Jump to content
Suchejroo

Recenzja pokrywy z IKEI do chmielenia na zimno

Recommended Posts

Widziałem temat z 2013 roku nt. tego sitka z IKEA, lecz było tam tylko jedno zdjęcie, więc chciałbym odnowić temat. Jeśli coś pominąłem lub źle dodałem temat proszę moderatorów o korektę.

 

Zauważyłem, że wiele osób ma problem z chmieleniem na zimno i pyta o to w wielu tematach. Użycie gąbek, sitek, hop spiderów, worków nylonowych etc. Może rozwiązanie jest łatwiejsze i tańsze (15zł).

 

Moja pierwsza warka z chmieleniem na zimno - sporo chmielin przedostało się do butelek. Słyszałem w kilku miejscach o tym ciekawym sicie - przykrywka ze stali nierdzewnej STABIL, więc podjechałem do IKEI, zakupiłem i takowe przetestowałem w warce NEIPA - na zimno poszło na 4 dni 50g Citry oraz na 2 dni 50g Mosaica. Zdjęcia poniżej przedstawiają dzień rozlewu do butelek. 

 

Jak widać sito podołało wyśmienicie. Cały chmiel zatrzymany, najmniejszy pył który osiadł na dnie był znikomy (kran z reduktorem osadu) - może 100ml wylane oraz około 100ml zostało w chmielu w sicie. Może nawet mniej. Dodatkowo chmiel ma bezpośredni kontakt z piwem, można nawet zamieszać delikatnie. 

 

Uzycie: sito wygotowałem porządnie oraz spryskałem OXI. Piwo zlane do butelek, zero infekcji, mimo iż wkładałem sito podczas trwającej cichej, a nie podczas zlewania.

Idealnie mieści się w fermentorze, zatrzymuje się na poziomie około 9L.

 

(nie wiem czemu obróciło mi zdjęcia)

IMG_4998.jpg

IMG_5002.jpg

IMG_5004.jpg

IMG_5005.jpg

IMG_5006.jpg

IMG_5007.jpg

IMG_5008.jpg

IMG_5010.jpg

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak podczas trwającej cichej wmontowałeś sito na wysokość 9 L?

 

P.S. Nutella na cicha 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Tomi23 napisał:

Jak podczas trwającej cichej wmontowałeś sito na wysokość 9 L?

 

P.S. Nutella na cicha 😛

Miałem worki do mrożenia - zakres temperatur -40stC do +120stC, więc go wygotowałem również, włożyłem do niego rękę i wmontowałem sito 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy np byłoby sensowne stosować to do chmielenia na zimno w baniaku jeszcze z gestwa żeby np moc ja zebrac bez zasyfienia chmielem? Czy lepsze rozwiązanie w takim przypadku byłby hopspider zamykany? Chociaż wymuszaloby to fermentacje w baniaku z kranem, czego nie lubię. Ale patent fajny 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Les_Grossman napisał:

Czy np byłoby sensowne stosować to do chmielenia na zimno w baniaku jeszcze z gestwa żeby np moc ja zebrac bez zasyfienia chmielem? Czy lepsze rozwiązanie w takim przypadku byłby hopspider zamykany? Chociaż wymuszaloby to fermentacje w baniaku z kranem, czego nie lubię. Ale patent fajny 

Każdym sposobem, moim zdaniem, część pyłu z chmielu dostanie się do gęstwy. Czy w sposobie z sitkiem czy hop spider - lecz nie dotarłem do momentu zbierania gęstwy więc w tym temacie nie pomogę, czy ten pył jest szkodliwy dla gęstwy. Ja dodawałem na zimno zawsze na cichą, zlane już znad osadu po burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, INTseed napisał:

Czy to sitko w każdym fermentorze jest zawsze na wysokości ok. 11l?

Jeśli chodzi o te fermentory to tak. Na około 9 litrach się zatrzymuje. Średnica bodajże 33cm. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że temat jest o pokrywce z Ikei, ale nie wszędzie Ikea występuje :);)

Z doświadczenia mogę polecić zlewanie piwa przez damską rajtuzkę :) Wkładam do fermentora wygotowaną chochlę do zupy z naciągniętą na nią rajtuzką i do środka daję wężyk do ściągania piwa. U mnie sprawdza się bardzo dobrze i używam tego sposobu za każdym razem pozbywając się chmielin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...