Jump to content
Rafał z Łodzi

Sprzet dla Początkującego

Recommended Posts

Zaczynam swoją przygodę z robieniem domowego piwa. Szukam sprzętu który mi to ułatwi.

Chciałbym sie zmiescic w kwocie do 400pln ewentualnie, moge stówkę dorzucić jesli cena/jakość bedzie za tym przemawiała.

W sieci po wpisaniu zestaw do warzenia piwa wyskakują te plastikowe z biowinu. Raczej chciałbym uniknąć plastiku i kupić coś stalowego.

A może to błędne założenie i te plastikowe za 200 zł też są w porzadku ? 

 

Plastikowy:

https://www.browin.pl/sklep/produkt/406000/mikrobrowar-1

 

A czy taki Destylator bedzie sie nadawał do warzenia piwa ? I czy coś jeszcze do niego potrzebuje dokupic ? 

Widze ze nie ma kranika:

https://www.ceneo.pl/44435966#tab=spec

 

Jaki sprzęt byście polecili koledze ktory zaczyna i ma budżet 400-500 PLN ? 

Jaki sprzet wy byście wybrali jak byście zaczynali jeszcze raz mając tą wiedze ktora macie ? 

 

Pozdrawiam ciepło 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Destylator do warzenia piwa? Czytałeś w ogóle cokolwiek na ten temat?

 

Kup sobie coś w tym stylu + garnek 30 litrów i już:

https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-piwowarskie/861-jestem-piwowarem-browar-domowy.html

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

pierwsze pytanie, czy chcesz zacierać, czy robić z ekstraktów/brewkitu.

 

Podaję zestaw, który wystarczy do robienia piwa z zacieraniem:

 

https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-piwowarskie/861-jestem-piwowarem-browar-domowy.html#/35-zestaw_surowcow-pale_ale_12blg

 

https://allegro.pl/oferta/garnek-stalowy-gastro-20l-indukcja-garnki-duzy-7886797148

 

https://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/1466-chlodnica-zanurzeniowa.html

 

cena 550 zł

 

Ad. 1 - zestaw z surowcami, 2 wiadra - co jest mega zaletą (przedstawiony przez Ciebie zestaw miał 1 wiadro) ponieważ z 1 wiadrem będzie mało wygodnie rozlewać po fermentacji (będziesz musiał użyć naczynia pośredniego, umyć wiadro z kranikiem i zawrócić piwo itd.) No i ma wszystkie akcesoria potrzebne na start :)

 

Ad 2. - mi taki garnek od 2 lat dobrze służy i pozwala robić warki o ekstrakcie 12 w objętości do tych 19 L (na upartego można zrobić ponad 12 BLG 19 L i rozcieńczyć do 20+ BLG). Ogólnie jeżeli nie jesteś nastawiony na duże objętości to 2 L jest OK. Jak masz garnek to tematu nie było.

 

Ad3. - chłodnica jest spoko sprawą, która ułatwia i przyśpiesza proces. Nie trzeba długo czekać, żeby piwo wystygło i można w te 30 - 40 min zejść z piwem do temperatury poniżej 30 st. i dochłodzić (teki scenariusz latem, zimą temperatura schodzi poniżej 20 st.)

 

Ogólnie sprawa wygląda tak, że im więcej zainwestujesz tym w teorii będziesz miał łatwiej. Ja na start skleiłem sobie jeszcze komorę ze styropianu dla kontroli temperatury.

 

Jednak zestaw, który wstawiłem pozwala w miarę wygodnie zatrzeć, wysłodzić, wychłodzić i przefermentować :)

 

Z naciskiem na przefermentować - jeżeli nie masz jak trzymać temperatury to zadbaj, żeby użyć drożdży, które dają dobre efekty w temperaturze jaką masz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Jarzyn_waleczny napisał:

ale zacząłbym od poczytania wiki.piwo.org.

