieć barwę od słomkowej do ciemnozłotej, ale może być ona zabarwiona w wyniku dodania owoców. Mętne, ale nie błotniste. Piana biała, bardzo obfita i gęsta, drobna, trwała. 

Smak: 
Podobnie jak w aromacie, pierwsze skrzypce grają średnie do wysokich posmaki bananowych estrów oraz średnie do wysokich posmaki goździkowych fenoli. W najlepszych przykładach obie te składowe występują na podobnym poziomie intensywności. Są one uzupełnione przez średnio niski do średnio wysokiego smak użytych owoców, który nie powinien ich dominować. Charakter owocowy przypomina świeże, naturalne owoce i nie może być kompotowy ani sztuczny. Całość wspierana jest przez niskie do średnio niskich zbożowe nuty pszenicy. Aromaty estrowe inne niż bananowe (np. gruszkowe, czerwonego jabłka, gumy balonowej) dopuszczalne jedynie na niskim poziomie. Kwaśność na poziomie od niskiego do średnio niskiego, która pochodzi zarówno z obniżenia pH w wyniku fermentacji jak i dodatku owoców. Powinna zwiększać rześkość piwa, ale nie dominować pozostałych składowych bukietu. Może występować niski posmak waniliowy. Brak smaków chmielowych. Balans piwa jest wytrawny i opcjonalnie lekko kwaskowaty, choć dominujące nuty banana i goździka mogą dawać złudne odczucie lekkiej słodyczy. Piwo jako całokształt powinno być lekkie i pijalne i nie może być słodko mdłe ani ciężkie.

Goryczka:
Niska, chmielowa, krótka. 

Odczucie w ustach:
Treściwość średnio niska do średniej. Wysycenie wysokie, musujące. Duży dodatek pszenicy i zawartość drożdży może wprowadzać pewne odczucie kremowości, które powinno wystąpić w najlepszych egzemplarzach. Odczucia cierpkie dopuszczalne jedynie na niskim poziomie.

Ogólne wrażenie:
Klasyczny bawarski hefe-weizen oparty na aromatach bananowych i goździkowych w wersji rozbudowanej o dodatek owoców. 

Surowce:
Przynajmniej 50% zasypu powinien stanowić jasny słód pszeniczny uzupełniony słodem pilzneńskim. Szlachetne chmiele kontynentalne użyte jedynie w celu nadania goryczki. Konieczne jest zastosowanie drożdży dedykowanych do bawarskich piw pszenicznych, charakteryzujących się produkcją aromatów bananowych i goździkowych. Obowiązkowy jest również dodatek owoców (w rozumieniu potocznym). Można wykorzystać wszelkie z nich i dodać je na dowolnym etapie produkcji, ale trzeba mieć na uwadze, że użyte nieprawidłowo mogą wnieść niepożądane nuty kompotowe. 

Dodatki:
Drewno: Zabronione
Owoce: Obowiązkowe
Przyprawy: Zabronione
Surowce niesłodowane: Niewskazane
Dzikie drożdże: Zabronione
Inne dodatki: Zabronione

Przykłady komercyjne:
Szałpiw Modrakowy Bamber, Nepomucen Pelican

 

White IPA

 

Ekstrakt początkowy: 13,8 – 17,0° Blg
Ekstrakt końcowy: 2,0 – 3,5° Blg
Zawartość alkoholu: 5.5 – 7.5% obj.
Goryczka: 40 – 80 IBU
Barwa: 4 – 12 EBC

