Jump to content
Sign in to follow this  
blaat

pytanka

Recommended Posts

Czesc

 

Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas.

Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania:

 

a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ?

b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ?

c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ?

 

Pozdrawiam, Tomek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czesc

 

Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas.

Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania:

 

a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ?

b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ?

c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ?

 

Pozdrawiam, Tomek.

a) najprawdopodobniej są to drożdże suche, więc na 90% nic im nie będzie. Drożdże lubią ciepło nawet do 40°C

b) drożdże w lodówce, chmiel w zamrażarce, słód w suchym miejscu. Puchy z ekstraktem można wszędzie. Może tylko nie na słońcu, wysokiej temp. bo to wszystkim produktom szkodzi.

c) poszukaj na forum tematu "lodówka ze styropianu"

Share this post


Link to post
Share on other sites

a) jak masz wątpliwości, zrób starter

b) stężenie cukrów jest tak duże, że niewielu może zaszkodzić

c) na forum podano wiele rozwiązań, ale tak na szybko : wkłady do lodówki turystycznej, lub plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku, kładzione na pokrywę fermentatora, fermentator owinięty np. kocem, wymiana wkładów 2-3 razy dziennie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku

A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co?

I ile tej soli należy dać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku

A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co?

I ile tej soli należy dać?

Słona woda ma niższą temp. zamarzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słona woda ma niższą temp. zamarzania.

No ma... ale jakie to ma znaczenie? Przecież nie osiągniemy niższej temperatury niż ta panująca w zamrażalniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.