Jump to content
Matii

Kwaśny smak piwa po chmieleniu na zimno

Recommended Posts

Witam. Chciałbym prosić o poradę w kwestii chmielenie na zimno. Uwarzyłem w zeszłym tygodniu AIPA 27l z zacieraniem 66' - 45 min i 72' - 30 min, do tego podczas gotowania brzeczki dodałem 100g Cenntenial i 50g Citra. Po fermentacji burzliwej zeszło z 15BLG do około 4,5 na drożdżach S04 ( temp. piwa oscylowała wokół 18-19'), po przelaniu na cichą czekałem jeszcze trzy dni i wrzuciłem chmiel na zimno w ilości Citra 50g i Lemon drop 50g. Piwo w smaku przed chmieleniem na zimno super, wyraźna goryczka i przyjemny aromat, natomiast dwa dni po chmieleniu na zimno piwo w aromacie bez zarzutów jednak w smaku jest wyczyuwalny leki smak kwaśny, nie jakoś bardzo intensywny. Czy jest możliwość by to chmiel wniósł takie aromat czy raczej zakażenie ( choć wygląd piwa i jego smak na to nie wskazuje). Z góry dzięki za pomoc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Mati040493 napisał:

Lemon drop

 

Czy to czasem nie od tego chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Jancewicz napisał:

 

Czy to czasem nie od tego chmielu?

Stąd właśnie moje pytanie czy chmiel może wnieść aż tak dużo, nie tyle co armatu a smaku do piwa w tym przypadku kwaśnego. Nie ukrywam że pierwszy raz używam tego chmielu. W przypadku poprzednich warek i chmielenie ich na zimno nie miałem ani razu takiej sytuacji pomimo użycia większej ilości chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Mati040493 napisał:

Stąd właśnie moje pytanie czy chmiel może wnieść aż tak dużo, nie tyle co armatu a smaku do piwa w tym przypadku kwaśnego. Nie ukrywam że pierwszy raz używam tego chmielu. W przypadku poprzednich warek i chmielenie ich na zimno nie miałem ani razu takiej sytuacji pomimo użycia większej ilości chmielu. 

 

Ja go nie używałem ale gdzieś wyczytałem, że jest mega cytrynowy; chmielenie na zimno jest wyczuwalne również w ustach, nie tylko w nosie, ma więc wpływ na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, rozumiem. Dzięki za pomoc. Jeśli to tylko z chmielu jest ten smak a nie zakażenie to będę szczęśliwy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel Ci kwaśności nie wniesie, ale możliwe, że aromaty cytrynowe oszukują mózg i masz skojarzenie ze smakiem kwaśnym, podczas gdy naprawdę to tylko aromat/smak cytryny. 

 

Analogiczna sytuacja np. do weizenów, które nie są słodkie, ale się takie wydają być przez bananowe estry. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z chmielem LemonDrop nie byłbym taki pewien efektów. Kupiłem jakiś rok temu w znanym wrocławskim sklepie internetowym i przeżyłem spore rozczarowanie (granulat). Chmiel mimo tego co opisywali ludzie nie wniósł niczego do aromatu i smaku (100g!!!) - zdaje się, że to zależy od partii - może moja była po prostu słaba. Pamiętam, że było to moje największe rozczarowanie. Zazwyczaj kosz na śmieci po utylizacji chmielu pachnie tak, że żal wyrzucać. W tym przypadku nie czuć było niczego. 

Jeśli jednak partia chmielu była ok to stawiam na wrażenia węchowe i mózg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.