Jump to content
mrachu

Dziwne zachowanie drożdzy

Recommended Posts

 Witam, robię już któreś z kolei piwo, lecz pierwszy raz się z tym spotkałem. Trzy dni temu rozpocząłem nowe piwo. Drożdże ruszyły pełna para już po ok. 2 godzinach. Lecz dziś zauważyłem, iż fermentacja stanęła. Temperatura obecnie to 27 stopni. Zastanawiam się nad daniem nowych drożdży. Spotkał się ktoś z tym problemem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po czym to zauważyłeś? Napisz jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze prowadziłeś fermentację?  Drożdże prawdopodobnie przerobiły cały cukier i fermentacja zwolniła. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takiej temperaturze juz dawno po wszystkim.
Jakie drożdże? Jakie piwo? Czy słyszałeś o kontroli temperatury fermentacji?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takiej temperaturze mozna sie zastanawiac czy to piwo nadaje sie do wypicia (zapach, smak) i czy bedzie po nim łeb nap... napadowe bole glowy wystąpią (drozdze tak pogonione mogly naprodukowac tzw fuzli) To już nie warzenie a "pędzenie" (: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, c64club napisał:

Przy takiej temperaturze mozna sie zastanawiac czy to piwo nadaje sie do wypicia (zapach, smak) i czy bedzie po nim łeb nap... napadowe bole glowy wystąpią (drozdze tak pogonione mogly naprodukowac tzw fuzli) To już nie warzenie a "pędzenie" 🙂

 

No chyba, że to jakieś kveiki.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmiana piwa to Mexican Cerveza, drożdże użyłem które są dodawane do Brew Kitu firmy coopers. 

Drożdże przed dodaniem rozpuściłem w szklance na godzinę w temp 25 stopni.  Po 2 godzinach jak pisałem pracowały bardzo intensywnie. Temperatura piwa była ok 26 stopni. Wcześniejsze piwa które robiłem dobijały mi do 28 stopni w zależności od temp. w mieszkaniu. i zawsze fermentacja trwała min. tydzień. Pierwszy raz tak się stało. 

Cukru nigdy nie daję tylko słód jęczmienny.  

To już 5 dzień piwa, sprawdziłem jego zapach otwierając pojemnik, jest mocno intensywny zapach lecz to zapach piwa a nie octu czy inny odrzucający. 

Mam tylko dwa pomysły. Dorzucić drożdże by zobaczyć ich zachowanie, lub poczekać do 10 dnia i rozlać do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, mrachu napisał:

Odmiana piwa to Mexican Cerveza, drożdże użyłem które są dodawane do Brew Kitu firmy coopers. 

Drożdże przed dodaniem rozpuściłem w szklance na godzinę w temp 25 stopni.  Po 2 godzinach jak pisałem pracowały bardzo intensywnie. Temperatura piwa była ok 26 stopni. Wcześniejsze piwa które robiłem dobijały mi do 28 stopni w zależności od temp. w mieszkaniu. i zawsze fermentacja trwała min. tydzień. Pierwszy raz tak się stało. 

Cukru nigdy nie daję tylko słód jęczmienny.  

To już 5 dzień piwa, sprawdziłem jego zapach otwierając pojemnik, jest mocno intensywny zapach lecz to zapach piwa a nie octu czy inny odrzucający. 

Mam tylko dwa pomysły. Dorzucić drożdże by zobaczyć ich zachowanie, lub poczekać do 10 dnia i rozlać do butelek. 

 

Ne łatwiej sprawdzić Blg dzisiaj i za 2-3 dni?

W tej temperaturze na 99% drożdże przeżarły już cały cukier, tak jak zresztą koledzy wyżej już napisali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A słyszałeś może o pomiarze BLG? Masz spławik? Jeżeli jesteś tak niecierpliwy, że koniecznie musisz zaglądać, to sprawdź ile Ci zostało cukrów. Co nie zmienia faktu, że masz zdecydowanie zbyt wysoką temperaturę i pewnie już drożdże zrobiły robotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BLG wynosi 13. Posmak piwa,  gorzkawy ale podobnie miałem przy innych jak sprawdzałem.  Jestem osobą cierpliwą, lecz baniak mam zawsze na widoku obok miejsca pracy więc widze zawsze co się dzieje.   W tym wypadku co zalecacie. Poczekać do 10 dnia i rozlać czy nalezy to podratować cukrem lub czymś innym.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co tu chcesz "ratować" cukrem?

