Jump to content

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze

 

Dziś udało mi się sklecić dwie styropianowe lodówki na fermentatory. Czemu dwie? Bo mi sprzedać na arkusze nie chcieli. :( Ale sprytnie zagadałem i zaproponowali mi rabat na prawie 20 zł na styropianie za pakę więc zamiast 60 zł zapłaciłem za nią 40zł :D

 

Ale do rzeczy. Wszędzie piszą, że należy i warto po od fermentowaniu piwa w butelkach należy schłodzić je do 15 stopni i trzymać parę tygodni. No ale, że moja dostępna piwnica pozwala mi tylko na okolice 20 stopni to nie poszaleje.

 

Z nadmiernej ilości styropianu i ścinków poustawiałem zarys takiej lodówki.

 

Niestety nie da rady włożyć kraty na kratę bo zabrakło oczywiście około 2 centymetry - bo jakby też miało być idealnie co nie?

 

No więc tak lodówka pomieści na pewno 2 kraty (40 browarów). W nie powkładam na każdą skrzynkę jeszcze 12 browarów tak jak na zdjęciu. Ile z boku wejdzie nie wiem, ale warka 23 l wejdzie jedna na pewno, ale sądzę że wejdą dwie. Nie wiem tylko jaki wpływ będzie mieć na to wszystko sąsiedztwo bliskie zamrożonych butelek i piwa.

Argumentowanie że nic mi nie szkodzi spróbować nie przemawia do mnie XD Bo jak się uprę to jeszcze jedną lodówkę na fermentor zrobię, a nawet dwie. Pójdę do urzędu celnego i zgłoszę założenie browaru 😜

 

67462150_487307998731285_698088737157939200_n.jpg

67211831_348957352708437_3911754740299464704_n.jpg

67414372_507394516683033_6436502852381704192_n.jpg

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodówka tego typu działa choć jest mocno upierdliwa. Musisz co parę  dni wymieniać wkłady, to kwestia samozaparcia po jakim czasie  się odechce.

W kwestii logistycznej: wyjmij skrzynki, wejdzie sporo więcej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wadą takie rozwiązania - bo robiłem kiedyś podobnie - jest to że temperatura piwa w skrzyni ma straszne wahania... Kilka warek tak trzymałem, i potem piana w tych piwach bardzo szybko się redukowała... Nie mam oczywiście pewności, czy decydującym czynnikiem były wahania temperatury, ale za https://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wpływające_na_jakość_piany na pewno to nie pomagało...

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...