Skocz do zawartości

Stout się uwędził


Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna sprawa Panowie. Otwieram Dry Stout'a, smakuję i czuję wędzonkę. Piwo ma 3 miesiące i zostały 2 butelki. Jakiś czas temu osoba poczęstowana tym Stoutem stwierdziła, że jest wędzony, ale jak? W zasypie nie było wędzonego słodu? Pozostałe butelki nie wykazywały tych cech. Co to może być? Infekcja?

 

Zasyp:

Pale ale                                 40%

Wiedeński                             40%

palony jęczmień Muntons 10%

płatki jęczmienne                10%

drożdże  S-04

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No generalnie skórki owoców często są nośnikami dzikich drożdży, więc jakoś to tam prawdopodobieństwo zakażenia zwiększa, ale nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że to na pewno ich zasługa. Ja też często mam owoce w kuchni, w której warzę/butelkuję i nic mi się nigdy nie zakaziło. Chyba, że masz jakieś przejrzałe/nadgnite i latają Ci muszki, to mogą to wszystko roznosić. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.