Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

chłodnica do destylatu

Recommended Posts

czy ktoś wykorzystywał moze chłodnicę (taką samoróbkę - pojemnik ze spiralą) do destylacji z przeznaczeniem do browaru ?

Brzeczka płynie rurką do fermentatora a chłodzi ją przepływająca przez pojemnik woda ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem tego, ale Twój pomysł podoba mi się. Trzeba by poświęcić chyba więcej czasu na czyszczenie i sterylizowanie takiego układu. Tradycyjna metoda jest według mnie lepsza

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie robiłem tego, ale Twój pomysł podoba mi się. Trzeba by poświęcić chyba więcej czasu na czyszczenie i sterylizowanie takiego układu. Tradycyjna metoda jest według mnie lepsza

no niby tak, tylko i tu i tu rurka, w jednym wypadku brudzi się na zewnątrz w innym wewnątrz, a czyścić mozna poprzez przepuszczenie detergentu i płynu do sterylizacji.

Zastanawiałem się nad wydajnoscią etgo układu, jednak destylat płynie inaczej :).

Obawiam się, ze chłodzenie w przepływie może powodowac większe zużycie wody, choć powierzchnia chłodzenia jest relatywnie (w porównaniu z pojemnością pojemnika) duża

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe

policz sobie powierzchnię wymiany ciepła takiej chłodnicy do destylacji :)

przy przepływie 50ml/min to może i się wychłodzi ale powyżej to musisz zastosować koło 5-10 m fi 10-12 mm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do czyszczenia chłodnicy po takim użyciu to jeśli się to zrobi zaraz po zabiegu to nic nie powinno się stać. Słyszałem też o zamykaniu w tak używanej chłodnicy jakiegoś płynu (chyba z sodą kaustyczną czy pirosiarczanem). Po prostu korek na wejsciu i wyjściu a w środku "zabijacz bakterii" i nic nie ma prawa tam się rozwinąc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do czyszczenia chłodnicy po takim użyciu to jeśli się to zrobi zaraz po zabiegu to nic nie powinno się stać. Słyszałem też o zamykaniu w tak używanej chłodnicy jakiegoś płynu (chyba z sodą kaustyczną czy pirosiarczanem). Po prostu korek na wejsciu i wyjściu a w środku "zabijacz bakterii" i nic nie ma prawa tam się rozwinąc.

Taa... dzisiaj mieliśmy dyskusję bo w lato zaczyna nam w laboratorium kwitnąć na zielono woda redestylowana i roztwory tiosiarczanu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz jaka długość rurki i średnica. A najlepiej przepuść kilka litrów wrzątku i zbadaj wydajność. Zastanawiałem się kiedyś nad taką zabawą i chętnie poznam wyniki :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

BNP własnie wiem, że może rewelacji nie ma, ale kto wie..

pewnie będę musiał ograniczyć przepływ, żeby nie szło za szybko.

Co do średnicy rurki to można sprawdzić, ale długość niemożliwe, bo zwój zamknięty jest w puszce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Belzebub

To nie możliwe by taka chłodnica wychłodziła ci brzeczkę.

ja swą zanurzeniową koło 3m miedzi fi jak pamiętam 14mm przerobiłem na przepływową i nie dawała rady wychłodzić brzeczki w rozsądnych przepływach.

Tak więc lipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BNP własnie wiem, że może rewelacji nie ma, ale kto wie..

pewnie będę musiał ograniczyć przepływ, żeby nie szło za szybko.

Co do średnicy rurki to można sprawdzić, ale długość niemożliwe, bo zwój zamknięty jest w puszce.

Nie da rady zrobić tego w sensowny sposób. Wnikanie ciepła przy wolnym przepływie jest bardzo słabe. Płytowe wymienniki o powierzchni wymiany ciepła 10x większej niż 12m rurka fi 14mm ledwo dają radę schłodzić brzeczkę do 40°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja próbowałem przez chłodnicę z podwójnym płaszczem, efekt marny, szybciej było wstawić wiadro do zlewu i puścić zimną wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać.