 

Ale to jest bardzo dobra rada, sam bym ją dał z głębi serca ;)  Dodatkowo na youtube jest kilka kanałów, gdzie znajdziesz informacje i przebieg samego zacierania od A do Z: Browar Gdynia, Bartek Filipiuk, Piwna Planeta, Jakub Gryz, Tomasz Kopyra z blogu Blog Kopyra Kom . Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "warzenie piwa dla początkujących". Materiałów jest cała masa, a trzeba sobie przyswoić proces przed podjęciem decyzji wydania tych kilkuset zł na podstawowy zestaw, żeby później mieć jakieś pojęcie co robić podczas zacierania tej pierwszej warki. A uwierz mi te 400-500 zł które zdecydujesz się wydać na początek będzie tylko wierzchołkiem góry lodowej :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnek 30L jest bez sensu - 23-25 litrów z bólem i ryzykiem wykipienia na początku gotowania (chyba, że dolewać wody w trakcie). 34 minimum. U mnie emalia 30L poszła bardzo szybko w kąt (no nie do końca, bo grzeję w niej wodę do wysładzania), a za kadź zacierno-warzelną robi garnek 50 L - typowa warka u mnie to 27-28L, ale idzie też zrobić 40, do rozlania na dwa fermentory.

Fermentory przezroczyste propsuję - widać co się dzieje w środku bez otwierania. Ja bym nie używał tego samego sprzętu do filtracji i butelkowania - zniekształcenia od temperatury + wrodzone lenistwo (część sprzętu po gorącej stronie procesu po prostu myję, ten do filtracji mam jakiś taki z grubszego plastiku), więc imho lepiej 2 z kranikiem i jeden normalny.

Refraktometr imho powinien być drugim w arsenale narzędziem po spławiku, ale porządnym (polecam ten z Alla France, nie ten biowinowy co kartka w nim lata i pokazuje co chce). Dlaczego? Bo bardziej dokładny zwłaszcza po fermentacji. Refraktometr fajna rzecz do pomiarów na bierząco, ale gdybym miał wybierać jeden, to spławik zdecydowanie.

Do mieszania najlepsza jest wielka trzepaczka, niestety w sensownej cenie tylko w sklepie z wyposażeniem gastro (dogadaj się z jakąś knajpą w pobliżu, żeby Ci wzięli przy najbliższym zamówieniu), np taka: https://sklep.technica.pl/rozgi-nierdzewne/rozga-z-uchwytem-8-wrzecion-500-mm-hendi-511503?gclid=EAIaIQobChMI9If7uZq_4wIVjk8YCh2dtg6KEAQYAiABEgKbx_D_BwE (z dostawą zupełnie się nie opłaca). Przewaga trzepaczki nad łyżką - po trzech obrotach wszystkie zbrylone kawałki słodu rozbijasz.

Kapslownica - krótkoterminowo Eterna, jeśli jednak więcej będziesz butelkował, to Grifo HD is the king. Cukier do refermentacji - możesz liczyć, robić syrop mieszać, a możesz kupić miarkę... ja jej używam od kilkudzziesięciu warek (lenistwo), ale wagę i tak będziesz potrzebować (chmiel, przyprawy, sole jeśli weźmie Cię na modyfikacje wody).

Darmowe butelki - w sobotę lub niedzielę rano (tak z 30-15 minut przed otwarciem) idziesz do najbliższego baru, gdzie mają piwo kraftowe, które zwykle jest w butlekach bezzwrotnych i już masz pierwsze kilkadziesiąt butelek ze sprzątania z poprzedniego dnia.

NaOH do mycia jak wyżej pisali, do dezynfekcji nadwęglan lub ClO2 lub starsan - w kolejności rosnącej ceny wejścia, ale wydajność dwóch ostatnich środków jest dużo wyższa, do tego ClO2 użyjesz do mycia gęstwy jak będziesz brał od obcych chcąc spróbować różnych szczepów.

Za 400-500 to możesz fermentor stalowy kupić conajwyżej jak nie chcesz plastiku, a co z resztą sprzętu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tibek napisał:

Do mieszania najlepsza jest wielka trzepaczka, niestety w sensownej cenie tylko w sklepie z wyposażeniem gastro (dogadaj się z jakąś knajpą w pobliżu, żeby Ci wzięli przy najbliższym zamówieniu), np taka: https://sklep.technica.pl/rozgi-nierdzewne/rozga-z-uchwytem-8-wrzecion-500-mm-hendi-511503?gclid=EAIaIQobChMI9If7uZq_4wIVjk8YCh2dtg6KEAQYAiABEgKbx_D_BwE (z dostawą zupełnie się nie opłaca). Przewaga trzepaczki nad łyżką - po trzech obrotach wszystkie zbrylone kawałki słodu rozbijasz.

