Jump to content

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie jakim sposobem utrzymać stałą temperaturę przy fermentacji i później przy leżakowaniu w butelkach? 

Próbowałem w skrzyni skleconej ze styropianu i wymienianiu butelek z lodem ale nie za bardzo dało się kontrolować temperaturę. 

Jak Wy sobie z tym radzicie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Bogumił MC napisał:

Ok, rozumiem, że sam przerabiasz lodówkę?

Nie trzeba przerabiać lodówki, wystarczy że ją podłączysz pod zewnętrzny termostat np stc 1000

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, majlosz napisał:

Nie trzeba przerabiać lodówki, wystarczy że ją podłączysz pod zewnętrzny termostat np stc 1000

Czyli wystarczy że podłączę pod zasilanie lodówki i on będzie włączał i wyłączał lodówkę aby utrzymać temperaturę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bogumił MC napisał:

Ok, rozumiem, że sam przerabiasz lodówkę?

 

Ja akuat nie musiałem, bo do tego celu wykorzystałem mała zamrazarke, ktorej termostat dązy do osiatgiecia temperatury ujemnej.

Wowczas wystarczy sterownik na zasilaniu, ktory odcina je, kiedy komora chłodnicza osiągnie wymaganą temperaturę.

 

Przeróbka lodówki (ominiecie termostatu) jest koniecznie, kiedy termostat pozwala na chlodzenie tylko do np 8C,a Ty chcesz zrobic cold crash w 2-3C, czy lagerowac w 5C

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Bogumił MC napisał:

Czyli wystarczy że podłączę pod zasilanie lodówki i on będzie włączał i wyłączał lodówkę aby utrzymać temperaturę?

Dla typowych temperatur fermentacji (ok 16-17C) tak. 

Ustawiasz termostat na min temperature, wiec on chce zawsze chlodzic dp np10C, ale sterownik mu to uniemożliwia. 

 

Problem moze pojawic sie w przypadku piw dolnej fermentacji, czy wykonywania CC i wowczas trzeba termostat ominąć.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, fotohobby napisał:

Dla typowych tem0eratur fermentacji (ok 16-17C) tak. 

Ustawiasz termostat na min temperature, wiec on chce zawsze chlodzic dp np10C, ale sterownik mu to uniemożliwia. 

 

Problem moze pojawic sie w przypadku piw dolnej fermentacji, czy wykonywania CC i wowczas trzeba termostat ominąć.

Teraz mam taki dylemat: czy jak już mam w coś zainwestować to warto póki co użyć stc 1000 czy jednak pójść już w zamrażakę i przeróbkę termostatu? Na pewno poza CC to raczej wystarczyłaby lodówka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz zrobić cold crash to po prostu wyłączasz sterownik i odpalasz lodówkę na full. Jak jest sensowna to pewnie zejdzie do tych 5-6C. Na cold crasha wystarczy. 

 

Ja używam czegoś takiego i też sobie chwalę: https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/93-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html. Nie trzeba zupełnie nic robić z lodówką. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Oskaliber napisał:

Jak chcesz zrobić cold crash to po prostu wyłączasz sterownik i odpalasz lodówkę na full. Jak jest sensowna to pewnie zejdzie do tych 5-6C. Na cold crasha wystarczy. 

 

Ja używam czegoś takiego i też sobie chwalę: https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/93-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html. Nie trzeba zupełnie nic robić z lodówką. 

Czyli podłączasz lodówkę do tego, ustawiasz temperaturę i tyle? Bez żadnego przerabiania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Bogumił MC napisał:

Teraz mam taki dylemat: czy jak już mam w coś zainwestować to warto póki co użyć stc 1000 czy jednak pójść już w zamrażakę i przeróbkę termostatu? 

 

No przeciez pisalem, ze w przypadku zarmrażarki nie musisz nic przerabiać

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Bogumił MC napisał:

Czyli podłączasz lodówkę do tego, ustawiasz temperaturę i tyle? Bez żadnego przerabiania?

Btw, nie wiem czy dałem poprawny link, bo tych sterowników jest kilka tak samo wyglądających i o podobnych nazwach, więc zorientuj się dobrze, gdybyś zdecydował się zamawiać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Oskaliber napisał:

Btw, nie wiem czy dałem poprawny link, bo tych sterowników jest kilka tak samo wyglądających i o podobnych nazwach, więc zorientuj się dobrze, gdybyś zdecydował się zamawiać. 


A możesz mi podać czy Ty korzystasz właśnie z tego: PCRT1? Czy jakiś inny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nie pamiętam dokładnie, bo dosyć dawno go kupowałem, ale wydaje mi się, że to jest jednak ten:

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html

 

EDIT: No, tak na 90% to jest to. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Bogumił MC napisał:

Czyli podłączasz lodówkę do tego, ustawiasz temperaturę i tyle? Bez żadnego przerabiania?

 

Musisz tylko zadbać aby sterownik mierzył temperaturę brzeczki np. przyklejając i izolując sondę do fermentora.

Posiadam ten sterownik (PAMEL PRT1) i w sumie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...