Jump to content

po 48h brak piany w fermentorze


Recommended Posts

Witam właśnie zrobiłem swoją pierwszą warkę mineło 48h od zadania drożdzy i brak jakiejkolwiek piany na powierzchni brzeczki jedynie rurka czasami bulka tęmperatur brzeczki 20 C .

Mam takie pytanie czy zadać nowe drozdże czy czekać dalej ? Piwo to brewkit gozdawa koneser irish red ale 12blg  . 

Dodaje zdjęcie jak to wygląda .

66716306_881887648845046_7144420205584711680_n.jpg

Edited by tomi10680
Link to post
Share on other sites

Piany byc nie musi - to zalezy od widzimisie drozdzy 🙂. Pobierz (ostroznie!) probke, sprawdz czy ekstrakt cokolwiek spadl. Jesli tak, to fermentacja postepuje, zamknij wiadro i nie zagladaj jeszcze przez 2-3 tygodnie.

Link to post
Share on other sites
10 minut temu, tomi10680 napisał:

Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki .

 

Uwadniaj krócej, maksymalnie 20-30 minut. Dłuższe uwadnianie osłabia, a nawet zabija, drożdże.

Link to post
Share on other sites
14 minut temu, tomi10680 napisał:

Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki .

No to zakryj fermentor, odstaw w zaciemnione miejsce i nie zaglądaj do niego przez najbliższych kilka dni (no chyba żeby sprawdzić czy fermentacja ruszyła - ale do tego nie musisz podnosić wieka)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.