SynMojegoStarego Posted July 6, 2019 Share Posted July 6, 2019 W butelkach pojawiła się błonka, taka delikatna, piwo w smaku i zapachu w normie. Odfermentowanie na poziomie 92%. Zastanawiam się czy jak zostawię piwo w butelkach na kilka miesięcy i będę je regularnie odgazowywał to otrzymam z tego jakiegoś kwasa w stylu belgijskim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 6, 2019 Share Posted July 6, 2019 A jak zrobić się ma ten kwas jak piszesz, ze smak ma normalny ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 6, 2019 Share Posted July 6, 2019 Może się z tego zrobić wszystko albo nic. Na dobrego kwasa w stylu belgijskim szansa raczej niska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted July 6, 2019 Author Share Posted July 6, 2019 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: A jak zrobić się ma ten kwas jak piszesz, ze smak ma normalny ? ...a no tak, że jest tam jakaś błonka... a w zdrowym piwie błon nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted July 6, 2019 Author Share Posted July 6, 2019 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Może się z tego zrobić wszystko albo nic. Na dobrego kwasa w stylu belgijskim szansa raczej niska. "Przyjaciele" zbrojni zza oceanu zalecają przy infekcjach butelkowych trzymać takie piwo kilka miesięcy by uzyskać kwas. Pytałem, bo może w naszym kraju ktoś popełnił takie praktyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 6, 2019 Share Posted July 6, 2019 4 minuty temu, SynMojegoStarego napisał: "Przyjaciele" zbrojni zza oceanu zalecają przy infekcjach butelkowych trzymać takie piwo kilka miesięcy by uzyskać kwas. Nie wiesz czym masz zainfekowane piwo. Kwaśność produkuje tylko pewna pula organizmów. Równie dobrze może z tego zrobić się piwo skrajnie apteczne, a w ogóle nie kwaśne. Albo skrajnie siarkowe, a w ogóle nie kwaśne. Albo skrajnie rozpuszczalnikowe, a w ogóle nie kwaśne. Albo możesz mieć infekcję jakimś organizmem, który produkuje błonę albo w ogóle nie wpływa na smak. Opcji jest mnóstwo. Najrozsądniej będzie oczywiście to zostawić i zobaczyć co wyjdzie, bo już przecież nie masz nic do stracenia, ale nie robiłbym sobie nadziei, że nagle z tego powstanie jakiś super lambik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted July 6, 2019 Author Share Posted July 6, 2019 Chyba lepiej wylać i nie czekać na efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted July 6, 2019 Share Posted July 6, 2019 6 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Chyba lepiej wylać i nie czekać na efekty. Lepiej raczej szybko spijać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.