Jump to content

Montaż grzałki gar 70l


Trunks
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zamontować grzałkę do gara 70l. W tym garze odbywało by się tylko gotowanie brzeczki. Chodzi mi tu o podgrzewanie od mniej wiecej 50 C do 100 C i potem gotowanie 60min w 100 C.

 

Pytanie:

Jaką grzałkę zamontować i czy można samemu wywiercić taki otwór pod grzałkę?

I czy regulacja takiej grzałki jest potrzebna czy nie? włączona - powiedzmy 60 l brzeczki, bedzie utrzymywać temp 100 C ?

CO potrzeba do zrobienia takiego prostego zestawu?

 

Patrzyłem takie coś 

 

https://pl.aliexpress.com/item/32803115841.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4a653c00ktyUOw

 

Proszę Was doświadczonych o porady,rady itp.

Link to comment
Share on other sites

Tak, ta grzałka się nada.

 

Szybkość grzania się wody można z grubsza oszacować z wzoru:

ilość wody x 4200 x różnica temperatur/założona moc grzałki. Oczywiście do tego jakieś straty, bo grzałka grzeje, a gar stygnie. Myślę że można założyć sprawność takiego układu (nieocieplonego) na poziomie 70-75%

Do grzałki dokup jakiś regulator mocy i można bezstopniowo regulować jej moc w zależności od potrzeby

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

ok.

A czy można samemu "wywiercić" otwór pod grzałkę/kran i czy to ma sens ?

i Taki garnek był by ok ?

Mam Tadar 1 gar i jest ok, ale nie wiem czy przepłacać jak go gotowania pewnie by ten był ok? Ktos ma ?

 

https://revolution.pl/garnek-wysoki-z-pokrywka-revolution-450x450mm-71-l---kod-835258

Edited by Trunks
Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.07.2019 o 08:56, Trunks napisał:

Mam instalacje 3 fazową. Mam indukcję w domu. Wiec myślę ze wytrzyma :) 

Fajnie że masz tam instalację 3-fazową ale ta grzałka z linku ma 5500 wat to przy 240voltach zabezpieczenie musiało by być minimum 25 amper  na tej fazie a przewód powinien mieć średnice 4mm2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja kupowałem tutaj. Nie jest to jakiś niesamowity garnek, ale narazie większych problemów nie miałem. Polecam jednak mimo wszystko prześledzić forum i poszukać informacji na temat innych firm. Z tego co wiem to tadar jest dobry. Edenberg mial chyba mieszane opinie.https://www.olx.pl/oferta/garnek-70-l-gar-stal-nierdzewna-z-pokrywka-CID628-IDrWtvr.html

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Wiesz zbędnych opini na forum jest dużo, brakuje konkretów. Sam uzywam Tadar 70l. No ale troche kosztuje. Zastanawiam się nad alternatywą, by przoszczędzić ta100-200 ale widzę ze to chyba nie ma sensu. Mało opini ze np. garnek tej fimy używam, zrobiłem tyle i tyle warek, krótka opinia :)

Zastanawiam się nad edenbergiem 70l tylko szukam potwierdzonych opinii zakupem i użytkowaniem. Chociaż jak mówię miedzy nim a tadarem 70l jest 100 róznicy i chyba gra nie warta zachodu. Ale dzięki za wpis

 

podaj jeszcze raz link bo cos nie działa :) 

pzdr 

Edited by Trunks
Link to comment
Share on other sites

Mam Edenberga 50l. Dało się wspawać kran, garnek działa na palniku 7kW, czasem na 9kW. Pod grzałkę elektryczną weź garnek marki garnek, kryterium wyboru 100% cena.

 

Dobry garnek to taki, który w środku jest wypolerowany, a właściwie któremu w środku bliżej jest do wypolerowanego niż do szczotkowanego. Choć do warzenia używam od dawna tego niegładkiego Edenberga, jedynie trzeba uważać aby przed czyszczeniem nie wysechł do reszty, bo będzie trzeba odmaczać.

 

Ale za taki gładki, to zapłacisz. W tym wypadku taniej może wyjść keg jesli upolujesz taki o wymarzonej wielkości. W dodatku gdyby Ci się zachciało rzeźbić dalej, to keg bardziej przyszłościowy.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.08.2019 o 10:34, Hobbysta napisał:

Ja za to nie polecam garnkow revolution, tragiczna jakość wykonania.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
 

a co z nimi nie tak ?  jakieś konkrety ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

x/y to zawartość odpowiednio chromu i niklu. Chromu musi być naście %, niklu nierdzewna do piwa zawierać nie musi. 18/0 i inne łamane przez zero mogą się magnesować, są też mniej kwasoodporne, więc czyszczenie z kamienia kotłowego kwasem cytrynowym spowoduje ich zczernienie. Kamień niestety przy piwie się tworzy i możesz go usuwać roztworem KOH albo (bezpieczniej) kwasem. Nie mam pojęcia jak przy Ph zacieru, ale możesz kiedyć chcieć garnka do innych rzeczy w browarze użyć i wtedy to już ma znaczenie. Nie trafiłem jeszcze na elementy kuchenne  takiej stali.

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.