 

Może i rozbije grudki szybciej, ale napowietrzy zacier, którego nie powinien napowietrzać, wiec lepiej zostać przy łyżce.

 

A co do samego wpisu to koledzy buk0 i Kaniutek bardzo dobrze się wypowiedzieli. Co do filtracji to zamiast sitka z ikei może być sracz wężyk (jak poczytasz to będziesz wiedział o co chodzi).

 

Najbardziej polecałbym filmy na YT, sam się na nich uczyłem. Kanały które wymienił buk0 są ogólnie o piwie, ale najwięcej rad dla początkującego piwowara, jak zacząć etc. znajdziesz na kanale Tomasza Kopyry, jak już zaczerpniesz podstawowej wiedzy, to możesz sięgnąć po kanały browar Gdynia, Piwna Planeta, Ares czy browar Lichtus tam też piwowarzy starają się pokazać procesy z jakimi zmagają się domowi piwowarzy. Wspomniany również wyżej Bartek Filipiuk prowadzi kanał na którym można zaczerpnąć sporo wiedzy z jego własnych doświadczeń, ale to jak już będziesz "coś wiedział" na temat warzenia.

 

Ja na początek polecam kupić zestaw startowy do robienia piwa, który znajdziesz w każdym sklepie z artykułami dla piwowarów domowych, a garnek o pojemności około 35l pożyczyć od babci (powinna mieć - jak nie to kupić). No i w zależności od ambicji, albo zacząć od brewkitu, później piwo z ekstraktu i wtedy próbować z zacieraniem, albo od razu rzucić się na głęboką wodę i zacierać.

 

Życzę wielu udanych warek i cierpliwości przy pierwszej! :)

Edited by gorek007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny wątek. Ja mam za sobą na razie siedem piw, wszystkie z ekstraktów (czyli prawie jak gotowanie zupy z chińskich zupek w proszku), oczywiście przymierzam się do zacierania i poluję na garnek do pasteryzacji z Lidla po przecenie - ale dzięki tym ekstraktom nauczyłem się fermentować, zadawać uwodnione drożdże, mierzyć temperaturę, sterylizować fermentor, oceniać stopień fermentacji, rozlewać do butelek, kapslować, dojrzewać (czyli sprawdzać jakość piwa w funkcji czasu od zabutelkowania). Dlatego uważam, że warto zacząć od czegoś prostego, czyli od brewkitów. Ale jak ktoś zacznie od zacierania w garze 35l no to tym lepiej.

Myślę, że porada, aby zacząć od kilkukrotnego przeczytania wiki i kilkunastu filmów na YT jest bardzo dobra.

I przypominam, że prenumerata "Piwowara domowego" jest wliczona w koszt członkostwa w Polskim Stowarzyszeniu Piwowarów Domowych

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Muchor napisał:

oczywiście przymierzam się do zacierania i poluję na garnek do pasteryzacji z Lidla po przecenie -
 

Jak masz w okolicy Kauflanda to obserwuj, potrafią zejść do nawet 80 pln na przecenie

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, tibek napisał:

Garnek 30L jest bez sensu

Nie chce wyjsc na takiego co upiera się przy swoim zdaniu. Bo prawda jest, ze im większy garnek tym wygodniej się warzy. To jest fakt. Ale, nie chciałbym, żeby kolega żył w przekonaniu, ze musi kupić 100-litrowego stalgasta, żeby uwarzyć 25 litrów piwa.

Pierwsze dwie warki po 25l gotowego piwa zrobilem w 16-litrowym garnku. :)

 

11 godzin temu, tibek napisał:

Ja bym nie używał tego samego sprzętu do filtracji i butelkowania - zniekształcenia od temperatury

Mam do tego takie wiadro z twojegobrowaru bez nadruków, z grubego bialego polipropylenu, któremu absolutnie nic się nie dzieje. Zakładam, ze kolega będzie dbał o higienę i przesadnie myl i dezynfekować takie wiadro.