Poczekaj jeszcze tydzien, daj drozdzom czas na posprzątanie i rozlej

 

Takie BLG miales na poczatku. A teraz ?

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym problem że pierwszy raz zapomniałem sobie zmierzyć BLG początkowe. Te piwo robiłem całkiem inaczej. Pzosotałe piwa zagotowywałem zanim wlałem do baniaka. Używam zawsze wody żródlanej. Jeden baniak do gotowania a pozostała woda chłodzi się w lodówce.  Wtedy drożdże pracują w szklance ok 2-3h zanim temp w baniaku spadnie. Tym razem zagotowałem do 50 stopni tak jak mi polecił znajomy. Może w tym też jest problem? Każde piwa zawsze skrupulatnie sprawdzam i notuje by było idealnie. Pierwszy raz przez latanie za sprawami wesela, zwłaszcza intensywne załatwianie w obecnym tygodniu piwo jest trochę pozostawione sobie, lecz takiego czegoś to ja sie nie spodziewałem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli uwadniales drozdze  ok 2-3 godzin to moglo byc bardzo malo zdrowych drozdzy. Poczekaj jak przez pare dni blg wynosi 13 to zakup drozdze i dodaj. Tak w ogole polecam https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Znajdziesz tu duzo informacji o tym jak uwadniac drozdze, temperatury fermentacji i wiadomosci ktore pozwola ci sie przygotowac lepiej do piwka. 

Edited by Helcik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mrachu napisał:

W tym problem że pierwszy raz zapomniałem sobie zmierzyć BLG początkowe. 

 

 

To skąd wiadomo, że miało 13BLG ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, mrachu napisał:

W tym problem że pierwszy raz zapomniałem sobie zmierzyć BLG początkowe. Te piwo robiłem całkiem inaczej. Pzosotałe piwa zagotowywałem zanim wlałem do baniaka. Używam zawsze wody żródlanej. Jeden baniak do gotowania a pozostała woda chłodzi się w lodówce.  Wtedy drożdże pracują w szklance ok 2-3h zanim temp w baniaku spadnie. Tym razem zagotowałem do 50 stopni tak jak mi polecił znajomy. Może w tym też jest problem? Każde piwa zawsze skrupulatnie sprawdzam i notuje by było idealnie. Pierwszy raz przez latanie za sprawami wesela, zwłaszcza intensywne załatwianie w obecnym tygodniu piwo jest trochę pozostawione sobie, lecz takiego czegoś to ja sie nie spodziewałem.

 

Jak to jest zagotować do 50 stopni? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, skazi napisał:

Jak to jest zagotować do 50 stopni? :)

Da się, trzeba obniżyć ciśnienie :)

 

Zmierz ekstrakt teraz i za parę dni, jak nie spadnie, lej w butelki. Przy 13°BLG daj piwu poleżeć przynajmniej ze dwa tygodnie we wiadrze. Sugerowanie się pianą na piwie, bulkaniem czy czymkolwiek innym poza pomiarem ekstraktu jest niewskazane jeśli nie masz ogarniętego danego szczepu drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, fotohobby napisał:

 

To skąd wiadomo, że miało 13BLG ?

 Obecnie ma 13 BLG

 

10 godzin temu, Helcik napisał:

Jezeli uwadniales drozdze  ok 2-3 godzin to moglo byc bardzo malo zdrowych drozdzy. Poczekaj jak przez pare dni blg wynosi 13 to zakup drozdze i dodaj. Tak w ogole polecam https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Znajdziesz tu duzo informacji o tym jak uwadniac drozdze, temperatury fermentacji i wiadomosci ktore pozwola ci sie przygotowac lepiej do piwka. 

 

Uwadniałem przy innych piwach i wyszło bardzo dobrze. Tym razem było mniej niż godzina. 

 

Jeśli chodzi o gotowanie brzeczki to literówka, podgrzać do 50 stopni. Wcześniejsze do zagotowania.

 

Mam w zapasie drożdze SafAle s-33. Więc jesli polecacz Helcik  dodać je jesli BLG się utrzyma to dodam. Pytanie co z cukrem, czymś muszą się żywić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Godzinę temu, mrachu napisał:

 Pytanie co z cukrem, czymś muszą się żywić.

 

Cukier to zostaw do truskawek ze śmietaną :P masz 13blg a chcesz dodawać cukier? Brakuje ci elementarnej wiedzy niezależnie czy robisz piwo z puchy czy nie. Poczytaj wiki albo zrób tak jak wyżej napisali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...