Jump to content
Mateusz Puślecki

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2020 - 28-31 maja

Recommended Posts

Cześć.

 

Sonduję niewielkie zmiany w przyszłorocznych Mistrzostwach. Cobyście powiedzieli na 2-3 otwarte i szerokie kategorie, które byłyby poza Pucharem PSPD, ale brałyby udział w wyborze Grand Championa? )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

myślę, że tego typu urozmaicenie jest ok. Jeżeli dobrze rozumiem chodzi o kategorie tak szerokie, że nie objęte żadnym opisem stylu o charakterze oficjalnym. Na moim przykładzie mam w planach belgijskie ale i część tego piwa będę leżakował z płatkami dębowymi - w normalnych kategoriach w zasadzie nie ma na takie coś stylu, nuty 'dębowe' w belgijskim ale mogą być wadą itp. Jeżeli jednak byłaby kategoria wooden aged ale można spodziewać się ciekawych interpretacji z różnymi stylami bazowymi:) Wydaje się jednak, że podstawą takiego podejścia będzie opis stylu, który da możliwość puszczenia wodzy fantazji i jednocześnie pozwoli sprawiedliwie piwa oceniać - zadanie trudne, ale chyba wykonalne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może w przyszłej edycji jedna taka kategoria będzie Ok. Testowo, jak zostanie dobrze przyjęta przez piwowarów i nie przysporzy problemow sędziom to w kolejnych edycjach można rozważyć zwiększenie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kategorie pół-otwarte typu kwaśne z owocami, czy totalna samowolka jak świąteczne, bądź pastry beer?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.07.2019 o 09:24, Mateusz Puślecki napisał:
W dniu 3.07.2019 o 00:22, Maryh napisał:

Za mało danych, żeby zająć jakiekolwiek stanowisko.

Z opisem stylu lube bez (jeszcze nie wiem, zastanawiam się) np. wariacja na jakiś temat

 

Mateusz, to nadal za mało danych. Może to dobra opcja a może beznadziejna. Nie dowiemy się dopóki nie otworzysz kartonu z żywym lub martwym kotem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to niepotrzebne mieszanie w sprawdzonej formule. Rok temu raczej przeważały głosy, że nowa formuła nie podeszła, więc nie wiem po co na siłę kombinować zamiast zostać przy tym, co od lat jest przejrzyste i bardzo dobrze przyjmowane. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...