 

11 godzin temu, tibek napisał:

Refraktometr imho powinien być drugim w arsenale narzędziem po spławiku,

Spławik warto mieć, ale jako drugie, awaryjne narzędzie. Nie robimy piwa komercyjnie, lekkie odchyłki od wzorców przechowywanych we francuskich muzeach nie ma dla nas kompletnie znaczenia. Pomiar refraktometrem jest szybszy, bezpieczniejszy, obarczony niższym błędem odczytu. Refraktometr nie potłucze się tak szybko, a na ebaju kosztuje tyle co 2-3 spławiki. Ja potłukłem 3, kiedy postanowiłem skończyć z tym procederem i kupić refraktometr. Od tamtej pory "spławik" leży w szufladzie i "się kurzy".

Dla nas bardziej istotne są zmiany stężenia cukrów, niż ich bezwzględnie znormalizowanie zmierzony poziom. Bo, czy będziemy mieli brzeczkę 12, czy 12,5 czy 11,5 blg to nie ma żadnego znaczenia dla jakości uwarzonego piwa.

11 godzin temu, tibek napisał:

Grifo HD is the king

The King to jest Revolution ;) ale wychodzimy daleko poza budżet ;)

 

Generalnie, piwo w większości przypadków da się uwarzyć używając tylko tego co mamy w kuchni. Mając butelki z krachlą, nawet kapslownica nie jest potrzebna. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje wszystkim za rady i wyrozumiałość dla nowicjusza ( sam wiem jakie czasem to trudne ).

Zdecydowałem że kupie taki zestaw:


1.  Zestaw Piwowarski na start

https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-piwowarskie/861-jestem-piwowarem-browar-domowy.html#/35-zestaw_surowcow-pale_ale_12blg

 

2. Dokupię 1 Przeźroczysty Fermentor 33L z rurką i kranikiem

https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/1082-fermentor-33l-z-rurka-i-kranikiem-przezroczysty.html

 

3. Garnek 30L ( Moze być emaliowany ? ( sa tańsze ) czy to strata kasy i kupić od razu stalowy ? ) 

4. Chłodnicę zanurzeniową (  niestety na twojbrowar.pl na ta chwile nie mają na stanie ) 

Co myslicie o takiej chłodnicy ? 

https://www.olx.pl/oferta/chlodnica-zanurzeniowa-chlodnica-do-piwa-CID628-IDftJfj.html#076f8ac01a

Facet wykonuje tez na zamówienie. 

5.  Refraktometr

 

Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne aby zacząć lub aby ułatwić sobie cały proces ? 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Rafał z Łodzi napisał:

2. Dokupię 1 Przeźroczysty Fermentor 33L z rurką i kranikiem

https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/1082-fermentor-33l-z-rurka-i-kranikiem-przezroczysty.html

 

Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne aby zacząć lub aby ułatwić sobie cały proces ? 

Odpuść sobie kranik. W zastawie już masz i jeden Ci wystarczy (do rozlewu). A dwa "niedziurawe" wiadra będziesz miał jako fermentory na dwie warki jednocześnie lub burzliwą i cichą - wedle upodobania.

 

Kupiłbym paski do mierzenie pH , w razie potrzeby będziesz mógł skorygować pH zacieru co jest trywialnie proste. Prawidłowe pH skutkuje lepszą wydajności i kilkoma innymi rzeczami związanymi ostatecznie ze smakiem piwa - polecam poczytać 

 

Na początek starczy - nie ma co się pchać na początku w nie wiadomo jakie koszty

 

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, korzen16 said:

Odpuść sobie kranik. W zastawie już masz i jeden Ci wystarczy (do rozlewu). A dwa "niedziurawe" wiadra będziesz miał jako fermentory na dwie warki jednocześnie lub burzliwą i cichą - wedle upodobania.

 

No własnie się zastanawiałem czy 2 z kranikiem + 1 bez czy na odwrót bo były 2 sprzeczne porady. Chyba ze 2 z kranikiem i 2 bez :)

I co z garnkiem ? Czy emaliowany się sprawdza ? 

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak emaliowany się sprawdza - jak Ci się spodoba to przesiądziesz się na nierdzewny, a emalię spieniężysz bez problemu.

