Skocz do zawartości

Zapytanie do receptury.


EU8N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

  Zostało mi 3 kg pilźnieńskiego i 3 kg pszenniczego.Nigdy nie robiłem piwa ryżowego.Czy jak dorzucę że 2kg ryżu wcześniej skleikowanego to coś z tego wyjdzie?.

3kg pilźnieńskiego

3kg pszenniczego

2kg ryżu (nie platkow)

Chmiel marynka 30 g

Chmiel lubelski 50 g.

 Robił ktoś pszennicze ryżowe???Bo chyba coś takiego wyjdzie.Wymienione surowce to pozostałości z innych warek stąd taki pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyjść wyjdzie, pytanie czy coś sensownego. Jakby to mocniej nachmielić albo przefermentować jakimiś ciekawszymi drożdżami to czemu nie. Na neutralnych drożdżach to ryż tylko niepotrzebnie obniży słodowość i raczej nijakie to wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, EU8N napisał:

Witam.

  Zostało mi 3 kg pilźnieńskiego i 3 kg pszenniczego.Nigdy nie robiłem piwa ryżowego.Czy jak dorzucę że 2kg ryżu wcześniej skleikowanego to coś z tego wyjdzie?.

3kg pilźnieńskiego

3kg pszenniczego

2kg ryżu (nie platkow)

Chmiel marynka 30 g

Chmiel lubelski 50 g.

 Robił ktoś pszennicze ryżowe???Bo chyba coś takiego wyjdzie.Wymienione surowce to pozostałości z innych warek stąd taki pomysł.

Wywal ryż i lubelski (marynkę zostaw na goryczkę), dorzuć do tego jakiś amerykański chmiel (citra, cascade itp- na koniec gotowania), neutralne drożdże typu US-05 i wyjdzie z tego amerykańska pszenica. Celuj w 10-12Blg i goryczkę ok. 20IBU. Wyjście lekkie "piwo do obiadu".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.