Skocz do zawartości

pytanka


blaat

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

 

Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas.

Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania:

 

a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ?

b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ?

c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ?

 

Pozdrawiam, Tomek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc

 

Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas.

Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania:

 

a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ?

b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ?

c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ?

 

Pozdrawiam, Tomek.

a) najprawdopodobniej są to drożdże suche, więc na 90% nic im nie będzie. Drożdże lubią ciepło nawet do 40°C

b) drożdże w lodówce, chmiel w zamrażarce, słód w suchym miejscu. Puchy z ekstraktem można wszędzie. Może tylko nie na słońcu, wysokiej temp. bo to wszystkim produktom szkodzi.

c) poszukaj na forum tematu "lodówka ze styropianu"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a) jak masz wątpliwości, zrób starter

b) stężenie cukrów jest tak duże, że niewielu może zaszkodzić

c) na forum podano wiele rozwiązań, ale tak na szybko : wkłady do lodówki turystycznej, lub plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku, kładzione na pokrywę fermentatora, fermentator owinięty np. kocem, wymiana wkładów 2-3 razy dziennie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.