Aromat:
Średni do wysokiego aromat chmielu o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, kwiatów, czarnej porzeczki i innych typowych dla nowofalowych odmian. Średnio niskie do średnio wysokich nuty kolendrowe, które powinny mieć świeży, przyprawowo-cytrusowy charakter, bez akcentów szynkowych czy selerowych. Średnio niskie do średnio wysokich aromaty pochodzące od skórek pomarańczowych. Zbyt duży ich dodatek może wnieść jednak akcenty mydlane, które są niepożądane. Charakter kolendry i zestu owocowego zwykle jest wzmocniony przez estry i fenole wyprodukowane przez drożdże, które powinny być jedynie wspierające i osiągać intensywność od niskiej do średnio niskiej. Estry przeważnie będą miały profil cytrusowy, opcjonalnie lekko morelowy lub bananowy, a fenole będą przypominać kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz, opcjonalnie lekkiego goździka. Aromaty chmielu, kolendry, skórek cytrusów i produktów fermentacji powinny się zgrabnie łączyć, tworząc spójny i zbalansowany mariaż. Całość wsparta jest przez niskie do średnio niskich zbożowe nuty pszenicy. Dominujące nuty cebuli lub czosnku wynikające z zastosowanego chmielu są wadą, podobnie jak wyraźna trawiastość oraz aromaty kwasu izowalerianowego lub diacetylu. 

Wygląd:
Barwa od słomkowej do jasnozłotej. Mętne, ale nie błotniste. Piana biała, obfita i gęsta, drobna, trwała. 

Smak: 
Średni do wysokiego smak chmielowy o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, kwiatów, czarnej porzeczki i innych typowych dla nowofalowych odmian. Średnio niskie do średnio wysokich nuty kolendrowe, które powinny mieć świeży, przyprawowo-cytrusowy charakter, bez akcentów szynkowych czy selerowych. Średnio niskie do średnio wysokich smaki pochodzące od skórek pomarańczowych. Zbyt duży ich dodatek może wnieść jednak akcenty mydlane, które są niepożądane. Charakter kolendry i zestu owocowego zwykle jest wzmocniony przez estry i fenole wyprodukowane przez drożdże, które powinny być jedynie wspierające i osiągać intensywność od niskiej do średnio niskiej. Estry przeważnie będą miały profil cytrusowy, opcjonalnie lekko morelowy lub bananowy, a fenole będą przypominać kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz, opcjonalnie lekkiego goździka. Aromaty chmielu, kolendry, skórek cytrusów i produktów fermentacji powinny się zgrabnie łączyć, tworząc spójny i zbalansowany mariaż. Całość wsparta jest przez niskie do średnio niskich zbożowe nuty pszenicy. Balans piwa jest wytrawny i chmielowo-przyprawowy. Dominujące nuty cebuli lub czosnku wynikające z zastosowanego chmielu są wadą, podobnie jak wyraźna trawiastość oraz aromaty kwasu izowalerianowego lub diacetylu.  

Goryczka:
Średnio wysoka do wysokiej, głównie pochodzenia chmielowego, choć może przejawiać także lekko fenolowy charakter. W najlepszych egzemplarzach będzie ona stosunkowo krótka, choć lekkie zaleganie nie powinno być traktowane jako mocna wada. Nie może być jednak gryząca, ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze. 

Odczucie w ustach:
Treściwość średnio niska do średniej. Wysycenie od średniego do średnio wysokiego. Wszelkie odczucia gryzące czy ściągające są wadą. 

Ogólne wrażenie:
Hybryda belgijskiego Witbiera i amerykańskiej wersji IPA. Z tego pierwszego czerpie dodatek skórek pomarańczowych, kolendry i słodu pszenicznego, a z drugiego obfite chmielenie, zarówno na aromat jak i na goryczkę. 

Surowce:
Podstawę piwa stanowi słód pszeniczny w połączeniu z dwurzędowym słodem pale ale lub pilzneńskim. Czasami dodaje się surowce niesłodowane, zazwyczaj w postaci pszenicy lub owsa. Niezbędne jest użycie nowofalowych odmian chmielu, najczęściej z USA lub antypodów, zastosowanych także na zimno. Świeża kolendra indyjska dobrej jakości. Wersje zwietrzałe lub marokańskie mogą wnieść niepożądane nuty szynkowe lub selerowe. Skórki pomarańczy mogą być zarówno świeże jak i suszone i pochodzić z pomarańczy słodkich jak i gorzkich, o ile będą dobrze komponować się z pozostałymi składowymi piwa. Drożdże dedykowane do witbierów, produkujące umiarkowane ilości wspierających produktów ubocznych fermentacji. Użycie innych drożdży belgijskich lub zbyt wysoka temperatura fermentacji może skutkować zbyt wyraźnym charakterem estrowo-fenolowym. 

