Jump to content
c64club

"Myszato-zbożowe" zapachy w piwie i mętność. Słód bydgoski.

Recommended Posts

Kupiłem drugą partię słodu Pale Ale od tego samego dostawcy, na którego na forum nie narzekano, ani na jego produkty (czyt. "u mnie wszystko ok z tym słodem, a cena bardzo ok"). Sam sprzedawca widać na słodzie się zna, sprowadza też słody angielskie, generalnie nie chciałbym zwalić jakiegoś błędu w procesie na jego magazyn.

 

Wszystkie piwa i testy na tym słodzie, jeśli zasyp w miarę "czysty" (bez czekolady, palonych i 20% karmeli) wali mniej lub bardziej myszami i nie chce się sklarować za Chiny. Różny sprzęt (zacieranie w garnku jak i RIMS czyszczony CIP-em), różna woda, różne drożdże, różne schematy fermentacji. Brzeczka tylko zapowiada zapach, po fermentacji całe stado gryzoni. "Myszate" warki łączy słód - czy to świeżo po dostawie (ledwie od kuriera przyjęty wylądował w kadzi) czy po 4 miesiącach. Zatarłem mikrowarkę z kilograma innego słodu od gościa i problemu nie ma.

 

Inne słody od tego dostawcy są wyśmienite. Kupiłem ponad 20 rodzajów w kilowych paczkach (osobny projekt), nad worem z Monachem można pół dnia siedzieć i wdychać zapach, ale z tym bazowym jakaś kutastrofa. Tak spieprzyć piwa to mi się jeszcze nie udało. Swoją drogą, wśród znajomych robi furorę ("pewnie kiedyś tak smakowało w karczmie", "ale żywe", "prawdziwie zbożowe") ale wada to wada, ja mam jej dość.

 

Czy jest jakiś błąd w zacieraniu/warzeniu, który może skutkować takimi aromatami? Może ten słód jest troszkę bardziej wymagający i robię coś źle, ale nie mam punktu zaczepienia. Ktoś, coś, jakieś doświadczenia podobne?
 

 

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siakiś dziwny ten słód. Z zacieru po Pale Ale mógłbym dzisiaj wybrać garść wyraźnie rozrośniętych kiełków, takich 5-15mm. Nie ma co wytaniać, kupuję worek ze Strzegomia i spokój, a ten słód wykończę robiąc piwa dla kilku ludzi, którym smakowały one wyjątkowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No faktycznie jak słod Ci zaczął znowu kiełkowac to co jest nie tak :) zmienić dostawcę i wszystko. I przetrzymywać słód w suchym miejscu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...