Dlatego, między innymi na naszej wiki, można przeczytać że brzeczka powinna się cały czas gotować w czasie chłodzenia chłodnicą przepływową, to jednak spore wyzwanie dla sprawności chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dlatego nie ma co kombinować, 10 metrów miedzi w spirale zwinąć i tym chłodzić. Łatwo ze sterylizacją bo wystarczy tylko na 15 minut przed końcem włożyć wodę puścić i gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html, albo bardzo ciekawe z płytowego wymiennika ciepła: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html, według opisu schładza od wrzenia (w przybliżeniu) 38 litrów piwa w ciągu 5 minut, zużywając 100l wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no taki wymiennik płytowy już prędzej, zwłaszcza że te nowej generacji są naprawdę wydajne... można nawet taki kupić w jednym z polskich sklepów piwowarskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: .....

Dałeś te same linki ....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

Dałeś te same linki ....

Gratuluje niebywałej wręcz spostrzegawczości.

Po pierwsze - powtórzył się tylko jeden link. Po drugie - post mój i Alkosa dzieli jakieś 30 sekund, nietrudno więc domyślić się skąd ta powtórka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy ktoś wykorzystywał moze chłodnicę (taką samoróbkę - pojemnik ze spiralą) do destylacji z przeznaczeniem do browaru ?

Brzeczka płynie rurką do fermentatora a chłodzi ją przepływająca przez pojemnik woda ?

Ja zbudowałem taką chłodnicę przeciwbieżną. Woda przepływa w wężu gumowym w górę, w odwrotnym kierunku zpływa brzeczka w rurce miedzianej w środku gumowego węża: http://www.piwo.org/forum/t1353-Chlodnica-przeciwbiezna.html

 

Kliknij na poszczególne zdjęcia żeby je powiękrzyć.

 

 

balllocks016.th.jpg

balllocks017.th.jpg

balllocks018.th.jpg

balllocks019.th.jpg

balllocks019.th.jpg

balllocks021.th.jpg

balllocks022.th.jpg

balllocks023.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Gratuluje niebywałej wręcz spostrzegawczości.

Po pierwsze - powtórzył się tylko jeden link. Po drugie - post mój i Alkosa dzieli jakieś 30 sekund, nietrudno więc domyślić się skąd ta powtórka.

Nie miałem na myśli powtórki linków w postach Twoim i Alkosa, a tylko i wyłącznie Twój post:

 

Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html ,

 

 

albo bardzo ciekawe z płytowego wymiennika ciepła: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html ,według opisu schładza od wrzenia (w przybliżeniu) 38 litrów piwa w ciągu 5 minut, zużywając 100l wody.

Jak na mój gust to są dwa linki do tej samej strony, natomiast z tresci posta wynika że powinny być do różnych produktów.

Przepaszam jesli moja spostrzegawczośc uraziła Twoje ego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać.

Dlatego' date=' między innymi na naszej wiki, można przeczytać że brzeczka powinna się cały czas gotować w czasie chłodzenia chłodnicą przepływową, to jednak spore wyzwanie dla sprawności chłodnicy.[/quote']

Ale o co kaman ?

JAk się chłodzi zanurzeniową w garze to nie ma DMS i infekcji a jak chłodzi się samo z siebie to już sie mogą pojawić ???

 

 

 

a tak off top a myśłał ktoś o chłodzeniu brzeczki lodem.

Myślałem o dwóch metodach :

1. chłodzenie lodem z przegotowanej wody dodanym bezpośrednio do brzeczki (przy czym trzeba uwzględnić tą ilość wody przy wysładzaniu/gotowaniu - może spaść wydajność).

2. chłodzenie zamrożonymi butelkami PET ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

scooby_brew jak się sprawda Twoje rozwiązanie ?

czy jest to wydajniejsze od tradycyjnej chłodnicy ?

Podoba mi się

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.