Jump to content
Kochan

Kocioł warzelny - jaki?

Recommended Posts

Witajcie, czytam sporo o kotłach i w sumie już mam mętlik :/ postanowiłem przesiąść się na "automat" bo warzenie w kuchni nie należy do najłatwiejszych w moim przypadku. Marudzenie drugiej połówki, zajęta w sumie cała płyta indukcyjna, bałagan itp. 

Zastanawiam się w sumie nad najtańszym rozwiązaniem np. klarstein beerfest poniżej 1000 w sumie kocioł do pasteryzownia typu Lidl z filtrem i kranem. Warki raczej nieduże 15l.

Doradzcie coś proszę co będzie mogło służyć dłuższy czas, usprawni pracę i nie będzie wymagało jakiś mega ingerencji w sprzęt. Czy ten kocioł w cenie 600zl to opcja którą warto rozważyć?

Edited by Kochan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetnie Cię rozumiem, bo mam podobną sytuację. W domu (mieszkaniu) nie mam gazu, płyta ceramiczna raczej 30kg garnka może nie przeżyć, fermentuję w piwnicy (na razie zupki chińskie czyli brewkity). Jak widzę, proste kotły warzelne lub pasteryzatory ("kociołek z Lidla") można upolować za 200—500 zł, ale gdyby chcieć w nich zacierać to jednak trzeba dołożyć mieszadło (albo zacierać w worku BIAB i pogodzić się z nieco mniejszą wydajnością) - i filtrować w fermentorze z założoną sraczrurką. Można też liczyć pompę i mieszać zacier - ale wtedy trzeba uważać na zapychanie się pompy.
W sumie, to ja chyba będę polował na "kociołek z Lidla" i potem go trochę przerabiał. Ale szukam też na OLX - tam czasem są różne okazje, np. sprzęt powystawowy albo lekko obity czy wklęśnięty. Póki co, to nie spieszy mi się. A co Ty planujesz?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muchor ja zacieram w "lidlu" bez mieszadła i jakoś nie mam większego problemu, jeśli dobrze zaizolujesz garnek to grzałka włączy się tylko kilka razy podczas zacierania. Klarstein beerfest to nic innego jak warnik/kociołek lidla ze sterownikiem, poszukajcie na forum jest sporo przeróbek kociołków lidla/warnika poszukajcie na forum, sporo tego było np tu,

 

ceny trochę przeszacowane bo spokojnie można to za 1/2 tego co podał PiwoLab ogarnąć, garnek jak poszukasz to nowy z niezdzewki ala lidl dorwiesz za 150zł, sterownik od malinowego za połowę tej ceny (ja działam na sterowniku do fermentacji od malinowego i jestem zadowolony)

Edited by Gadget

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na waszym miejscu poczekałbym na używkę powystawową lub z lekkimi wgnieceniami. Mnie się udało kupić Maischfesta za około 450 zł z małym wgnieceniem. Na początku  myśłałem, żeby coś zrobić na podstawie warnika, ale największym problemem okazał się kosz, który jednak swoje kosztuje 300-400 zl. Do tego warnik min 200 plus sterownik oraz dodatki i sumując wyjdzie używany kocioł zacierny.

 

Tak na marginesie nowy sprzęt trochę podrożał. Z końcem ubiegłego roku można było wyhaczyć nowego Royala za 1 300,00 zł, a teraz 1800!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Ci się nie spieszy to szukaj okazji. Mam Coobre CB3 . A udało mi sie kupić zdekompletowany Klarstain 50 L.

Taki kocioł  Brak elektroniki i kilku rurek zaworów i pompki . Ale grzałki działają, resztę dopasuję i planuję wsadzić sterownik od Malinowego. Jak złoże tą 50-tkę to CB3 pójdzie pod młotek

Edited by burczas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...