 

Odnośnie kraników to są dwie szkoły - kranikowców i bezkranikowców. Ja należę do drugiej grupy i kraniku używam jedynie do filtracji i rozlewu. Mam wprawdzie dwa wiadra z kranem, bo zacząłem rozlewać w dniu warzenia, ale normalnie filtracja i rozlew to jedno wiadro. Reszta jest niedziurawiona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również uważam, że przy 3 fermentorach lepiej mieć 2 bez kranika. Tak naprawdę na pierwsze kilka warek 2 fermentory wystarczą (1 z kranikiem, 1 bez). Potem już będziesz sam wiedział czego Ci brakuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, wiec 2 bez kranika :) 

 

A co myślicie o tej chłodnicy ? 

https://www.olx.pl/oferta/chlodnica-zanurzeniowa-chlodnica-do-piwa-CID628-IDftJfj.html#076f8ac01a

 

Ona jest z rury karbowanej, nie będzie problemy z umyciem takiej ? 

I cena tez całkiem ok

 

Czy taka lepiej sie sprawdzi ? 

https://allegro.pl/oferta/chlodnica-zanurzeniowa-piwo-domowe-8241286731?fromVariant=8204227590

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emaliowany się sprawdza, ale IMO ważniejsze, że każden jeden garnek musisz ogrzać… jaką masz kuchenkę? Bo jak to nie jest gaz tylko jakaś płyta ceramiczna to ja u mnie nie byłem w stanie w sensownym czasie zagotować 15l brzeczki (robiłem z ekstraktów, żeby zaczynać na spokojnie). Myślę, że gdybym wtedy zaczynał od zabawy na ostro z zacieraniem to rzuciłby te zabawę zanim bym dobrze zaczął

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał:

Ona jest z rury karbowanej, nie będzie problemy z umyciem takiej ? 

Rura karbowana jest bardzo spoko, bo zaburza przepływ wody w jej wnętrzu i ją miesza, a do tego ma większą powierzchnię niż niekarbowana. Dzięki temu chłodzi się lepiej niż gładką. Ja swoją tylko dokładnie płuczę i z grubsza szczotką przelatuję, żeby farfocle nie wisiały, ale nie żeby jakoś dokładnie myć. Wrzucam do garnka 30-20 minut prze końcem gotowania i już.

Zaworek grawitacyjny też popieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Oskaliber napisał:

Również uważam, że przy 3 fermentorach lepiej mieć 2 bez kranika. Tak naprawdę na pierwsze kilka warek 2 fermentory wystarczą (1 z kranikiem, 1 bez). Potem już będziesz sam wiedział czego Ci brakuje. 

To może podpowiedz - czemu uzywacie głównie bez kranika? Rozumiem, aby nie wdało się zakażenie. Ja osobiście wszystko robie z kranikiem. Fermentacja burzliwa, zlewam na cichą, a później kolejny raz przelewam do czystego fermentora z syropem z glukozy i z tego już rozlewam. Wszystkie etapy z kranikiem. Łatwo zlać z nad osadu, łatwiejsze jest chmielenie na zimno itp - nie muszę zasysać ustami. Wiem, że nie powinno się napowietrzać piwa, ale zazwyczaj jestem w tym dokładny.  

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie być może nie do tego wątku, ale z drugiej strony pasuje zadać je tutaj - bo kupno rury do chłodzenia oznacza, że nie kupi się wymiennika ciepła. Zatem, co jest lepsze: spirala (karbowana lub gładka) czy wymiennik ciepła, jakie są wady i zalety? Wymiennik na pewno jest droższy. Ale pozostałe cechy?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Muchor napisał:

Pytanie być może nie do tego wątku, ale z drugiej strony pasuje zadać je tutaj - bo kupno rury do chłodzenia oznacza, że nie kupi się wymiennika ciepła. Zatem, co jest lepsze: spirala (karbowana lub gładka) czy wymiennik ciepła, jakie są wady i zalety? Wymiennik na pewno jest droższy. Ale pozostałe cechy?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Wymiennik/chłodnica przeciwbieżna wymaga pompowania brzeczki więc nie bardzo da się go zastosować w zestawie garnek i taboret gazowy + dwa wiadra na krzyż.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Muchor napisał:

Zatem, co jest lepsze: spirala (karbowana lub gładka) czy wymiennik ciepła, jakie są wady i zalety?

Oba są dobre. Przy małych warkach (do 20L) skuteczniejsza jest rura karbowana - działa równie szybko i oszczędnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...