Dodatki:
Drewno: Zabronione
Owoce: Zabronione
Przyprawy: Kolendra i skórka pomarańczy
Surowce niesłodowane: Dozwolone
Dzikie drożdże: Zabronione
Inne dodatki: Zabronione

Przykłady komercyjne:
Stu Mostów Salamander White IPA

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry,

Bardzo chciałbym wziąć udział w tym konkursie w stylu white ipa ale zostały mi tylko 2 butelki, czy byłaby możliwość uczestniczenia z taką ilością...? Bardzo mi zależy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest też różnica pomiędzy spełnieniem wymogów regulaminu, a ich nie spełnieniem i żebraniem o odstępstw od spisanych reguł bo 

22 godziny temu, BROWAR KWARTA napisał:

Bardzo mi zależy...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Regulaminu na razie nigdzie nie widzę a pytanie zawsze powinno sie zadać. Jeżeli organizator nie wyrazi zgody to całkowicie to zaakceptuje i uszanuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie kwestia woli organizatora, bo po prostu potrzebujesz 3 butelki na konkurs (chyba, że nie ma eliminacji albo nie oceniamy piany, jak np. w Jopejskim na którymś Mikołajkowym), jedna na eliminację, jedna na finał i jedna na finał na pianę/wygląd. Jak jest jakiś "best of show" to nawet 4.

 

Zwróć uwagę, że w regulaminach nie ma, że wystarczy np. jedna butelka 2-litrowa piwa, tylko są 3+ butelki.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.08.2019 o 17:04, BROWAR KWARTA napisał:

Dzień dobry,

Bardzo chciałbym wziąć udział w tym konkursie w stylu white ipa ale zostały mi tylko 2 butelki, czy byłaby możliwość uczestniczenia z taką ilością...? Bardzo mi zależy...

Wypij to sam jak jest bardzo dobre. Niema co IPA kisic 2 miesiace dluzej w butelce i pozniej dawac sedziom do picia. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Lasek napisał:

Wypij to sam jak jest bardzo dobre. Niema co IPA kisic 2 miesiace dluzej w butelce i pozniej dawac sedziom do picia. 

 

I to jest konkretny i rzeczowy komentarz :) Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.08.2019 o 17:04, BROWAR KWARTA napisał:

Dzień dobry,

Bardzo chciałbym wziąć udział w tym konkursie w stylu white ipa ale zostały mi tylko 2 butelki, czy byłaby możliwość uczestniczenia z taką ilością...? Bardzo mi zależy...

Regulamin jest dopracowywany, ale 3 butelki to będzie raczej minimum, a bardziej prawdopodobne są 4. Niestety nie możemy robić pojedynczych wyjątków.

 

W dniu 2.09.2019 o 20:11, konrados78 napisał:

Kiedy można spodziewać się formularza konkursowego i i szczegółowych informacji odnośnie wysyłki piwa?

Dopracowujemy szczegóły. Wysyłka będzie pewnie standardowo około 1-3 tygodnie przed konkursem, więc jak ktoś chce warzyć to trzeba celować w ten termin. Formularz powinien być pod koniec miesiąca. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

REJESTRACJA

 

Rejestracja piw na nasz konkurs już ruszyła! Możecie tego dokonać pod adresem: https://poznanskikpd.pspd.org.pl/

 

Rejestracja potrwa do 21 października. Piwa należy dostarczyć do Centrali Piwnej w Poznaniu od 9 do 21 października. Adres jak i wszystkie inne szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie w regulaminie: https://targipiwne.pl/wp-content/uploads/2019/10/Regulamin-PKPD-XI.docx-2.pdf

 

NAGRODY

 

Spośród zwycięzców kategorii zostanie wybrane zostanie jedno piwo, które otrzyma tytuł Grand Prix. Zwycięskie piwo zostanie uwarzone przez Browar Sady, a Ostecx Créative w porozumieniu z piwowarem stworzy markę i etykiety dla trzech pierwszych styli tej marki oraz posty informacyjne do kanałów social media.

