Skocz do zawartości

po 48h brak piany w fermentorze


Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie zrobiłem swoją pierwszą warkę mineło 48h od zadania drożdzy i brak jakiejkolwiek piany na powierzchni brzeczki jedynie rurka czasami bulka tęmperatur brzeczki 20 C .

Mam takie pytanie czy zadać nowe drozdże czy czekać dalej ? Piwo to brewkit gozdawa koneser irish red ale 12blg  . 

Dodaje zdjęcie jak to wygląda .

66716306_881887648845046_7144420205584711680_n.jpg

Edytowane przez tomi10680
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piany byc nie musi - to zalezy od widzimisie drozdzy ?. Pobierz (ostroznie!) probke, sprawdz czy ekstrakt cokolwiek spadl. Jesli tak, to fermentacja postepuje, zamknij wiadro i nie zagladaj jeszcze przez 2-3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, tomi10680 napisał:

Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki .

 

Uwadniaj krócej, maksymalnie 20-30 minut. Dłuższe uwadnianie osłabia, a nawet zabija, drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, tomi10680 napisał:

Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki .

No to zakryj fermentor, odstaw w zaciemnione miejsce i nie zaglądaj do niego przez najbliższych kilka dni (no chyba żeby sprawdzić czy fermentacja ruszyła - ale do tego nie musisz podnosić wieka)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.