 

W każdej kategorii przyznane zostaną nagrody za trzy pierwsze miejsca, a laureaci otrzymają zapas słodu od firm Viking Malt oraz Browar Grodzisk. Browar Grodzisk obdaruje Was take miesięcznym zapasem piwa, zestawem szklanek oraz zaproszeniem na darmową degustację w dniach 15-16 listopada podczas Poznańskich Targów Piwnych.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wpłaty będą uaktualnianie w systemie zgłoszeniowym? Pytam bo robiłem przelew we wtorek, dziś jest piątek, a zgłoszenie widnieje wciąż jako nieopłacone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W systemie odznaczyliśmy paczki, które już dotarły. Jest to stan na piątek 19.10. Także jeśli kogoś paczka dotarła dziś, to jeszcze jej nie będzie oznaczonej. Jutro wieczorem powinna być kolejna, ostateczna aktualizacja. Jeśli ktoś sądzi, że paczka powinna już być, a w systemie nie ma, to teraz jest dobry moment, żeby sprawdzić co się dzieje u kuriera. Jeśli kurier twierdzi, że dostarczył, a w systemie nie ma, to proszę o informację. 

 

Wpłaty będą zaktualizowane jutro lub pojutrze. Tym się nie przejmujcie. Jak kogoś piwo dotarło, a przelew zaginął to będziemy informować mailowo i damy jeszcze szansę na szybkie naprawienie sytuacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W systemie odznaczone zostały wszystkie przyjęte paczki i wpłaty. 

 

3 przesyłki nie dotarły mimo, że zgłoszenie zostało opłacone. Jeśli to kogoś z forum to proszę o kontakt, może uda się jeszcze coś wykombinować. W jednym zgłoszeniu zbiły się 3 z 4 butelek przez co piwo nie może zostać dopuszczone do konkursu. Informowaliśmy o tym piwowara mailowo już w zeszłym tygodniu, ale nie udało się nawiązać kontaktu. Niedługo opublikujemy listy startowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poniżej listy startowe. Wyniki eliminacji opublikujemy w niedzielę, a finałów podczas Poznańskich Targów Piwnych. 

 

Fruit Weizen:
Zuzanna Borczyńska
Adam Dotka
Bartek Filipiuk
Wojciech Gasek
Jakub Kawa
Konrad Kmieciak
Mateusz Kowalski
Mateusz Krawczyk
Kamil Kukier
Michał Matysiak
Wojciech Najman
Kamil Pasierbik
Mikołaj Pieczyński
Tomasz Piróg
Tomasz Rokita
Grzegorz Sibilski
Andrzej Smyk
Radosław Szymański
Tomasz Tyc
Damian Wadas
Michał Wiśniewski
Konrad Wolański

 

White IPA:
Bartosz Barczyk
Mariusz Bystryk
Marcin Charczenko
Oskar Czerwonka
Zbigniew Czoszyk
Bartek Filipiuk
Tomasz Galeja
Michał Jarosiński
Piotr Kamieniecki
Konrad Kmieciak
Mateusz Kowalski
Piotr Mazurek
Kamil Pasierbik
Mikołaj Pieczyński
Tomasz Piróg
Vadim Shemshenya
Grzegorz Sibilski
Rafał Stróżyna
Radosław Szymański
Paweł Tokarski
Michał Tomaszek
Michał Wiśniewski
Konrad Wolański
Andrzej Wójciak
Filip Zdunek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogłaszamy wyniki eliminacji tegorocznego konkursu! Do finału zakwalifikowali się:

 

Fruit Weizen:
Adam Dotka
Jakub Kawa
Kamil Kukier
Michał Matysiak
Wojciech Najman
Damian Wadas
Michał Wiśniewski

 

White IPA:
Zbigniew Czoszyk
Piotr Mazurek
Konrad Wolański
Andrzej Wójciak

 

Gratulujemy i przypominamy, że ogłoszenie wyników finałowych nastąpi podczas Poznańskich Targów Piwnych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...